Επιχείρηση γοητείας στο Κατάρ

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο
πηγή : http://www.tovima.gr

Ρεπορτάζ: Αχιλλέας Χεμικόγλου

«Κορωνίδα» για το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ στην Ελλάδα θεωρείται το μεγάλο σχέδιο του Ελληνικού, για την αποκρατικοποίηση του οποίου η Qatari Diar, θυγατρική του κρατικού επενδυτικού οργανισμού Qatar Investment Authority (QIA), έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και βρίσκεται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (μαζί με την ισραηλινή Elbit, τη βρετανική London & Regional Properties και τη Lamda Development του ομίλου Λάτση).

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ότι το σχέδιο του Ελληνικού, που αποτιμάται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, δεν έχει πείσει πλήρως τους Αραβες καθώς φοβούνται ότι το ποσό είναι εξαιρετικά υψηλό για μια οικονομία οι αξίες της οποίας έχουν απομειωθεί σε σημαντικό βαθμό και το αδιάθετο κτιριακό απόθεμά της παραμένει υψηλό.

Επίσης προβλέπουν ότι αναπόφευκτα οι Καταρινοί θα επιδιώξουν να χτίσουν μια σύμπραξη με εγχώριους φορείς της αγοράς διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συνηθίζουν να δουλεύουν διεθνώς.  Οι ίδιοι κύκλοι βλέπουν δυνητικό ενδιαφέρον των Καταρινών σε μεγάλα ακίνητα που θα βγουν σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως της Αφάντου στη Ρόδο και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα.