Φροντίδα Ευπαθών Ομάδων στον Κόμβο Βοήθειας και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη
Κοινωνιολόγος

Κίνηση αλληλοβοήθειας προς όλους τους άπορους κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Λόγω της κρίσης των ημερών και της έντονης οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων έλαβε την πρωτοβουλία ενίσχυσης των οικογενειών αυτών. Τα άτομα που θα ωφελούνται από την κίνηση αυτή, δεν είναι μόνο Έλληνες πολίτες αλλά και μετανάστες κάτοικοι της Αθήνας οι οποίοι έχουν ανάγκη από τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης.

Ο Κόμβος στεγάζεται στο ισόγειο του παλαιού Φρουραρχείου όπου μία ομάδα ατόμων υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους, καταγράφει τα στοιχεία τους, παραλαμβάνει τα ανάλογα έγγραφα και τους παραπέμπει στην αίθουσα για την παραλαβή των πραγμάτων που δικαιούνται. «Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συμπεριληφθεί κάποιος στον κατάλογο του Κόμβου είναι ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ, που θα αποδεικνύει ότι είναι δημότης ή κάτοικος του δήμου Αθηναίων και το εκκαθαριστικό σημείωμα με ατομικό εισόδημα, που να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ (ή οικογενειακό εισόδημα τα 12.000 ευρώ) ή βιβλιάριο απορίας», συμπληρώνει ο κ. Κόκκινος, υπεύθυνος του Κόμβου και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων [1].

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον Κόμβο αυτό τον καιρό, είναι άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ως προς την επιβίωση τους αλλά και των παιδιών τους. Έχουμε δει περιπτώσεις γονέων που είναι άνεργοι -και οι δύο- με ανήλικα παιδιά και χωρίς κανένα εισόδημα ή ακόμη και άστεγους που μένουν στους δρόμους και σε εγκαταλελειμμένα κτήρια. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως, ζητούν παραπάνω από μία φορά το μήνα τρόφιμα λόγω των αυξημένων αναγκών τους. Δυστυχώς, όμως, το Κέντρο Αλληλοβοήθειας δεν είναι σε θέση να προσφέρει παραπάνω από μία φορά το μήνα στήριξη στα άτομα αυτά διότι δεν επαρκούν οι δωρεές για όλους. «Λυπητερές» περιπτώσεις είναι ακόμη πολίτες νεαρής ηλικίας 20-25 οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και αναγκάζονται να καταφύγουν στην ενίσχυση του Κόμβου ζητώντας κυρίως τρόφιμα. Τα βιοποριστικά προβλήματα είναι αυξημένα και χρήζουν ακόμη μεγαλύτερης βοήθειας σε κάθε ηλικία και σε κάθε περίπτωση.

Ο αριθμός των προϊόντων που παρέχονται εξαρτάται από τις δωρεές. Οι δωρεές προέρχονται από εταιρείες – επιχειρήσεις αλλά ακόμη και από απλούς πολίτες οι οποίοι έχουν κάποιο «περίσσευμα» από ρούχα κ.α. και επιθυμούν να το δωρίσουν. Μεταξύ άλλων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων παρέχονται ακόμη και μικροέπιπλα, παιδικά ρούχα και παιχνίδια ή βρεφικές κρέμες, παπλώματα και κουβέρτες, σχολικά είδη κ.α.

Τέλος, να σημειωθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσει περισσότερους δωρητές ο Κόμβος, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερους άπορους μιας και οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών αυξάνονται καθημερινά, κυρίως για τρόφιμα και βρεφικά είδη.

Μπορεί να επικοινωνήσει κανείς, με το τηλεφωνικό κέντρο του Κόμβου τηλεφωνώντας στο πενταψήφιο 15422, σε καθημερινή βάση από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα. Στο τηλεφωνικό κέντρο, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγγραφή τους αλλά και για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν Κοινωνικό περιεχόμενο. Αφού εγγραφεί ο ενδιαφερόμενος είναι σε θέση να προμηθευτεί κάθε είδος που έχει ανάγκη ανάλογα πάντα με την διαθεσιμότητα (η οποία εξαρτάται από τους δωρητές).

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 15422 ή επισκεφτείτε τον Κόμβο, στη διεύθυνση Λιοσίων 22, Παλιό Φρουραρχείο έναντι του Σταθμού Λαρίσης.

 

 


Πηγές:

[1] tovima.gr, Κέντρο Αλληλοβοήθειας του Δήμου στον σταθμό Λαρίσης

[2] esathena.gr, Κόμβος αλληλοβοήθειας πολιτών “ΚΑΛΛΗΠΟΛΙ” του Δήμου Αθηναίων

[3] socialactivism.gr, Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών 15422 Κόμβος Ανθρωπιάς & Αλληλεγγύης από το Δήμο Αθηναίων