Παράνομο κρίθηκε το χαράτσι της ΔΕΗ

Επιμέλεια: Χριστίνα Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

Το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με αποφασή του, έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων διαμέσου των λογαριασμών της Δ.Ε.Η κάνοντας δεκτή συλλογική αγωγή από οργανώσεις καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται πλήρως να ενσωματώνεται στον λογαριασμό καθώς και να εισπράττεται από τη Δ.Ε.Η, το τέλος ακινήτων. Εν αντιθέσει, θα πρέπει να εισπράττεται με διαφορετικό τρόπο.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι προσωρινά εκτελεστή, δηλαδή ακόμη και αν ασκήσει έφεση η ΔΕΗ, η παύση είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος είναι υποχρεωτική μέχρι η δικαιοσύνη να κρινεί εκ νέου το θέμα. Εαν αυτό δεν γίνει, οι καταναλωτές θα δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση.

Κύκλοι της Δ.Ε.Η είπαν ότι η επιχείρηση «εφαρμόζει πάντοτε τους νόμους της πολιτείας και τις αποφάσεις των δικαστηρίων». Τα υποκαταστήματα ενημερώθηκαν άμεσα από τη Διοίκηση ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών, χωρίς την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων. Ενώ είπαν ότι βρίσκονται σε συννενόηση με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ανευρεθεί διέξοδος, καθώς υποστήριζαν ότι ο διαχωρισμός του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος δεν σημαίνει και την κατάργησή του.
 

 


Πηγές:

1. Παράνομο το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

2. Το χαράτσι της ΔΕΗ παράνομο