Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης υποδέχεται την Έκθεση Φωτογραφίας «Χρόνος / Στιγμές από την Τουρκία»!

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

φωτογραφία1Η Social Activism Αθηνών παρεβρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Χρόνος/Στιγμές από την Τουρκία» όπου μας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης εκτελώντας με επιτυχία τα χρέη του οικοδεσπότη. Στην έκθεση παρεβρέθηκαν, εκτός από το Δήμαρχο Αθηναίων, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ο κ. Κώστας Μπιτζάνης, Διευθυντής της Τεχνοπόλεως, ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Zaman η οποία στα πλαίσια της 25ης επετείου της προσκάλεσε τους φωτογράφους για να αποτυπώσουν τη μεγάλη «φωτογραφία της Τουρκίας», και πολλοί άλλοι έγκριτοι προσκεκλημένοι. 

φωτογραφία2Όταν ο Δήμαρχος κ. Καμίνης ανέβηκε στο βήμα, δήλωσε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από πολλές απόψεις. Πρώτα από όλα, από τηn προσέλευση του κόσμου που τη θεωρώ εντυπωσιακή για μία έκθεση φωτογραφίας, δεύτερον, είχα την ευκαιρία να πω στον κύριο Πρέσβη πριν, ότι θεωρώ τον εαυτό μου ένα μεγάλο φίλο της Τουρκίας». Εν συνεχεία, περιέγραψε τη διαδρομή με την οποία αυτή η έκθεση έφτασε τελικά στην Αθήνα: «Από την πρώτη στιγμή που είδαμε με τον κύριο Μπιτζάνη ότι θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε να τη μεταφέρουμε στην Αθήνα, ενθουσιαστήκαμε και με τη γνωστή του αποτελεσματικότητα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη αμέσως. Είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο ότι συνεργάζεται ο Δήμος της Αθήνας με το φωτογραφικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη και με την εφημερίδα Zaman για μία έκθεση η οποία έχει πάρα πολλές εικόνες – φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, βλέπουμε τελικά να συνευρίσκονται αυτές οι τρεις πόλεις που έχουν διαδραματίσει έναν τεράστιο ιστορικό ρόλο στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «Θα κλείσω μόνο με μία παρατήρηση, η έκθεση έχει να κάνει με το χρόνο στην Τουρκία γιατί παράλληλα δείχνει τα δύο πρόσωπά της το ένα αυτό το παραδοσιακό που την χαρακτήρισε για αιώνες και το άλλο το σύγχρονο το καινούργιο το δυναμικό. Είναι πράγματι μια έκθεση για το χρόνο σε αυτήν τη μεγάλη χώρα».

 Το όλο εγχείρημα της έκθεσης η οποία λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» (Κτίριο «Δ12»), Πειραιώς 100, Γκάζι, είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Δήμου Αθηναίων με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και τον εκδοτικό οργανισμό “Zaman” της Τουρκίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων των δύο όμορων χωρών. Επιπλέον, αυτή η έκθεση έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Παράλληλο Πρόγραμμα της PhotoBiennale στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία έκθεση μέσα από την οποία 25 διεθνώς αναγνωρισμένοι φωτογράφοι στοιχειοθετούν τη δική τους ιστορία μέσα από την προσωπική -φωτογραφική τους ματιά σε σχέση με την Τουρκία.

 Η Έκθεση κινείται σε τέσσερεις άξονες:

Ο χρόνος στην πόλη.

Ο χρόνος που αλλάζει.

– Ο χρόνος στους ανθρώπους.

Ο χρόνος που μένει αναλλοίωτος.

 φωτογραφία3

φωτογράφος Reza

 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

Πεπειραμένοι επαγγελματίες και δημοσιογράφοι από τον Steve McCurry μέχρι τον Paolo Pellegrin και από τον Eric Bouvet έως τον Anders Petersen και τον Έλληνα Νίκο Οικονομόπουλο, ανέδειξαν ιστορίες της Τουρκίας που κανείς δεν είχε προσέξει, ακόμη κι αν τις γνώριζε. Ενώ η Jane Eveylyn Atwood κατέβηκε σε ένα ανθρακωρυχείο στην Zonguldak, ο Bruno Barbey εργάστηκε σε μέρη που αντανακλούσαν το ιστορικό υπόβαθρο της Κωνσταντινούπολης. Ο Samuel Bollendorff αναζήτησε στα Νοτιοανατολικά τις αλλαγές που επέφερε στις ζωές το «νερό». Ο Eric Bouvet συνόδευσε αστυνομικούς στην Κωνσταντινούπολη στις νυχτερινές τους περιπολίες. Η Kathryn Cook ακολούθησε ίχνη πολιτισμών 4.000 ετών στην περιοχή Ahlat της επαρχίας Bitlis, ενώ η Claudine Doury κατέγραψε νεαρές γυναίκες που εργάζονται στην κλωστοϋφαντουργία. Η Carolyn Drake επικεντρώθηκε στην ποδοσφαιρική κουλτούρα. Ο Νίκος Οικονομόπουλος συνέλεξε με το οδοιπορικό του ιστορίες από τα ανατολικά και νοτιοανατολικά μέχρι τα βάθη της Ανατολίας. Ο Michel Vanden Eeckhoudt φιλοξενήθηκε από τους Τούρκους νομάδες που ζούνε στο λιμάνι της Mersin. Η Rena Effendi περιδιάβηκε τους δαιδαλώδεις δρόμους του Tarlabaşı, μιας γειτονιάς της Κωνσταντινούπολης κοντά στην οδό İstiklal. Ο George Georgiou κατέδειξε πώς έχει αλλάξει η Ανατολία, ενώ ο Harry Gruyaert αποτύπωσε τα χρώματα της Κωνσταντινούπολης. Ο Guillaume Herbaut διέσχισε τα υψίπεδα της Rize για να απεικονίσει τον πολιτισμό του τσαγιού. Ο Ed Kashi κατέγραψε στις φωτογραφίες του την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο Massimo Mastrorillo έστρεψε το βλέμμα του στη νέα Τουρκία που ανοικοδομείται στα πλαίσια ενός αστικού μετασχηματισμού. Ο Steve McCurry συμπεριέλαβε στη δουλειά του τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες από την επαρχία της Bursa. Ο Davide Monteleone κινήθηκε γύρω από τη θάλασσα του Μαρμαρά για να τονίσει τη σημασία των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων. Ο Christopher Morris απαθανάτισε τον Πρόεδρο Abdullah Gül και τους ανθρώπους του στην προεδρική κατοικία στην Tarabya. Ο Paolo Pellegrin φωτογράφισε το φεστιβάλ πάλης Oil Kırkpınar στην πόλη Edirne. Ο Anders Petersen ασχολήθηκε με τις μειονότητες και ο Reza με την τελετή της ημέρας της Ashura στην Κωνσταντινούπολη. Ο Anthony Suau εστίασε στις έννοιες του πλούτου και της ευημερίας, ενώ ο Gaël Turine μελέτησε τη βιομηχανία της τηλεόρασης μέσα από τη σειρά “Valley of the Wolves”. Η Vanessa Winship παρουσίασε πορτρέτα παιδιών από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Τουρκικής γλώσσας, ενώ η Ami Vitale προέβαλε μια άλλη όψη της Καππαδοκίας.

 

Το εγχείρημα αυτό λειτούργησε, επίσης, ως ένα διαρκές και ανοιχτό εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε προσκεκλημένος φωτογράφος συνοδευόταν από ένα φωτοδημοσιογράφο της Ζaman. Η συνεισφορά του εγχειρήματος “Time in Turkey” κρίνεται σημαντική, καθώς έδωσε την ευκαιρία στη φωτογραφική σκηνή της Τουρκίας να ανταποκριθεί στα διεθνή πρότυπα.

 

Σχεδιασμός έκθεσης: Selahattin Sevi

 

Η έκθεση «Time in Turkey», παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα σε 12 πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα κ.ά.) στην Τουρκία αλλά και στο Λονδίνο, στη Βιέννη και στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, στις 7 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί στις Βρυξέλλες.

www.timeinturkey.org

 

Εγκαίνια Έκθεσης: 15 Νοεμβρίου 2012 στις 20: 00μμ

Διάρκεια έκθεσης : Από 15 Νοεμβρίου έως και 9 Δεκεμβρίου 2012

Χώρος της Τεχνόπολις στο Γκάζι

Είσοδος: 3 Ευρώ

Ώρες Λειτουργίας: 12:00-20:00