Ομιλία δημάρχου Αθηναίων στην Ημερίδα του δήμου Αθηναίων και της Πρεσβείας της Κίνας

 Αναδημοσίευση από Δήμο Αθηναίων

Χαιρετισμός δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Γεωργίας της Κίνας, κ. Yu Xirong.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

(Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας)

f12-kam

Αξιότιμε Υπουργέ, κ. Yu Xirong,

Κυρίες και κύριοι της κινεζικής αντιπροσωπείας,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων και των επιχειρήσεων,

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα στην Αθήνα, τον Υφυπουργό Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κύριο Yu Xirong, και τους συνεργάτες του. Φέτος, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την έναρξη των επίσημων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας. Και η σημερινή σας επίσκεψη, αποτελεί, αναμφίβολα, μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την Ελλάδα, και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για την οικονομία, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς.

Τις δύο χώρες μας, δεν συνδέει μόνον το κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που αναπτύχθηκε με επωφελή, και για τις δύο πλευρές, αποτελέσματα ∙ Κίνα και Ελλάδα, μπορούν να περηφανεύονται για τους αρχαίους πολιτισμούς τους, που με την μακραίωνη ιστορία τους, και μια σπουδαία και πολυδιάστατη πολιτιστική κληρονομιά, επηρέασαν αποφασιστικά την ανθρωπότητα. Πολιτισμοί ξεχωριστοί, που παρά τη διαφορετικότητά τους, ανέδειξαν τις αναλογίες και τις συγκλίσεις στην πανανθρώπινη ιστορία του πνεύματος και της τέχνης. Κληρονομιά σπουδαία, που συνέβαλε, και δεν ανέστειλε, την δυναμική εξέλιξη των δύο χωρών μέχρι τη σημερινή εποχή, το σύγχρονο και σύνθετο παρόν.

Αξιότιμε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι. Κίνα και Ελλάδα, έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, μια γόνιμη και ευρεία συνεργασία εκτός από τον πολιτιστικό, στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα. Συνεργασίες, που ο Δήμος Αθηναίων, ως πύλη εισόδου της Ασίας στην Ευρώπη, είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει αλλά και να προωθήσει, σε όλο το δυνατό φάσμα των διμερών – οικονομικών και επιχειρηματικών – σχέσεων. Ελπίζουμε και επιθυμούμε, η σημερινή συνάντηση εργασίας, να θέσει, έμπρακτα τα θεμέλια και το πλαίσιο, μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.

Η Ελλάδα, παράλληλα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα, μεσογειακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, έχει να επιδείξει μια ευρύτερη, πλούσια, αγροτική παραγωγή, που βρίσκεται σε ευθεία αναλογία με το δηλωμένο ενδιαφέρον της Κίνας, για εισαγωγές προϊόντων υγιεινής διατροφής.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι σημερινές συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα και σε ένα άλλο πεδίο, στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας. Η Αθήνα, άλλωστε, μετά από πρόσκληση του Πεκίνου, που έχει και την προεδρία, αποφάσισε να προσχωρήσει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία των Τουριστικών Πόλεων, στην οποία ήδη μετέχουν 48 σημαντικές πόλεις απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Πεποίθησή μας αποτελεί, ότι οι δυνατότητες τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας, είναι τεράστιες, και εν πολλοίς, αναξιοποίητες. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, η Αθήνα παραμένει ένας από τους προσφιλέστερους και σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, και θεωρούμε, ότι θα είχε πολλά, σπουδαία αλλά και ψυχαγωγικά να προσφέρει, στον μέσο κινέζο τουρίστα: από τους πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της, μέχρι το θαυμάσιο φως, τις βόλτες στις πεζοδρομημένες παραδοσιακές περιοχές, και τη σύγχρονη αγορά της, καθώς κι ένα ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο σε μικρή και προσβάσιμη απόσταση, με τη μοναδική περίμετρο της παραλίας, και τη δυνατότητα για θαλασσινά μπάνια. Οι τιμές μας είναι λογικές, και διαθέτουμε τουριστικές εγκαταστάσεις για όλα τα βαλάντια, σύγχρονες και διαρκώς εξελισσόμενες.

Θεωρούμε λοιπόν κι ελπίζουμε, οι σημερινές συναντήσεις να αποφέρουν γόνιμα αποτελέσματα στο πεδίο των διμερών συνεργασιών, ενώ μας χαροποίησε ιδιαίτερα και το γεγονός, ότι η κινεζική αντιπροσωπεία πρότεινε στη σημερινή συνάντηση να συμμετέχει και ο επιχειρηματικός, τουριστικός τομέας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, η παρουσία σας εδώ, όπως κι των συνεργατών σας, επιβεβαιώνει το μεγάλο και γνήσιο ενδιαφέρον της Κινεζικής κυβέρνησης. Ως Δήμος Αθηναίων, θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω. Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και στην πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εδώ στην Αθήνα, στην Α.Ε. του πρέσβη κ. Du Qiwen καθώς και στον Εμπορικό και Οικονομικό Σύμβουλο, κ. Sun Liwei. Ο Δήμος της Αθήνας, θα ήθελε επίσης να μνημονεύσει, την ενεργό συμμετοχή των μελών της κινεζικής κοινότητα της πόλης.

Να επισημάνουμε επίσης, ότι η σημερινή συνάντηση, είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης και συστηματικής προεργασίας, της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, της οποίας προεδρεύει ο αντιδήμαρχος, κ. Φώτης Προβατάς.

Αξιότιμε υπουργέ – Σας ευχαριστούμε, όλους, για την παρουσία σας, κι ευχόμαστε καλή επιτυχία στις συζητήσεις, καθώς και καλή διαμονή στην πόλη της Αθήνας.