Πρωτοβουλία από τον Τζόρτζ Σόρος

Δημιουργία οίκων αλληλεγγύης για μετανάστες και άπορους

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζ. Σόρος Πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και κοινωνικά ευάλωτων Ελλήνων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση με τη δημιουργία «οίκων αλληλεγγύης» σε άδεια δημόσια κτίρια που θα χρηματοδοτηθούν από ιδρύματα όπως το δικό του, παρουσίασε χθες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος

Πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και κοινωνικά ευάλωτων Ελλήνων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση με τη δημιουργία «οίκων αλληλεγγύης» σε άδεια δημόσια κτίρια που θα χρηματοδοτηθούν από ιδρύματα όπως το δικό του, παρουσίασε χθες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να αναβιώσει την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως φορέα αλληλεγγύης και όχι μόνο πειθαρχίας.

Αυτά τα «σπίτια», εξήγησε, θα χρησιμεύσουν ως κοινοτικά κέντρα τόσο για τον τοπικό πληθυσμό που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας καθώς και για τους μετανάστες που έχουν ανάγκη από τροφή και στέγη. Τόνισε δε πως αναμένεται να ενισχύσουν επιπλέον τις τοπικές προσπάθειες παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης, που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με την πολιτική ασύλου της ΕΕ, οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα όπου εισήλθαν.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες για την έγκαιρη διεκπεραίωση των περιπτώσεων ασύλου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που αποφεύγουν τη νόμιμη εγγραφή τους έχουν γίνει στόχοι βίαιων επιθέσεων από ακροδεξιές ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή.

Σε οργανώσεις

Τα χρήματα, συνέχισε ο Τζορτζ Σόρος, θα δοθούν σε ελληνικές οργανώσεις οι οποίες προσφέρουν ήδη βοήθεια τόσο σε ντόπιους όσο και σε ξένους. Οι οργανώσεις αυτές πάντως, προσέθεσε, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν για μεγάλο διάστημα την κρατική και ευρωπαϊκή παρέμβαση. «Ο σκοπός μου είναι να γράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον προϋπολογισμό της επαρκή κονδύλια γι’ αυτό από το 2014», είπε.

Εξήγησε δε ότι η αφετηρία της ιδέας του ήταν ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα της τρέχουσας κρίσης, λέγοντας: «Εκεί που είναι το επίκεντρο της ανθρωπιστικής καταστροφής, εκεί πρέπει να δοθεί και η πρώτη βοήθεια».

 


 

Πηγή : Έθνος