Διάλογοι Ευρωπαίων Πολιτών: Κι εσύ μπορείς να λάβεις μέρος!

 Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Ποιο είναι το όραμα των πολιτών της Ευρώπης για την Ευρώπη του 2020; Ποιες οι ανάγκες των κατοίκων της και πώς θα επιλυθούν; Θα εισακουστούν οι σκέψεις και οι επιθυμίες τους από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα; Ιδού η ευκαιρία!

Έναν Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τον Δεκέμβριο του 2013, με αφορμή την ανακήρυξη του 2013 σε Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Ο διάλογος αυτός αναπτύσσεται σε μια σειρά συζητήσεων με το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Επί της ουσίας πρόκειται για Διαλόγους Πολιτών, δημόσιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι πολίτες, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συλλογικοί κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί, τοπικοί φορείς θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μιλήσουν σε κάποιο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλου θεσμικού οργάνου της Ένωσης. Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταγράψουν τις θέσεις, τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών για την Ευρώπη που ονειρεύονται και ζητούν. f12-europe

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κα Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, έχει δεσμευθεί να διοργανώσει και να συμμετέχει σε τουλάχιστον 19 τέτοιες συζητήσεις (μια εκ των οποίων θα είναι διαδικτυακή) σε 14 διαφορετικά κράτη – μέλη. Άλλωστε, «πρέπει να διεξαχθεί μια ευρεία συζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση πρέπει να γίνει προτού συγκληθεί Συνέλευση και Διακυβερνητική Διάσκεψη. Μια συζήτηση με πραγματικά ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε να λύσουμε τα ευρωπαϊκά προβλήματα με εθνικές λύσεις. Η συζήτηση αυτή πρέπει να διεξαχθεί στις κοινωνίες μας και μεταξύ των πολιτών μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σε πρόσφατη Ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Διάλογοι Πολιτών και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί ήδη ένας Διάλογος Πολιτών και πρόκειται να διοργανωθεί στις 22 Μαρτίου 2013 στη Θεσσαλονίκη. Η σχετική εκδήλωση θα ακολουθήσει τα πρότυπα άλλων χωρών και θα περιλαμβάνει συντονισμένες συζητήσεις με Ευρωπαίους πολιτικούς, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τοπικούς πολιτικούς και περίπου 500 πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν δια του τύπου και των μέσων ενημέρωσης, ενώ θα υπάρξει και εκτενής αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter). Αν και οι Διάλογοι Πολιτών δεν συνιστούν επίσημες διαβουλεύσεις, εντούτοις είναι μια σπάνια ευκαιρία να διατυπωθούν απόψεις και επιχειρήματα από τους πολίτες της ηπείρου. Με την ολοκλήρωση των Διαλόγων και την κωδικοποίηση των καταγεγραμμένων θέσεων θα συνταχθούν εκθέσεις πεπραγμένων που θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για την Ευρώπη του 2020.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκό  Έτος Πολιτών

Εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών

Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης

Πηγή: Κέντρο Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4