Ξεπέρασε και την ισπανική η ελληνική ανεργία

Αναδημοσίευση από ethnos.gr

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη κατέχει η Ελλάδα με 26,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, όπου για πρώτη φορά η χώρα μας εμφανίζεται να ξεπερνά το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας, η οποία ακολουθεί με 26,1%. Στην Ευρωζώνη, συνολικά, η ανεργία παρέμεινε σταθερή το Δεκέμβριο στο 11,7%.

 Παράλληλα, στη χώρα μας έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος (26,8% από 19,7%) και ακολουθεί η Κύπρος (14,7% από 9,7%) και η Ισπανία (26,1% από 23,2%). Σε ό,τι αφορά στου νέους έως 25 ετών η ανεργία αγγίζει το 57,6% έναντι 23,4% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Δεύτερη είναι η Ισπανία (55,6%), ενώ το χαμηλότερο είναι σε Γερμανία (8%), Αυστρία (8,5%) και Ολλανδία (10%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε Αυστρία (4,3%), Γερμανία και Λουξεμβούργο (5,3%).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για την ανεργία στην Ευρωζώνη και την ΕΕ αφορούν το μήνα Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν επικαιροποιηθεί μέχρι το μήνα Οκτώβριο. Σε ξεχωριστά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, αναφέρεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2% τον Ιανουάριο από 2,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η απροσδόκητη μείωσή του έρχεται μία εβδομάδα πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια.