Εξερευνώντας την Αθήνα…

Γράφει η Κατερίνα Νάκου,

Δημοσιογράφος

athens nyxtaΨυχαγωγία ελεύθερη για όλους αδιακρίτως ηλικίας, φύλου, οικονομικής κατάστασης!

Για να χαρείς την πόλη σου όμως πρέπει πρώτα να της χαρίσεις λίγο από τον πολύτιμο σου χρόνο και να τη γνωρίσεις…

Όταν ανακαλύπτεις την πόλη σου και τις ομορφιές της, μαθαίνεις να την αγαπάς και αυθόρμητα οργανώνεις δράσεις που εξουδετερώνουν τις μίζερες σκέψεις και δίνουν χρώμα στους γκρίζους δρόμους της!

 

Δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα από τον Δήμο Αθηναίων

Στο πλαίσιο αυτό, δωρεάν ξεναγήσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της να αντικρίσουν σημεία που η καθημερινότητα συχνά επισκιάζει. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ώρα 10.30
Ξεναγός: Ξένια Παντελάκη
Είσοδος του Μουσείου: Πλατεία Φρεατίδος, Μαρίνα Ζέας, Ακτή Θεμιστοκλέους

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ώρα 10.30
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος σταθμού μετρό Ακρόπολης, στην οδό Μακρυγιάννη
2. ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ώρα 10.30
Ξεναγός: Ξένια Παντελάκη
Είσοδος του Μουσείου: Τοσίτσα 1

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΑΘΗΝΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ώρα 10.30
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος σταθμού μετρό Πλ. Μοναστηρακίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ)
Ξεναγός: Ξένια Παντελάκη
Είσοδος του Μουσείου: Πανεπιστημίου 12
Και μην ξεχνάτε, κάθε Κυριακή στις 12.00, γίνεται δωρεάν ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης – κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), από τον ξεναγό Δημήτρη Νοταρά και την υπάλληλο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α εικαστικό Κάλλη Πετροχείλου.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2105242421 της Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Μια φωτογραφία για την Πατησίων

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που επανοικειοποιεί τους Αθηναίους με έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της Αθήνας είναι η δράση «Μια φωτογραφία για την Πατησίων» που οργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ , τον Εμπορικό σύλλογο Αθηνών, την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων αλλά και τοπικούς φορείς και επιτροπές κατοίκων της οδού Πατησίων και των γύρω περιοχών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξασφάλισε για το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο τις βιτρίνες 15 άδειων καταστημάτων.

Θα επιλεγούν

1.Φωτογραφίες αρχείου που αφορούν στην Πατησίων, την γύρω περιοχή και τους ανθρώπους της.

Επίσης, παλιές φωτογραφίες των κινηματογράφων, των θεάτρων κ.α

Η έκθεση αυτή έχει τίτλο: Πατησίων … θυμάσαι;

2. Καλλιτεχνικές φωτογραφίες του σήμερα που σχετίζονται με τον δρόμο.

Η έκθεση αυτή έχει τίτλο: Πατησίων … τώρα;

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες ή τα επιλεγμένα κολάζ θα εκτυπωθούν σε μεγάλες επιφάνειες- banners και θα τοποθετηθούν εσωτερικά στις βιτρίνες των άδειων καταστημάτων προς κοινή θέαση.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φωτογράφοι ή κάτοχοι φωτογραφικού αρχειακού υλικού να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή.

στο athensartnetwork@gmail.com ή να απευθυνθούν στον Εμπορικό σύλλογο Αθηνών Μητροπόλεως 52 ή και στα τηλέφωνα 2103227244 2103221805.

Βόλτες στο κέντρο

Και μεμονωμένες ομάδες, όμως οργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με τον αστικό μας πλούτο. Το EcoFans Club είναι «το πρόγραμμα που προβάλλει και προωθεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από μια εκπαιδευτική διαδικασία που συνδυάζει την οικολογία με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας». Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 10.30 το πρωί οι Ecofans δίνουν ραντεβού στην πλατεία Μοναστηρακίου για να περπατήσουν στα στενά δρομάκια της Πλάκας και θα συζητήσουν για τα παλιά σπίτια της περιοχής. Θα φιλοξενηθούν στον καλλιτεχνικό χώρο Βρυσάκι όπου θα δουν από κοντά ένα παράδειγμα αποκατάστασης των παλιών σπιτιών και θα ενημερωθούν για τις δραστηριότητες αυτού του πρωτότυπου χώρου καλλιτεχνικών συναντήσεων. Στην συνέχεια επισκεφτούν ένα από τα πλέον παραδοσιακά σπίτια της περιοχής και από το μπαλκόνι του θα παρατηρήσουν μέρη που συνδέονται με την ιστορία της Αθήνας μέσα από τους αιώνες: την Αρχαία Αγορά, το Αστεροσκοπείο, την Ακρόπολη και το Μοναστηράκι… Οι EcoFans και οι φίλοι τους θα παρατηρήσουν, θα καταγράψουν και θα συζητήσουν για την τωρινή εικόνα της περιοχής συγκρίνοντας την με παλιές φωτογραφίες αλλά και γνωρίζοντας την καλύτερα μέσα από τις ζωντανές αφηγήσεις των παραδοσιακών κατοίκων της.

Η επανοικειοποίηση του ζωτικού μας χώρου είναι απαραίτητη για να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε και να αλλάξουμε όσα δε μας αρέσουν στην πόλη που κατοικούμε. Και αυτό είναι δικαίωμα μας, μένει μόνο να το συνειδητοποιήσουμε και να αλλάξουμε πρώτα τον τρόπο ζωής μας και ύστερα ό,τι άσχημο μας περιβάλλει.