Παρουσίαση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

 

BiomMousFot

Το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που δημιουργήθηκε στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι με την έναρξη λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου «αναπαράγεται  ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της πόλης», καθώς με τέτοια έργα «η Αθήνα ξαναβρίσκει την μνήμη της».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία που θα διαδραματίσει το νέο μουσείο στην προσέλκυση επισκεπτών, ο κ. Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτιστικής πολιτικής και δράσης του δήμου Αθηναίων και  αντιπαρατίθεται στο κλίμα αδράνειας της εποχής μας, όταν υπάρχει όραμα και κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος στα ιστορικά στοιχεία για την λειτουργία του Εργοστασίου Φωταερίου της Αθήνας από το 1862, ο δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε ότι «το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πόλης αναδεικνύεται σε πολιτιστικό κόμβο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που εστιάζει στην βιομηχανική ιστορία». Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, επισήμανε ότι το έργο υλοποιήθηκε μέσα σε δυο χρόνια και αποδεικνύει ότι «η πόλη βρίσκεται σε τροχιά ανόδου».

Τα επίσημα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην «Τεχνόπολις», θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, ενώ την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων, κ. Κωστής Μπιτζάνης χαρακτήρισε το έργο ως το πιο σημαντικό βιομηχανικό μνημείο της χώρας και το καλύτερα διατηρημένο εργοστάσιο φωταερίου στην Ευρώπη και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνατότητες του επισκέπτη να περιηγηθεί στην ιστορία παραγωγής φωταερίου μέσα από έναν περίπατο με στάσεις σε σημαντικούς σταθμούς στην παραγωγική διαδικασία και τον φωτισμό της πόλης.

Η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου, αναφέρθηκε  στις παράλληλες εκθέσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Ιανουαρίου έως και στις 24 Φεβρουαρίου .

Η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια Ιστορίας, κυρία Χριστίνα Αγριαντώνη, σημείωσε ότι το Μουσείο σηματοδοτεί το τι σημαίνει για τις κοινωνίες η βιομηχανία στον σύγχρονο κόσμο.

Για την υλοποίηση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην «Τεχνόπολις» σημαντική ήταν η συμβολή των εταιριών ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το παρόν του φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς και της Διεύθυνσης του Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ.

Ο διευθυντής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, κ. Ευάγγελος Κοσμάς, αναφέρθηκε στον ρόλο της επιχείρησης στην ιστορία της, το παρόν και το μέλλον και υπογράμμισε τον συμβολικό ρόλο που διαδραματίζει το νέο Μουσείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Γιώργος Παπαρσένος, εξήρε τη συμβολή του δήμου Αθηναίων στην υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς.

Εκ μέρους της ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας, κυρία Έρρικα Ξηρουχάκη, τόνισε ότι το Γκάζι είναι «το πρώτο σπίτι της εταιρίας», και εξήρε τους μεγάλους συμβολισμούς που αυτό περιέχει. 

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και θα υποδέχεται τους επισκέπτες από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα.