Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών 15422 Κόμβος Ανθρωπιάς & Αλληλεγγύης από το Δήμο Αθηναίων

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

 

Πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα και αυτονόητα άλλαξαν εν μία νυκτί ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας που «πνίγει» τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας ή με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους. Το φαινόμενο των νεόπτωχων πλέον είναι καθημερινό και συνεχώς διογκώμενο. Η ανάγκη για ανάληψη και υλοποίηση πρωτοβουλιών, με στόχο την απάλυνση αλλά και επίλυση αυτών των προβλημάτων, είναι πρωτεύουσα. Μία τέτοιου είδους πρωτοβουλία υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να θέσει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της λύσης.

Η Κ.ΑΛΛΗ.ΠΟΛΙ (Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών) αποτελεί αποκύημα μιας ιδέας η οποία «συνελήφθη» το Νοέμβριο του 2011 ενώ πήρε σάρκα και οστά στις 16 Ιουλίου του 2012, μέρα η οποία αποτελεί και την αφετηρία της πιλοτικής εφαρμογής της. Τα επίσημα εγκαίνιά του έλαβαν χώρα στις 17 του Οκτώβρη. Ο Κόμβος αποτελεί μέρος της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων και πρόθεση του αποτελεί η συγκομιδή και το μοίρασμα αγαθών στους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για την επιβίωση και τη διαβίωσή τους.

KaminisΟ Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης σε συνέντευξή του τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέφερε για τον Κόμβο:«Το Κέντρο Αλληλοβοήθειας μπορεί να λειτουργήσει και ως συντονιστικό κέντρο για όλες τις προσπάθειες και όλα αυτά τα εγχειρήματα αλληλεγγύης τα οποία εκδηλώνονται στην πόλη. Και αυτό γιατί ο δήμος έχει την υποδομή. Μιλάμε για τριάντα τηλεφωνικές γραμμές, συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και με όλους τους αξιόπιστους φορείς. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά και με την Εκκλησία που κάνει αυτό το μεγάλο έργο αλληλεγγύης και είμαστε ανοιχτοί προς πάσα κατεύθυνση. Θα χρησιμοποιήσουμε και εθελοντές. Φιλοδοξούμε αυτό το χειμώνα, ο Δήμος να λειτουργήσει ως ένας πραγματικός κόμβος αλληλοβοήθειας των πολιτών».(1)

Σε άλλη του συνέντευξη ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «Στον τηλεφωνικό αριθμό 15422, όπου έχουμε τριάντα τηλεφωνικές γραμμές, δεχόμαστε διαρκώς κλήσεις από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αλλά και από ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Φιλοδοξία του Δήμου είναι να λειτουργήσει σαν ομπρέλα για όλη την πόλη, ως κόμβος κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».(2)
Αυτή η πρωτοποριακή δομή του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται στο παλιό φρουραρχείο. Παίρνοντας κανείς το μετρό έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση κατεβαίνοντας στον σταθμό Λαρίσης. Ο Δήμος όμως έχοντας προνοήσει και για τις περιπτώσεις των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε στο παλιό φρουραρχείο, είτε για να προσφέρουν είτε για να παραλάβουν, λειτουργεί το Γραφείο Κίνησης Οχημάτων.

Στο κτίριο που στεγάζεται ο Κόμβος, ανευρίσκονται: το τηλεφωνικό κέντρο το οποίο έχει 30 γραμμές, τα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών του Κόμβου, οι προσωρινές αποθήκες και ο χώρος υποδοχής του κοινού είτε για να δώσει κάποιος αγαθά είτε για να πάρει.

 

Λειτουργία Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών

komvos3Ο Κόμβος εδράζεται σε έναν ιστό που διαμορφώνεται από τα εξής μέρη:

τους «δωρητές», ιδιώτες ή εταιρείες,

  • τους «δικαιούχους», δηλαδή οι συνάνθρωποί μας με βιοποριστικά προβλήματα ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι πρώτοι εξυπηρετούνται απευθείας από τον Κόμβο ενώ οι δεύτεροι από φορείς και ιδρύματα με φιλανθρωπική δράση (ΚΥΑΔΑ, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δ.Β.Α., Χαμόγελο του Παιδιού, Η Κιβωτός του Κόσμου, Ίδρυμα Ανιάτων κ.ά.)
  • τους εθελοντές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό «κύτταρο» στην όλη λειτουργία του εγχειρήματος,
  • τις υπηρεσίες του Δήμου, τις Μ.Κ.Ο. και κάθε φορέα που ενεργοποιείται στην πόλη με κοινωνική χροιά.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Κόμβου, με αριθμό κλήσης το πενταψήφιο 15422, είναι αυτό που αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στα μέρη του δικτύου και λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα. Δε θα έπρεπε να παραληφθεί ότι το τηλεφωνικό κέντρο ενημερώνει του πολίτες για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου με Κοινωνικό Σκοπό.

Η πρακτική λειτουργία του Κόμβου βασίζεται σε μία εφαρμογή η οποία είναι γέννημα του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου. Η εφαρμογή αποτελείται από δύο σκέλη: από ένα σύστημα διαχείρισης αποθηκών και από μία βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των δωρητών και των δικαιούχων.

 

Πώς μπορεί κανείς να εγγραφεί στην βάση του Κόμβου;

komvosΓια να εγγραφεί κάποιος στη βάση δεδομένων του Κόμβου, δηλαδή για να γίνει κάποιος δικαιούχος, δίνει τις εξής πληροφορίες:

  • τη διεύθυνση διαμονής του,
  • την οικογενειακή του κατάσταση,
  • το ύψος των εισοδημάτων του,
  • την εργασιακή κατάστασή του,
  • την κατάσταση της υγείας του.

Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι είτε δημότης είτε κάτοικος του Δήμου Αθηναίων. Εν συνεχεία, οφείλει να εμφανίσει ή φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό σημείωμα οικονομικού έτους 2010 ή 2011 που θα προκύπτει ότι το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα τις 12.000, ή βιβλιάριο Απορίας ή Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας.

Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα όπως και η καλή επικοινωνία διότι βοηθούν τον Κόμβο στο να εστιάζει σε κάθε περίπτωση και να ικανοποιεί τις μοναδικές της ανάγκες. Έτσι επιτυγχάνεται η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των δικαιούχων.

Η στοχευμένη και αναλόγως με τις συνθήκες διαμορφωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν ανάγκη, φαίνεται και από την παρακάτω δήλωση του κ. Καμίνη, Δημάρχου Αθηναίων :«Ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε αυτό το κέντρο όπου θα μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είδη. Αυτή την εποχή έχουμε δώσει έμφαση στα σχολικά είδη, μεταχειρισμένα βιβλία, τσάντες, τετράδια, κασετίνες, ακόμα και είδη παιδικού γραφείου, γραφεία μικρά, καρέκλες γραφείου, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα μοιράσουμε στα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έχουμε υλικό, το συγκεντρώνουμε διαρκώς. Λειτουργούν πάρα πολλές τηλεφωνικές γραμμές, στον πενταψήφιο αριθμό 15422, που θα μπορούν να καλούν οι πολίτες της Αθήνας, για να προσφέρουν είδη αλλά και για να τους πληροφορήσουμε για το πώς θα μπορέσουν να έλθουν να τα παραλάβουν. Το Κέντρο Αλληλοβοήθειας δε θα διανέμει μόνο σχολικά είδη. Συγκεντρώνουμε τρόφιμα και ρούχα, διότι μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, από πάρα πολλές απόψεις. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το κέντρο και γι’ αυτό θα το στηρίξουμε».(3)

 

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του Κόμβου Αλληλοβοήθειας.

Από την πιλοτική του λειτουργία μέχρι σήμερα ο Κόμβος έχει εξυπηρετήσει τουλάχιστον:

  • 1.005 δικαιούχους, οι οποίοι έχουν παραλάβει από 15 κιλά τρόφιμα ο καθένας από είδη όπως: ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, κονσέρβες μαγειρεμένου φαγητού, γάλα εβαπορέ, φρέσκο χυμό πορτοκάλι κ.ά.
  • 550 οικογένειες, οι οποίες έχουν παραλάβει από τρεις σακούλες τρόφιμα και φρέσκο χυμό πορτοκάλι, μέσω του δικτύου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.
  • Το Χαμόγελο του Παιδιού, όπου παραδώσαμε παιδικά και βρεφικά γάλατα και κρέμες σε σκόνη καθώς και 480 φιάλες με φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
  • Την Κιβωτό του Κόσμου, όπου παραδώσαμε 360 φιάλες με φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
  • Το Ίδρυμα Ανιάτων, όπου άμεσα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τους για βοήθεια σε τρόφιμα, τους παραδώσαμε 720 2κιλες κονσέρβες με μαγειρεμένο φαγητό, 220 λίτρα ελαιόλαδο, 552 κιλά μακαρόνια.
  • Το Κοινωνικό Φαρμακείο με φάρμακα που είχαν ενημερώσει ότι χρειάζονται.

 

Και συνεχίζει δίνοντας το δυναμικό παρόν καθημερινά.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο σε αυτές τις «άνυδρες» ημέρες που ζούμε να δημιουργούνται τέτοιου είδους συμπράξεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση – πολίτες (μέσω των εθελοντών και των δωρητών), με στόχο τη βελτίωση της ζωής κάποιων συνανθρώπων μας οι οποίοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Είναι εύλογο ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε και να απλώσουμε το χέρι στους λιγότερο ευνοημένους αυτής της κοινωνίας.

 

 

 

 

 


 

Πηγές:

[1] Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και τους δημοσιογράφους κ. Νίκο Ρογκάκο και κα Ντόρα Κουτροκόη.

[2] Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και το δημοσιογράφο κ. Κώστα Λασκαράτο.

[3] Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και τους δημοσιογράφους κ. Νίκο Ρογκάκο και κα Ντόρα Κουτροκόη.