Ενα εκατομμύριο Βρετανοί ζουν από τα συσσίτια

Αναδημοσίευση από άρθρο της ελευθεροτυπίας

Όπως δημοσιεύτηκε στις 17/04/2014

Δραματική είναι η αύξηση της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο στη Βρετανία, καθώς ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν πλέον αποκλειστικά από τα συσσίτια των εκκλησιών, με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να κατηγορούν την κυβέρνηση Κάμερον ότι στερεί το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου, το φαγητό.

thnb

Continue reading

Συσσίτια… στα θρανία της κρίσης και της ανέχειας

Αναδημοσίευση από το NEWS247:
http://news247.gr

 

 

sisitiaΤα συσσίτια στην Ελλάδα της κρίσης και το φαινόμενο του υποσιτισμού ανηλίκων. Δεκάδες οι φορείς που ανέλαβαν το ρόλο της Πολιτείας. Χρηματικά ποσά για μαθητές που έχουν ανάγκη

Το φαινόμενο του υποσιτισμού “χτύπησε” την πόρτα της Ελλάδας, με ολοένα και περισσότερους φορείς και ιδιώτες να ρίχνονται καθημερινά στη μάχη για την αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Σε δεκάδες περιοχές της Αθήνας (Κερατσίνι, Κοκκινιά, Ταμπούρια, Αγία Βαρβάρα, Καματερό, Ανω Λιόσια, Περιστέρι, κ.λπ.) αλλά ακόμη και στην επαρχία, όπως στη δυτική Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά μαθητών που υποσιτίζονται.

Continue reading

Η μισή τροφή που παράγεται παγκοσμίως «πετιέται στα σκουπίδια»

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος

 

f19-papaioannou-1Τα μισά τρόφιμα από αυτά που παράγονται ετησίως καταλήγουν στο κάδο των αχρήστων ή σε κάποια χωματερή! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει βρετανική έρευνα του Ινστιτούτου των Πολιτικών Μηχανικών της χώρας αυτής, (Institute of Mechanical Engineers) που μεταδόθηκε από το BBC. Πιο συγκεκριμένα, το 30% με 50%, ή αλλιώς 1,2 με 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων που παράγονται ετησίως (από τα 4 που υπολογίζεται η συνολική παραγωγή) καταλήγουν στα σκουπίδια, με την ποσότητα αυτή ολοένα να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας –και επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Τιμ Φοξ-το ποσοστό των τροφίμων που χάνεται και “πετιέται” στον κόσμο, «είναι απλά συγκλονιστικό αν το αναλογιστεί ο καθένας από εμάς».

Continue reading

Social Activism Αθηνών – Newsletter Ανθρωπιστικής κρίσης

Τα δεδομένα απέναντι στην ελληνική ανθρωπιστική κρίση

Eπιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Ξυράφης
Γεωπόνος

Η Ευρώπη στα όρια της κοινωνικής διάλυσης και η Ελλάδα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, όπως υποστηρίζεται από πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αθήνα: η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Η Αθήνα βιώνει την οικονομική κρίση των τελευταίων τριών ετών, σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων της. Έχοντας στους κόλπους της γύρω στους 3.000.000 κατοίκους αλλά και φιλοξενώντας πολλούς μετανάστες, εμφανίζει ένα πρόσωπο σκυθρωπό που ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Η φρενήρης αύξηση της ανεργίας, η κατακόρυφη αύξηση των αστέγων, ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν πλέον πολλές κοινωνικές ομάδες αλλά και ο ρατσισμός που εκδηλώνεται από φασιστικά- ναζιστικά μορφώματα τα οποία ενδύονται πλέον και τον κοινοβουλευτικό μανδύα, έχουν οδηγήσει την Αθήνα αλλά και ολόκληρη τη χώρα στη δίνη μίας ανθρωπιστικής κρίσης που ζητάει άμεσες απαντήσεις.

«Δεν πρέπει να προκαλέσουμε ανθρωπιστική κρίση»

Η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά της και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ.

Οι νέοι άστεγοι της Αθήνας. Όσα έδειξε η έρευνα της ΜΚΟ Κλίμακα

Νίκη-Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη
Κλινική Ψυχολόγος

Ποιοι είναι πραγματικά οι νεοάστεγοι; Πώς διαγράφεται το προφίλ των ανθρώπων που έκαναν το δρόμο σπίτι τους, δίνοντας τη δική τους πινελιά στον καμβά που απεικονίζει την Ελλάδα της κρίσης; Σε αυτά τα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει η έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ Κλίμακα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, στο χώρο του Κέντρου Στήριξης Αστέγων.

Η ανθρωπιστική κρίση και ο ρόλος των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα σήμερα

Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

Την ώρα που, στο εσωτερικό της χώρας, πολλοί κοιτούν με βλέμμα καχύποπτο τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στο εξωτερικό πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για απόδοση ενεργότερου ρόλου στις οργανώσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή κοινωνική (ή ανθρωπιστική) κρίση. Οργανώσεις, πολίτες και δημόσια διοίκηση είναι άραγε, έτοιμοι να συν-αποφασίζουν και να δρουν από κοινού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου;

Το AIDS επιστρέφει και απειλεί με φόντο την κρίση στη χώρα

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Eπιδημική μορφή, σημαίνοντας «κόκκινο συναγερμό» στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, έχει λάβει η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από τον ιό HIV/AIDS κατά τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε κατά 46,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το σύνολο των νέων περιστατικών που καταγράφηκε μέσα στο πρώτο 10μηνο του 2012 ήταν 1.049, (883 άνδρες και 166 γυναίκες), ενώ η μεγάλη αύξηση είναι μεταξύ των ΧΕΝ (χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, με 487 νέα περιστατικά).

 Διαβάστε περισσότερα…

Στις φαβέλες της Παραγουάης…

Γράφει η Κατερίνα Νάκου
Δημοσιογράφος

Οι άνθρωποι που ζουν στις παραγκουπόλεις των αστικών περιοχών της Λατινικής Αμερικής, στις λεγόμενες φαβέλες έρχονται αντιμέτωποι με τα καρτέλ ναρκωτικών και ζουν σε συνθήκες φτώχειας ως αποτέλεσμα της άνισης κατανομής του πλούτου στις περιοχές αυτές. Στις παραγκουπόλεις οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την εγκληματικότητα και κλέβουν ακόμα και τον ηλεκτρισμό προκειμένου να ζήσουν.

Κοινωνία και ανεργία

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός αυτοκτονιών λόγω ανεργίας στην Ελλάδα και οι ταχείς πλέον ρυθμοί του μεταναστευτικού κύματος στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες του εξωτερικού για την εξασφάλιση εργασίας και ποιότητας ζωής δείχνουν την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από την πλευρά της ψυχολογίας ενός ολόκληρου λαού που μοιάζει να καταρρέει κάτω από το βάρος των εξελίξεων που τον προσπερνούν και τον συνθλίβουν.

 

 

Γιούνκερ: Τη φοροδιαφυγή εκατομμυριούχων, την πληρώνουν οι αδύναμοι

Αναδημοσίευση από NEWS247

 

Jean-Claude Juncker

Δριμύτατη κριτική προς τους εκατομμυριούχους Έλληνες, που φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Continue reading

Συσσίτιο ανθρωπιάς για άπορους πολίτες στους κάδους απορριμμάτων

Αναδημοσίευση από NEWS247

 

skoupidia

Φρέσκο ψωμί και τάπερ με σπιτικό φαγητό στα “αυτιά” των κάδων απορριμμάτων. Ποια είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία αλληλεγγύης, προς τους πολίτες που ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια λόγω κρίσης

Ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου” στην περιοχή της Κυψέλης αποκαλύπτει την τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων, που ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια.           

Ένας ηλικιωμένος σπεύδει να πάρει τη σακούλα, που κρέμεται στο πλάι ενός κάδου απορριμμάτων. Μέσα, έχει φρέσκο ψωμάκι, το οποίο κάποιος καλός Σαμαρείτης είχε στοχευμένα αφήσει έξω από τον κάδο.

Continue reading

Έρευνα: Τα μισά τρόφιμα που παράγονται στον πλανήτη καταλήγουν απόβλητα

Food-waste-008

Το μισό περίπου των τροφίμων που παράγεται παγκοσμίως και ισοδυναμεί με 2 δισ. τόνους, καταλήγει να γίνεται  απόβλητα κάθε χρόνο σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα guardian.

 

Το ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας που έκανε αυτή την έρευνα  κατηγορεί για τη συγκλονιστική αποκάλυψη τις αδικαιολόγητα αυστηρές ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, την “ένα συν ένα δώρο” πολιτική  καθώς και τις απαιτήσεις των καταναλωτών της δύσης για αισθητικά τέλειες τροφές. Επίσης  οι κακές μηχανικές και γεωργικές πρακτικές σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς υποδομές αποθήκευσης οδηγούν στην γρήγορη καταστροφή των προϊόντων.

Continue reading

Πάνω από 1.000 Ελληνες χάνουν τη δουλειά τους κάθε ημέρα

Αναδημοσίευση από imerisia.gr

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Μεγαλώνει ο εφιάλτης της ανεργίας στην Ελλάδα. Για ακόμη ένα μήνα, τον Οκτώβριο, σημείωσε νέα άνοδο, καθώς 36.219 άτομα έμειναν χωρίς δουλειά σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Δηλαδή, περισσότεροι από 1.000 Ελληνες την ημέρα μένουν άνεργοι.

Continue reading

Οι νέοι άστεγοι της Αθήνας. Όσα έδειξε η έρευνα της ΜΚΟ Κλίμακα

Νίκη-Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη
Κλινική Ψυχολόγος

oi neoi astegoiΠοιοι είναι πραγματικά οι νεοάστεγοι; Πώς διαγράφεται το προφίλ των ανθρώπων που έκαναν το δρόμο σπίτι τους, δίνοντας τη δική τους πινελιά στον καμβά που απεικονίζει την Ελλάδα της κρίσης; Σε αυτά τα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει η έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ Κλίμακα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, στο χώρο του Κέντρου Στήριξης Αστέγων.

 

Η εν λόγω έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανισμών Καταγραφής Αστέγων (FEANTSA), της οποίας είναι μέλος η ΚΛΙΜΑΚΑ, χαρακτηρίστηκε ως μια «πραγματική επιστημονική δουλειά» από τον Πρόεδρο της οργάνωσης, κύριο Κατσαδώρο έτη και τα ευρήματά της μόνο αδιάφορα δεν θα μπορέσουν να χαρακτηριστούν. Διενεργήθηκε στην Αθήνα, σε δείγμα 214 ατόμων από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 και συμμετείχαν σε αυτή άστεγοι με ελληνική υπηκοότητα και αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας πάνω από 8 έτη.

Continue reading

Δημιουργούνται πάνω από 62.000 θέσεις εργασίας

Αναδημοσίευση από newsbeast.gr

Παρουσιάζεται το Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Continue reading