Υψηλή απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Αναδημοσίευση από Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γράφει η Ευγενία Τζώρτζη

 

Πόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ πρέπει να απορροφήσει η χώρα μας εντός του 2013, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το κλείσιμο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που εκκρεμεί από το 2009. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ξεκινήσει παράλληλα τον σχεδιασμό για το επόμενο ΕΣΠΑ, της επόμενης δηλαδή προγραμματικής περιόδου, που ξεκινάει από το 2014, στο πλαίσιο του οποίου έχουν δεσμευθεί κονδύλια 16,5 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για την αγροτική ανάπτυξη. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει την ευθύνη του βασικού σχεδιασμού, εκφράζεται αισιοδοξία για την αποτελεσματική και έγκαιρη αξιοποίηση των κονδυλίων.

Η αισιοδοξία βρίσκει έρεισμα στην επίτευξη του στόχου το 2012, αλλά και στην υψηλή κατάταξη που έχει η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με ποσοστό που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται στο 55%. Με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου, οι συνολικές πληρωμές ανέρχονται στα 11,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο 20,2 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, μετά τις κατά καιρούς περικοπές που έχει υποστεί το πρόγραμμα μέσα από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζει ένα δεύτερο πακέτο απλούστευσης διαδικασιών, σε συνδυασμό με την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και περιορισμού του αριθμού και του χρόνου εκδίκασης των ενστάσεων. Στην ίδια λογική εντάσσεται η υποστήριξη με επτά project managers 67 από τα 181 έργα προτεραιότητας, στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και των σιδηροδρόμων, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για τη δανειοδότηση των μεγάλων οδικών αξόνων. Στις προτεραιότητες για το 2013 είναι η συνέχιση της διαδικασίας εκκαθάρισης των έργων όταν αυτά δεν υλοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και η επιλογή αυτών που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 και μπορούν να αποτελέσουν έργα – γέφυρες για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Παρά την ικανοποίηση που εκφράζεται άλλωστε για τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για την περίοδο 2014 – 2020, ο σχεδιασμός για τις δράσεις που θα χρηματοδοτήσουν αποτελεί μια δύσκολη άσκηση. Ο λόγος έχει να κάνει με τη στροφή που επιτάσσει το επόμενο ΕΣΠΑ, από τα μεγάλα έργα υποδομών σε δράσεις υπέρ της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, της καταπολέμησης της ανεργίας και της φτώχειας, της διάχυσης της τεχνολογίας και της καινοτομίας, της βελτίωσης του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά και αποσκοπούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία.