«Και αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές…είναι γιατί τα’ακούς γλυκότερα». Οι μύθοι «πάνε σχολείο»…

Γράφει η Κατερίνα Νάκου, δημοσιογράφος

Οι μύθοι και τα παραμύθια ταξιδεύουν και…«πάνε σχολείο» σε 35 σχολεία εντός της Περιφέρειας της Αττικής. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο του 2013, η ομάδα «Μύθος» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με μύθους και παραμύθια απ’όλον τον κόσμο σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην κοινωνική διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας καθώς στο πρόγραμμα συμμετέχουν μονάδες ειδικής αγωγής, δεύτερης Ευκαιρίας, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ομάδες απεξάρτησης καθώς και σχολικές μονάδες υποβαθμισμένων περιοχών.

paramithia2

 

Οι θεματικές που επιλέγονται σε κάθε περίπτωση ποικίλουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ηλικίες των παιδιών και το στάδιο της συναισθηματικής και νοητικής τους ανάπτυξης. «Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τις ιστορίες και τα βιωματικά εργαστήρια οι μαθητές να εκφραστούν και να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται οι επιμέρους εκπαιδευτικοί τομείς, η προφορικότητα, η αισθητική απόλαυση. Δυστυχώς, πολλές φορές το κομμάτι της αισθητικής απόλαυσης λείπει από τη σύγχρονη εκπαίδευση και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το αμελούν», τονίζει ο κ. Γιώργος Ευγενικός, , αφηγητής, ηθοποιός και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια ακολούθως, επομένως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος κρίνεται η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις. «Όπου υπάρχει βοήθεια από την πλευρά των καθηγητών, η ανταπόκριση των μαθητών είναι πολύ θετική», αναφέρει ο κ. Ευγενικός. Γεγονός που άλλωστε επιβεβαιώνει και η κα Ευαγγελία Αγαπητού, διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου στο Αιγάλεω που μετά το πέρας της παρουσίασης στο σχολείο δηλώνει άκρως ικανοποιημένη από την έκβαση του προγράμματος.

Την παρουσίαση του βιωματικού εργαστηρίου στο 4ο Γυμνάσιο ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου, δάσκαλος ειδικής αγωγής, συνταξιούχος τέως διευθυντής του ειδικού σχολείου Βέροιας και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, ο κ. Παπαϊωάννου εξοικειώνει τους μαθητές με ασκήσεις περιορισμού δεξιοτήτων που στόχο έχουν να θέσουν τους μαθητές στη θέση των ατόμων με αναπηρίες. «Το γεγονός αυτό οι μαθητές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ενδιαφέρον» αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου. Τα εργαστήρια εμπλουτίζονται με οπτικοακουστικό υλικό ενώ προβάλλονται βίντεο ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναπηρία. Στα εσπερινά και διαπολιτισμικά σχολεία όπου το στοιχείο της διαφορετικότητας είναι ακόμη πιο έντονο καθώς συνυπάρχουν διαφορετικές γενιές, εμπειρίες και αντιλήψεις το ενδιαφέρον από την πλευρά των μαθητών και των δασκάλων είναι ιδιαίτερα έντονο.

Το σπουδαιότερο που μαθαίνει κανείς από το εργαστήριο του κ. Παπαϊωάννου είναι «να αισθάνεται τυχερός για όσα έχει» και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, γιατί όταν συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε τελικά «αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε εκείνα που έχουμε αλλά σεβόμαστε και όσους δεν τυχαίνει να έχουν τις ίδιες ευκολίες με εμάς, για παράδειγμα, δεν παρκάρουμε στις ράμπες ή σε θέσεις για αυτοκίνητα που οδηγούν άνθρωποι με αναπηρικά αμαξίδια».

Σε μια εποχή όπου η ζωή τρέχει «όπως τα καρέ ενός φιλμ», μερικοί ίσως αμφισβητούν την ικανότητα του ζωντανού λόγου να συναγωνίζεται την εικόνα. Η ανταπόκριση των μαθητών στο άκουσμα των ιστοριών, όμως φαίνεται να τους διαψεύδει. Ίσως γιατί ο αρχέγονος τρόπος έκφρασης και τα πηγαία συναισθήματα δε χρειάζονται υλικοτεχνική υποστήριξη, όταν έχουν ειλικρίνεια και αυθορμητισμό. Τα παραμύθια και οι ιστορίες, άλλωστε, είναι φτιαγμένα όπως τα όνειρα, και τα όνειρα μας βοηθούν να ζούμε.

Συντελεστές υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι: η Σύλβια Βενιζελέα, η Μαρία Βλαχάκη, ο Γιώργος Ευγενικός, η Ναυσικά Καψαλά, η Λουκία Κωνσταντάτου, η Μάνια Μαράτου, ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, η Άννα Σταματούκου, η Γεωργία Λαζάρου και η Άσπα Παπαδοπούλου.