Τοπικά Σχέδια (ΤοπΣΑ) για την απασχόληση σε όλη την Ελλάδα

Από 21/11/2012 υποβάλλονται αιτήσεις στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» για συμμετοχή στα ΤοπΣΑ. Στόχος των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων (Αναπτυξιακές Συμπράξεις) σε όλη τη χώρα. Οι Δράσεις καλύπτουν όλη τη χώρα και υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο από Αναπτυξιακές Συμπράξεις, οι οποίες λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τη συμμετοχή Δημόσιων και Ιδιωτικών φορέων. Τα ΤοπΣΑ περιλαμβάνουν ενέργειες όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα κ.α. Ο στόχος των ΤοπΣΑ είναι, οι ωφελούμενοι, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:

• να ιδρύσουν επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους

• να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα

• να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν. 

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι

Κάθε τοπική δράση στοχεύει σε ανέργους απο συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι:

Οι δράσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα καθώς  επικεντρώνονται στην υποστήριξη  συγκεκριμένων  ανέργων  αλλά και των επιχειρήσεων της κάθε συγκεκριμένης περιοχής. Συγκεκριμένα, οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις υλοποιούν  επιμέρους δράσεις όπως  προγράματα κατάρτισης σε συγκεκριμένες ειδικότητες, δικτύωση των ανέργων με επιχειρήσεις, συμβουλευτική υποστήριξη ανέργων  και επιχειρήσεων, εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων κ.α. με τελικό στόχο την τοποθέτηση ωφεφλουμένων σε επιχειρήσεις και την υποστήριξη επιχειρηματικών εγχειρημάτων δηλαδή την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Προϋπολογισμός Επενδυτικών Σχεδίων

€ 80.000.000

Συνολικός προϋπολογισμός για όλη τη χώρα.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

υπό προϋποθέσεις, νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, ή Πολυτεχνικών Σχολών)

ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με ατομικό εισόδημα για το οικονομικό έτος 2011 έως 3.000 € από γεωργικές δραστηριότητες και έως 9.000€ από άλλες πηγές.

 


 

Ανάρτηση από οικοsocial.gr

Για περισσότερες πληροφορίες ΙΝΜΕΚΟ

Τηλ.: 210 8813760-1, e-mail: anadrash3@gmail.com