Άνθρωποι που κυνήγησαν το όνειρό τους στο TEDxAthens

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Το Βήμα”

 

Εξομολογήσεις των ανθρώπων που δεν το έβαλαν κάτω παρά τις αντιξοότητες.

Πρότυπα ανθρώπινης θέλησης από όλο τον κόσμο, που δεν το έβαλαν κάτω και πέτυχαν τα όνειρά τους παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, αλλά και ξεχωριστές προσωπικότητες, που δίνουν ιδιαίτερο στίγμα με το έργο τους, παρήλασαν το Σάββατο από τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου» κατά τη διάρκεια του εφετινού TEDxAthens.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επικεφαλής μηχανικός του Facebook, Λαρς Ράσμουσεν, ο οποίος πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να δημιουργήσει την διάσημη και δωρεάν γεωγραφική υπηρεσία, Google Maps της ομώνυμης εταιρίας.

 

Όπως διηγήθηκε, η πρώτη εταιρία που είχε φτιάξει στη Σίλικον Βάλεϊ καταστράφηκε με το σκάσιμο της τεχνολογικής «φούσκας» πριν από 11 χρόνια και χρειάστηκε να ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσει το πρωτότυπο των Google Maps, που χρησιμοποιείται πλέον από ένα δισ. ανθρώπους.

«Μας έλεγαν “είστε τρελοί και δεν μπορείτε να βγάλετε χρήματα”», τόνισε και, όπως συμπλήρωσε, χρειάστηκε επίπονη δουλειά μέχρι να βρεθεί χρηματοδότης για το εγχείρημά τους. «Την ημέρα της υπογραφής, όμως, η Yahoo ξεκίνησε υπηρεσία χαρτών και το ντιλ ακυρώθηκε!», είπε και υπογράμμισε ότι, στη συνέχεια η Google, εξαγόρασε την εταιρεία του και έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι.

Ωστόσο, όπως διηγήθηκε στη συνέχεια, τέθηκε επικεφαλής του σχεδίου Google Wave, για την δημιουργία του οποίου δόθηκαν 25 εκ. δολάρια, όμως τα πράγματα δεν οδηγήθηκαν σε επιτυχία, αλλά «σε ναυάγιο».

Όπως τόνισε ο κ. Ράσμουσεν, «αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη για να αρχίσει κανείς μία τεχνολογική εταιρία στην Αθήνα, αφού υπάρχει τρομερό ταλέντο, κανείς δεν προσλαμβάνει και αυτό ωθεί τον κόσμο στο να γίνει πιο δημιουργικός».

 

TEDX Athens.png

Η κωφή πρωταθλήτρια του μότο-κρος, Άσλει Φιόλεκ, συγκίνησε το κοινό του TEDxAthens.


«”Λεφτά υπάρχουν”» είπε με χιούμορ – δείχνοντας μία πινακίδα στα ελληνικά-, και συμπλήρωσε ότι μία μικρή ομάδα και μία μικρή επένδυση «μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά». «Η κρίση είναι φοβερή, χρησιμοποιείστε την για να γίνετε πιο δημιουργικοί, αφού η τεχνολογία πια απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό» κατέληξε.

Άλλο παράδειγμα, που δείχνει ότι το ανθρώπινο πείσμα μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία αποτελεί η 22χρονη Αμερικανίδα, Άσλει Φιόλεκ, η οποία είναι πρωταθλήτρια του μότο -κρος και γεννημένη κωφή. «Από επτά χρονών ονειρευόμουν να γίνω πρωταθλήτρια του μότο – κρος» είπε στο κοινό, μιλώντας στη νοηματική.

«Όλοι στον κόσμο μπορούν να επιδιώξουν να επιτύχουν τα όνειρά τους. Πώς το ξέρω; Ήμουν ένα επτάχρονο, κωφό παιδί από το Μίσιγκαν, πάλευα κάθε μέρα γι’ αυτά τα όνειρα και δεν άκουσα ποτέ ανθρώπους που μου έλεγαν ότι αυτό που κάνω, “είναι αδύνατον”. Ο καθένας μπορεί να επιτύχει τα όνειρά του, αρκεί να ξέρει τι επιδιώκει. Δεν πειράζει εάν χρειάζεσαι χρόνο, αρκεί να ξέρεις πού πηγαίνεις», υπογράμμισε.

Το κοινό συγκίνησε και ο νέος έλληνας σκηνοθέτης, κ. Στέφανος Σιταράς, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών έχει γυρίσει 45 ταινίες μικρού μήκους κι έχει λάβει πολλά βραβεία. Ο κ. Σιταράς ζει – όπως είπε- με μία ωρολογιακή βόμβα στον οργανισμό του, καθώς γεννήθηκε με κύστη στον εγκέφαλο, η οποία εάν σπάσει, μπορεί να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης φτιάχνει φιλμ από 13 ετών. «Ο λόγος που βιάστηκα, είναι ότι ζω με αυτή την ωρολογιακή βόμβα, που μου λέει ότι, εάν δεν κάνεις κάθε μέρα ένα αριστούργημα, μπορεί να πεθάνεις. Το κλειδί είναι το ταξίδι. Πρέπει να αλλάζουμε συνέχεια», τόνισε και υπογράμμισε ότι όλες οι ταινίες του έχουν να κάνουν με την ανάταξη του ανθρώπου, μέσα από περιπέτειες και προβλήματα.

Ένα άλλο παράδειγμα πείσματος αποτέλεσε ο Καναδός, Κρεγκ Ουόλτζερ, ο οποίος έφυγε από την Αμερική για να βρεθεί στην Οία της Σαντορίνης, όπου άνοιξε το βιβλιοπωλείο «Atlantis». Ο κ. Ουόλτζερ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να στήσει την επιχείρησή του, η οποία έχει καταγραφεί ανάμεσα στα δέκα πλέον ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.

Παράλληλα, εντυπωσίασε ο ερευνητής του ΜΙΤ, κ. Ανδρέας Μέρσιν, που μίλησε για την βιονανοτεχνολογία, την «εξημέρωση» των μορίων και την «αντιγραφή» της μύτης του σκύλου, που μυρίζει τον καρκίνο, την οποία πέτυχε η ομάδα του. Επίσης, αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που κάνει στα βιοφωτοβολταϊκά, τα οποία μπορούν να σώσουν περιοχές της γης, που στερούνται τον ηλεκτρισμό.

Την παράσταση έκλεψε ο έφηβος εφευρέτης, Χάρης Ιωάννου, ο οποίος έφτιαξε μόνος του ένα μηχανικό χέρι, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους, έναν εξωσκελετό και αισθητήρες πίεσης. Πρόκειται, όπως τόνισε, για ένα εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε, όταν είδε την γιαγιά του να της πέφτει το ποτήρι από τα χέρια, λόγω αδυναμίας.

Το χέρι ζυγίζει 420 γραμμάρια και, όπως είπε, εάν σχεδιαστεί με πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης, θα γίνει καλύτερο και θα ρίξει το κόστος του σε 390 ευρώ και το βάρος του στα 190 γραμμάρια. «Όλοι έχετε έναν εφευρέτη μέσα σας, αφήστε τον να βγει έξω» είπε.

Ακόμη, εντυπωσίασε ο ψηφιακός προφήτης της AOL, Ντέιβιντ Σίνγκ, ο οποίος ανέλυσε τις αλλαγές που έχουν φέρει στην συμπεριφορά των ανθρώπων οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα ψηφιακά μέσα. «Σήμερα τα παιδιά γεννιούνται συνδεδεμένα. Μεταφερόμαστε από την εποχή της πληροφορίας, στην εποχή της κοινωνίας», είπε και υπογράμμισε ότι θα αναδειχθεί μία νέα ψηφιακή διαδραστικότητα μέσα από την επαυξημένη πραγματικότητα και την κινητή ευρυζωνικότητα, που θα οδηγήσει στην εκ νέου τοποθέτηση της κοινωνίας μέσα στις διευρυμένες δυνατότητες του διαδικτύου.

Καταιγιστική ήταν η παρουσίαση της δημοσιογράφου, Μαρίας Καρχιλάκη, η οποία διηγήθηκε σκηνές από την εμπειρία της σε αποστολές στα πολεμικά μέτωπα, καλώντας το κοινό να εργαστεί εθελοντικά στις προβληματικές περιοχές του πλανήτη, προσφέροντας το ταλέντο του για την ανόρθωση δυστυχισμένων λαών. «Ό,τι είναι να κάνουμε, να έχει μία έννοια σκοπού και αποστολής» τόνισε, «με στόχο όχι απλά να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων, αλλά να τους χαράξουμε το μέλλον». «Μπορούμε να δώσουμε λπίδα, η παγκόσμια κοινωνία χρειάζεται εθελοντές. Είναι ένας τρόπος να βρούμε μικρούς ήρωες», κατέληξε.

Να εμπλακούν στην επιχειρηματικότητα κάλεσε το κοινό η «τραπεζίτης της Σίλικον Βάλει», Μπίνι Καρία. «Μην αφήνετε την κατάσταση να σας ρίξει. Να είστε πιεστικοί και να μην φοβάστε την αποτυχία» είπε και συμπλήρωσε ότι «μπορείτε να δημιουργήσετε δουλειές».

Στο μεταξύ, στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τις κοινωνικές διεργασίες και δημιουργούν κινήματα, αναφέρθηκε ο πολιτικός επιστήμων, κ. Γιάννης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι τα social media ενδυναμώνουν το κοινωνικό κεφάλαιο στη χώρα μας και δημιουργούν μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες, μέσα από την αύξηση της συμμετοχής τους σε συλλογικές δράσεις, όπως το tutorpool, μία «δεξαμενή» 800 εκπαιδευτικών που οργανώθηκαν μέσω του twitter και βοηθούν μαθητές από όλη τη χώρα δωρεάν.

Συνολικά, ομιλίες έδωσαν περί τους 30 καλεσμένους, ενώ υψηλού επιπέδου ήταν οι μουσικές εκδηλώσεις και οι παράλληλες δραστηριότητες, που συνόδευσαν την διοργάνωση.

Το TEDxAthens πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στο χώρο TheHubEvents και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο «Θέατρο» του Ελληνικού Κόσμου, παρουσία περίπου 1.500 θεατών.

Το TEDxAthens ξεκίνησε την δράση του το 2009 από ομάδα εθελοντών, αποτελεί μη κερδοσκοπική δραστηριότητα και είναι μια από τις πρώτες TEDx εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.