Η ψηφιακή αναγέννηση της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας.

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

11th-newsletter-prifti-Η Αθήνα είναι μία πόλη που ξεχωρίζει για την πλούσια και σημαντική ιστορία της. Στην Αθήνα θεμελιώθηκε και η δημοκρατία, η Αθηναϊκή Δημοκρατία, για την οποία οφείλουμε πολλά στο Σόλωνα, στον Κλεισθένη, στον Περικλή, στον Αριστοτέλη, στο Σωκράτη και σε τόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι με θυσίες και αγώνα διαφύλαξαν της αρετές της.

Σήμερα, όμως, που βρίσκεται η Αθηναϊκή Δημοκρατία, τι έγιναν οι αρετές της; Έγινε και αυτή μέρος της ένδοξης αρχαίας ελληνικής ιστορίας, για τη οποία είμαστε πάντα τόσο περήφανοι; Ο Κορνήλιος Καστοριάδης στο βιβλίο του «Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα» υποστηρίζει ότι η αρχαία Ελλάδα ως πρότυπο δεν αρκεί για να βρούμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και παν το αγαθόν. «Η αρχαία Ελλάδα» όπως λέει «δεν είναι πρότυπο, ούτε μοντέλο προς μίμηση. Πρέπει να λειτουργήσει για μας σαν γονιμοποιημένο σπέρμα, δεδομένου ότι μας επιτρέπει να δούμε εν τη γενέσει τους πληθώρα στοιχείων πάντοτε επίκαιρων – μπορεί και πρέπει να είναι για εμάς κέντρισμα, έμπνευση και πηγή ιδεών».

11th-newsletter-priftiΠράγματι, όπως υποστηρίζει και ο Καστοριάδης μπορούμε σήμερα να λειτουργήσουμε δημοκρατικά αν αξιοποιήσουμε το σπόρο της δημοκρατίας, για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες μίας πραγματικότητας η οποία διαρκώς μεταλλάσσεται και εξελίσσεται. Στα επιλεγμένα άρθρα που ακολουθούν, τα οποία παρατίθενται ως αφορμή για περαιτέρω έρευνα από κάθε ενδιαφερόμενο, μπορεί κανείς να θυμηθεί, σε αδρές γραμμές, τους δημοκρατικούς θεσμούς της αρχαίας Αθήνας και να ανακαλύψει πως τα δημοκρατικά ιδεώδη αναφύονται από το διαδίκτυο μέσα από πρωτοβουλίες και ενέργειες πολιτών απ’ όλο τον κόσμο.

Η σύγχρονη, άμεση ψηφιακή δημοκρατία προσφέρει ελευθερία και δίνει ενεργό ρόλο στους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και στη διαβούλευση. Κάτι τέτοιο δε φαντάζονταν ο Γερμανός ιστορικός, μαθηματικός και φιλόσοφος Σπένγκλερ αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο οποίος προέβλεπε την παρακμή του δυτικού πολιτισμού. Διαψεύδεται όμως σήμερα γιατί η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την επικράτηση των αξιών της ελευθερίας, της ισοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Οι Ισλανδοί, όπως φαίνεται αξιοποίησαν δημοκρατικά το εργαλείο του διαδικτύου και πήραν στα χέρια τους την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της χώρας τους. Στην Ελλάδα τι γίνεται; Στην Ελλάδα τα «κρούσματα» της ψηφιακής δημοκρατίας συνεχώς αυξάνονται, καθώς υπάρχει ο σπόρος και αναπτύσσεται σε διάφορα ψηφιακά πεδία, όπως και στην παρούσα ηλεκτρονική εφημερίδα, στα οποία οι συμμετέχοντες λειτουργούν με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες.


 

Πηγές:

http://www.filosofia.gr/

http://www.elzoni.gr/

http://www.solon.org.gr/index.php

http://stjornlagarad.is/english/

http://www.dd-democracy.gr/

http://www.dimoklirokratia.gr/