Ο ΝΕΟΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ»

Ο ΝΕΟΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ»

των οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών το 2018

(Κατά τα πρότυπα της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής ΟΚΕ της Ε.Ε.)

 

Στην τελική φάση των οργανωτικών διαδικασιών βρίσκεται η σύσταση της  Συνομοσπονδίας των οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών και φορέων κοινωνικής οικονομίας που έχει ως  σκοπό μεταξύ άλλων να καλύψει το κενό του κοινωνικού εταίρου της Ελληνικής  ΟΚΕ στο πλαίσιο της Ε.Ε. Οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018

και είναι στόχος του πρώτου Ανοικτού Συνεδρίου Οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών που έγινε τον Ιούνιο του 2016. Στη πορεία για το δεύτερο Συνέδριο που θα γίνει στις αρχές του Καλοκαιριού υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα νέο άνοιγμα συμμετοχής των πρωτοβάθμιων συλλογικών οργανώσεων και φορέων κοινωνικής οικονομίας.

Επικοινωνία γίνεται μέσω των ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΩΝ που λειτουργούν στις περιφέρειες και στα διοικητικά τους Συμβούλια. Κάθε πρωτοβάθμιος φορέας απευθύνεται στην Τοπική η θεματική Ένωση. Η Συνομοσπονδία είναι τριτοβάθμια Πανελλήνια Ένωση και μόνο ως τέτοια μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για συμμετοχή στην ΟΚΕ.

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

  1. Η ΠΕΣΚΟ Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας από 112 πρωτοβάθμιους φορείς.
  2. Η Συνομοσπονδία « Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ» από 277 πρωτοβάθμιους φορείς
  3. Η Ομοσπονδία ΟΥΝΕΣΚΟ από 26 πρωτοβάθμιους συλλόγους
  4. Η ομοσπονδία ΠΟ.ΚΟΙΝ.ΣΠΕ από 25 φορείς
  5. Το ΠΕΜΗ περιφερειακός Μηχανισμός Αττικής από 25 πρωτοβάθμιους φορείς.
  6. Η «Κυψέλη Συνεργατισμού» Αττικής από 10 πρωτοβάθμιους φορείς
  7. Η Ένωση φορέα Κοινωνικής οικονομίας Δυτικής Ελλάδας από 12
  8. Η Ένωση φορέα Κοινωνικής οικονομίας Πελοποννήσου από 11
  9. Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας από 77 πρωτοβάθμιους φορείς

Επισημαίνεται ότι, κάθε άλλη Ένωση και ομοσπονδία που έχει τα νόμιμα κριτήρια μπορεί να γίνει μέλος της Συνομοσπονδίας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής της.

Υπάρχουν πολλά σημαντικά άτυπα δίκτυα που συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας συνολικής

Έκφρασης της κοινωνίας Πολιτών και των φορέων Κοινωνικής οικονομίας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να συμμετέχουν με θεσμικό τρόπο εάν δεν έχουν καταστατική νομιμοποίηση.

Το πρόβλημα ήταν πάντα στη χώρα μας η κατακερματισμένη κοινωνία Πολιτών και για αυτό εντελώς ανίσχυρη απέναντι στο συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος.

Είμαστε οι τελευταίοι στη Ευρώπη που δεν έχουμε  γνήσια εκπροσώπηση  της Κοινωνίας Πολιτών.

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια αγώνες για να βρεθεί ένας κοινός τόπος με τις Ενώσεις που μπαίνουν μπροστά για την συνένωση και αυτοοργάνωση μιας τριτοβάθμιας Ένωσης, ώστε να υπάρξει προοπτικά ως κοινωνικός εταίρος στην Ε.Ο.Κ.Ε.

Πολλά τα πολιτικά εμπόδια μέσα και έξω από το χώρο που ετέθησαν μπροστά μας. Θα αποκαλυφθούν με τον καιρό. Το βέβαιο είναι ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την δυναμική της Κοινωνίας Πολιτών, του συνεργατισμού και του κοινωνικού κεφαλαίου να εκφραστεί σε θεσμικό επίπεδο.

Για επικοινωνία τηλ. 210 8813760

Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας

[peskonet@gmail.com]

Σχετικά:

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

http://socialactivism.gr/index.php/koinoniki-oikonomia/1353-%CE%B7

Πέντε καινοτόμες προτάσεις για την  ανάπτυξη  της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα |

http://www.enallaktikos.gr/ar34488el-pente-kainotomes-protaseis-gia-na-anaptyxthei-i-koinwniki-oikonomia-stin-ellada-toy-vasili-taktikoy.html

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

http://www.kathimerini.gr/920973/gallery/oikonomia/epixeirhseis/koinwnikes-epixeirhseis-sthn-ee-fernoyn-nees-8eseis-ergasias