Αδιέξοδο για τη διαθεσιμότητα

Αναδημοσίευση από www.tanea.gr

 

«Ναι» στη λίστα από τον  δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη. Τι λέει το ψήφισμα που πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο

Παράθυρο για την αποστολή ονομάτων υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα άνοιξε χθες η δημοτική Aρχή Αθηναίων. Σε ψήφισμα που υιοθέτησε απέφυγε να υπάρξει ρητή αναφορά πως ο δήμος δεν θα χορηγήσει στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή δεν θα υπογραφούν από τον δήμαρχο οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις. Κατά τα άλλα, το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο περιορίστηκε στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο χαρακτηρίζεται «αναξιοκρατική και άδικη πρακτική μείωσης του προσωπικού» η διαθεσιμότητα, επισημαίνεται πως όλοι οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στον δήμο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δηλώνεται πως ο δήμος θα συνδράμει δικαστικά κάθε υπάλληλο που επηρεάζεται από τις διατάξεις της.

Είχε προηγηθεί μια επεισοδιακή συνεδρίαση μετά και την οπισθοχώρηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος χθες το πρωί εμφανιζόταν κατηγορηματικά αντίθετος στην παροχή στοιχείων υπαλλήλων που εμπίπτουν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και διέψευδε την ύπαρξή τους.
Ωστόσο, στη διάρκεια της συζήτησης η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη εισηγήθηκε στο ψήφισμα που κατέθεσε η δημοτική Αρχή να προστεθεί ρητή αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο δήμος δεν θα χορηγήσει στοιχεία εργαζομένων.
Εναντι της πρότασης αυτής, ο δήμαρχος Αθηναίων περιορίστηκε να παραπέμψει σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος του ανέφερε πως η διαθεσιμότητα για τους επίμαχους υπαλλήλους είναι ήδη σε ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου και η καθυστέρηση παροχής των στοιχείων τους λειτουργεί εις βάρος τους.
Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας στερούνται του δικαιώματος προσφυγής όσο καθυστερεί η επίσημη υπαγωγή τους σε αυτό, ενώ ενδεικτικό είναι πως μεταξύ των επιχειρημάτων από πλευράς υπουργείου συγκαταλέγεται και το γεγονός πως οι θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετακινηθούν δεν είναι αμέτρητες και άρα θα πρέπει να… προλάβουν.
Τελικώς, το ψήφισμα δεν συμπεριέλαβε τη ρητή αυτή αναφορα και πέρασε με 23 ψήφους.
Στη συνεδρίαση, 16 σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος με την προσθήκη που είχε εισηγηθεί το ΚΚΕ.
Τυπικώς, ο δήμαρχος μπορεί να υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας χωρίς πρότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με δεδομένο ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων έχει επέλθει με τον νόμο για το Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο, εκτιμάται πως ο δήμαρχος δεν θα προβεί σε μια τέτοια πράξη χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας – δεδομένου ότι εάν το ψήφισμα επέφερε νομικές συνέπειες θα έπρεπε να είχε επικυρωθεί από μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών συμβούλων επί των παρόντων και όχι από 23.
Υπάρχει εξάλλου και η απόφαση της ΚΕΔΚΕ που καλεί τους αιρετούς να μη συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά και οι αντιδράσεις των δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι δήλωσαν χαρακτηριστικά πως δεν είναι σε θέση να συγκρατήσουν τις όποιες κινητοποιήσεις προκύψουν.