Η “μαγεία” του σελέμπριτι ακτιβισμού…

Αναδημοσίευση από avgi.gr
Γράφει η Γιάμαλη Αναστασία

Στα 650 εκατ. δολάρια κοστολογείται η περιουσία της Μαντόνα και στα 260 εκατ. δολάρια η περιουσία του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Και οι δυό τους, ενώ μέχρι πρότινος επέλεγαν να απασχολούν την κοινή γνώμη με σκάνδαλα ή υπέρογκες αγορές -δεδομένου πως η μεν Μαντόνα μοιράζει τον χρόνο της σε μια βίλα στο Μπέβερλι Χιλς, ένα κάστρο στο Γουίλτσαϊρ, μια μονοκατοικία της γεωργιανής περιόδου στο Λονδίνο, ένα μοντέρνο διαμέρισμα στο Μανχάταν, όταν δεν διακοπεύει στις Μαλδίβες, ο δε Μπέκαμ κινείται μεταξύ των υπερπολυτελών κατοικιών του σε Μπέβερλι Χίλς, Γαλλία, Μαδρίτη, Ντουμπάι, και στο “παλάτι του Μπέκινγχαμ” στο Χέρντφορντσαϊρ – τώρα την έχουν δει “ακτιβιστές”.

Με τον όρο “ακτιβιστές” στη γλώσσα του σελέμπριτι μάρκετινγκ εννοούμε τους διάσημους που θα προσθέσουν στη λίστα με τα υπερπολυτελή αυτοκίνητά τους και ένα οικολογικό υβριδικού αντίστοιχης τιμής, θα φωτογραφηθούν με κάποιο μωρό άλλου χρώματος, ενδεχομένως μάλιστα να το αγοράσουν κιόλας, όπως έκανε η Μαντόνα με τον μικρό Ντέιβιντ από το Μαλάουι. Στο πλαίσιο λοιπόν του σελέμπριτι ακτιβισμού, τόσο η Μαντόνα όσο και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έχουν σηκώσει τα μανίκια…

Σε συναυλία που έδωσε στο Λος Άντζελες την περασμένη Τετάρτη η 54χρονη βασίλισσα της ποπ αφιέρωσε ένα τραγούδι στην 14χρονη Πακιστανή ακτιβίστρια, Μαλάλα Γιουσαφσάι, που δέχθηκε επίθεση από Ταλιμπάν. Δεν έμεινε όμως εκεί, το τραγούδι συνοδευόταν από ένα στριπτίζ το οποίο αποκάλυπτε ένα μη-μόνιμο τατουάζ με το όνομα της άτυχης κοπέλας που νοσηλεύεται πλέον στη Βρετανία. H σταρ κατηγορήθηκε για “φτηνή αυτοπροβολή”.

Έκκληση σε ιθύνοντες και μη πραγματοποίησε για πολλοστή φορά χθες ο πιο καλοπληρωμένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, Ντέιβιντ Μπέκαμ, για τα 170 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. “Έχοντας τέσσερα παιδιά, μου είναι δύσκολο να κοιτάξω ένα πεινασμένο παιδί στα μάτια και να μην συγκινηθώ. Δεν μπορώ να μένω άπραγος ξέροντας πόσες απλές και χωρίς κόστος λύσεις μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των παιδιών” είπε. Σημειωτέον, ο πρεσβευτής της Unicef το 1999 είχε πουλήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα φωτογράφισης του γάμου του έναντι 1,5 εκατ. δολαρίων στο περιοδικό “Ok“!

Την ώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Μαλάουι, που δεν είναι καν στον πάτο της λίστας, είναι 860 ευρώ, την ώρα που στις χώρες της Αφρικής οι άνθρωποι καλούνται να ζήσουν με λιγοτερο από 1 δολάριο την ημέρα, την ώρα που γυναίκες σε όλον τον κόσμο πέφτουν θύματα κακοποίησης, είναι μάλλον υποκριτικό να προσπαθούν να δείξουν την συμπόνοια και το ενδιαφέρον τους άνθρωποι των οποίων το μηνιαίο εισόδημα θα μπορούσε να βγάλει από την εξαθλίωση 10 χωριά του Μαλάουι για έναν χρόνο.