Να επιστρέψει η ζωή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

sgouros-minima

Ο Περιφεριάρχης Αττικής Γιάννης Σγούρος σε εισηγησή του στη 15η στη 15η /07.06.2011 Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χαρακτηρίζει το πρόβλημα τεράστιο και συμπληρώνει ότι «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και απειλεί την συνοχή ολόκληρης της κοινωνίας».Εν συνεχεία είπε ότι «Δυστυχώς πλέον το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί. Από πρόβλημα συνθηκών διαβίωσης και εικόνας της πόλης, έχει πλέον εξελιχθεί σε πρόβλημα ασφάλειας και επιβίωσης των κατοίκων». Ο κύριος Σγούρος συνεχίζει λέγοντας «Ως Νομάρχης Αθηνών, από το Σεπτέμβριο του 2008 είχα επισημάνει τον κίνδυνο να μετατραπεί το κέντρο της πόλης σε «Σόχο» και χαρακτήριζα την κατάσταση «υγειονομική βόμβα».

Παρακάτω, ο Περιφεριάρχης Αττικής δηλώνει «Η Περιφέρεια Αττικής, έχει συγκεντρώσει σημαντικό υλικό, με πλήρη και ακριβή καταγραφή όλων των ανθυγιεινών εστιών, όλων των εγκαταλειμμένων κτιρίων, όλων των οικημάτων που διαμένουν κατά δεκάδες αλλοδαποί, όλων των χώρων όπου γίνεται συστηματικά διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, όλων των δρόμων όπου συγκεντρώνονται πολλές ιερόδουλες, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, και την πρόσφατη μετατόπισή τους σε περιοχές όπως η Αχαρνών, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Πατησίων και η Κυψέλη. Το υλικό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει την βάση για την άμεση λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που τώρα είναι το πρωτεύων. Αν επιτρέψουμε να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, τότε το κέντρο της πρωτεύουσας θα μεταβληθεί σε πεδίο φυλετικών συγκρούσεων, μάχης συμμοριών και ρατσιστικών επιθέσεων, το οποίο θα είναι αδύνατο να ελεγχθεί».

Τέλος, ο Περιφεριάρχης ολοκλήρωσε τη σκέψη του λέγοντας : «Μόνο αν επιστρέψει η ζωή στο κέντρο της πόλης, αν επιστρέψουν οι κάτοικοι και οι δημόσιες υπηρεσίες, αν ξαναζωντανέψει ο επαγγελματικός ιστός και ελεγχθούν οι ανεξέλεγκτες ορδές των παράνομων και μη καταγεγραμμένων μεταναστών στο κέντρο της πόλης, θα μπορέσουμε να δούμε κάποια πρόοδο. Είναι προφανές ότι όλο αυτό το κύμα των πεινασμένων ανθρώπων που συσσωρεύονται σε άθλιες συνθήκες, θα πρέπει με κάθε τρόπο να περιοριστεί, διαφορετικά όποια μέτρα και να λάβουμε θα είναι σαν να ρίχνουμε νερό στον «πίθο των Δαναΐδων». Δεν πρόκειται ποτέ να δούμε αποτελέσματα, αν δεν περιοριστεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών που από κάθε γωνιά της Μεσογείου και της Ασίας έρχονται στην Αθήνα.

Ως Περιφέρεια έχουμε μελετήσει ένα πρόγραμμα ανακαίνισης διατηρητέων και κατεδάφισης επικίνδυνων εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο Ιστορικό Κέντρο, συνολικού προεκτιμουμένου κόστους περίπου 1 δις  €.  Η πρόταση αυτή αν πλαισιωθεί νομοθετικά για τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και χρηματοδοτηθεί από λιμνάζοντες πόρους του ΠΕΠ Αττικής και συναφών ταμειακών, μπορεί να υλοποιηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να αλλάξει θεαματικά την εικόνα του Ιστορικού Κέντρου.

Παράλληλα, η δράση αυτή θα έχει ευεργετικές οικονομικές συνέπειες, αφού θα ενεργοποιήσει τον οικονομικό μηχανισμό της περιοχής, θα αλλάξει την απασχόληση και θα τονώσει την ζήτηση».

Πηγή: http://www.patt.gov.gr/