Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Αναδημοσίευση από afterhistory.blogspot.gr

Η οικονομική και κοινωνική διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα είναι δραματική, με περίπου το 1/3 των Ελλήνων να ζουν σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, το 27,7% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι το υψηλότερο ποσοστό κοινωνικής φτώχειας που καταγράφεται στην ευρωζώνη, μόνο στην Ανατολική Ευρώπη καταγράφονται ποσοστά το ίδιο άσχημα.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, το 28,7% των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω, το 27,7% του πληθυσμού από 18 έως 64 ετών και το 26,7% των άνω των 65 ετών.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 23,4% του πληθυσμού, δηλαδή 115 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, το 27% των παιδιών ηλικίας κάτω των 17 ετών, το 23,3% του πληθυσμού ηλικίας από 18 έως 64 ετών και το 19,8% των Ευρωπαίων άνω των 65 ετών βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Ρουμανία Βουλγαρία (41%), στη Λετονία (38%), στη Λιθουανία (33%), στην Ουγγαρία (30%), Πολωνία (27,8%) και στην Ελλάδα (27,7%). Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών καταγράφονται στη Ρουμανία (48,7%), στη Βουλγαρία (44,6%), στη Λετονία (42%), στην Ουγγαρία (38,7%), στη Λιθουανία (34,3%), στην Πολωνία (30,8%), στην Ισπανία (29,8%), στη Μεγάλη Βρετανία (29,7%), στην Ιταλία (28,9%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Πορτογαλία (28,7%).

Αυτές οι στατιστικές αποκαλύπτουν ένα κράτος γενικευμένης φτώχειας που έχει προκληθεί από την αποτυχία των διαφόρων προγραμμάτων λιτότητας (Μνημόνιο), που υπαγορεύονται από την τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκ των ων ουκ άνευ για τις ευρωπαϊκές δανειακές συμβάσεις, και εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται από το τρίτο Μνημόνιο θα παρουσιαστούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Μόλις ψηφισθούν θα βυθίσουν για ακόμη μια φορά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πολίτες στην απόλυτη εξαθλίωση και απόγνωση.


Τέλος, δε θα είχαμε άδικο αν λέγαμε ότι στην παρούσα φάση η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μια οικονομική κρίση, με την οικονομική έννοια του όρου. Είναι κυρίως μια ανθρωπιστική κρίση της οποίας οι πολιτικές συνέπειες έχουν ήδη φανεί με την αξιοσημείωτη άνοδο του φασισμού.


Ελεύθερη μετάφραση απο Initiative grecque a paris
Επιμέλεια μετάφρασης: Κωνσταντίνα Μαγγίνα