Ο εκδημοκρατισμός της απασχόλησης

Ο εκδημοκρατισμός της απασχόλησης

Ανδρέας Ν. Λύτρας

Η απασχόληση είναι ένα πεδίο για την απόλυτη έκφραση των τεράστιων οικονομικών διαφορών και μια υπόδειξη της ασυμμετρίας της επιχειρηματικής δράσης, στον αναπτυγμένο κόσμο. Το επόμενο Διάγραμμα (3) μάς βεβαιώνει ότι η μεγάλη μάζα των εργαζομένων είναι μισθωτοί και στη διάρκεια των είκοσι τελευταίων ετών γίνονται ακόμη περισσότεροι. Οι εργοδότες είναι λίγοι και η εξέλιξη της αναλογίας τους είναι εμφανώς φθίνουσα. Οι αυτοαπασχολούμενοι στις πρωτοπόρες χώρες της οικονομικής ανάπτυξης είναι μια περιορισμένη ομάδα και η δυναμική τους είναι αρνητική στη μέση χρονική διάρκεια, με λίγες εξαιρέσεις. Με αυτήν την έννοια, προοιωνίζονται τις προοπτικές, για τους εργαζόμενους για δικό τους λογαριασμό, των υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών που ακολουθούν το δεδομένο πρότυπο του οικονομικού εκσυγχρονισμού.

Continue reading

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Οικονομία Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως συμπράττων εταίρος

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Οικονομία

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως συμπράττων εταίρος

http://koinoniki–oikonomia.blogspot.gr/p/blog-page_5901.html

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμμετέχει συστηματικά σε κοινωνικές συμπράξεις, να χρησιμοποιεί κοινωνικούς συνεταιρισμούς για την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, για δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας του περιβάλλοντος αξιοποιώντας την συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων.

Σε αυτό το επίπεδο αναφορικά με την Ελλάδα υπάρχει η ανάγκη σύναψης ενός Συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο να στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας, τη μείωση των μεγάλων ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας, τη μείωση της ανεργίας των νέων και όλα αυτά σε μια περίοδο που ενώ αφθονούν οι διαθέσιμοι υλικοί πόροι, (οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι ανθρώπινοι πόροι από τη σκοπιά της εκπαίδευσης) ταυτόχρονα να υπάρχει υστέρηση επιχειρηματικότητας.

Continue reading

Το δημοψήφισμα και η ρήξη με τα ψευτοδιλήμματα της πολιτικής υποκρισίας

Του Βασίλη Τακτικού [Ένα άρθρο που γράφτηκε  στις 02 Νοε -2011]:Η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός θα έχει θέσει ένα θεμελιώδες ιστορικό ερώτημα που «ξεμασκαρεύει» ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, αποκαλύπτοντας έτσι τον παραλογισμό και τις αντιφάσεις ενός ολόκληρου παρασιτικού πολιτικού συστήματος που έχει αιχμαλωτίσει τη χώρα με την διγλωσσία…

Continue reading

Η διαλεκτική σχέση «μέσου» και «μηνύματος»

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ «ΜΕΣΟΥ» ΚΑΙ «ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ»
Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών είναι το «μέσον»
και ο συνεργατισμός το «μήνυμα» ελπίδα του κόσμου

Παραθέτουμε ένα εξαιρετικό άρθρο που μας έστειλε ο Βασίλης Τακτικός: Στην εποχή μας η ισχύς των μέσων επικοινωνίας περισσότερο από ότι στο παρελθόν συνοψίζεται σε αυτό που έχει διατυπωθεί στη θεωρία του Μακ Λούαν «το μέσο είναι το μήνυμα». Πράγμα που σημαίνει απλά, ότι αυτός που κατέχει τα μαζικά μέσα επικοινωνίας καθορίζει και το περιεχόμενο του μηνύματος, ενώ η επικοινωνία συνολικά καθορίζει τις κοινωνικές συμπεριφορές, τη μαζική κουλτούρα, την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία. Η βιομηχανία της μαζικής επικοινωνίας διαμορφώνει τη κοινή γνώμη, κατασκευάζει πολιτική συναίνεση, διαμορφώνει τελικά το συλλογικό φαντασιακό που είναι το ιδεολογικό υπόστρωμα της πολιτικής ηγεμονίας της οικονομικής ολιγαρχίας.

Continue reading

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΕΙΣ KAI O ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με πολλές μικρές εκπλήξεις και το ανάλογο σασπένς. Χθες κυριάρχησαν στα μίντια οι δηλώσεις, αντιδηλώσεις και τα σχόλια για την μεταπήδηση της Ατζελας Γκερέκου στη ΝΔ και του Βασίλη Οικονόμου, ενώ αναμένονται και άλλες βαρύγδουπες μεταγραφές. Όλα βέβαια αυτά έγιναν μέσα στο πλαίσιο για το πόλεμο των εντυπώσεων.

Ο Βενιζέλος αντέδρασε ως απατημένος σύζυγος με επιστολή στον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Mίλησε για ανήθικη συμπεριφορά και απείλησε λένε οι κακές γλώσσες ότι δεν θα του ξαναμιλήσει ενώ αναφέρθηκε και στην συμμαχία τους αποκλείοντας την στο μέλλον…

Continue reading

Η χρήση των επικοινωνιακών μέσων στην συμμετοχική Δημοκρατία

Η μελέτη της επικοινωνιακής διαμεσολάβησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον μετασχηματισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκραστίας. Οσο λιγότερο διαμεσολαβείται η πολιτική επικοινωνία τόσο πλησιέστερα βρισκόμαστε στη συμμετοχική δημοκρατία.

Σημείο κλειδί στην πολιτική νεωτερικότητα είναι η χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας, όπως τεράστια είναι η σημασία των μέσων στην προώθηση ή μη της σήμερα συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Continue reading

Αθηναίοι πολίτες: από την παθητικότητα στην ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία του χωρικού σχεδιασμού

Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

 

Σχέδια, μελέτες, μακέτες βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας διαμορφώνοντας ένα νέο πρόσωπο για ζωτικά σημεία της πρωτεύουσας ή ακόμα και για ολόκληρη την Αθήνα. Πώς θα ήταν άραγε η πόλη αν οι πολίτες της είχαν ενεργότερο ρόλο στο χωρικό σχεδιασμό; Πώς θα ήταν η Αθήνα αν οι κάτοικοί της συμμετείχαν στη διαμόρφωση των σχεδίων για τις χρήσεις που προκρίνονται για κάθε περιοχή; Με ποιους τρόπους και διαδικασίες μπορούν να εμπλακούν οι πολίτες στο σχεδιασμό της πόλης τους και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν τελικά το πράξουν; Στις παραγράφους που ακολουθούν προσεγγίζεται η έννοια και οι εφαρμογές της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες χωρικού σχεδιασμού, ενώ ερευνώνται συνοπτικά τα οφέλη αλλά και οι αδυναμίες της εφαρμογής της.

Continue reading

Social Activism Αθηνών – Newsletter Συμμετοχικής Δημοκρατίας

Δημοκρατία χωρίς διάλογο – Πολίτες δίχως δύναμη

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η αξία του διαλόγου, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η διαλεκτική μέθοδος, η ετυμολογία των λέξεων, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ο δημοκρατικός διάλογος ανά τους αιώνες, οι σύγχρονες διαλογικές πρακτικές, σε ένα κείμενο όπου σταχυολογούνται τα κομβικότερα σημεία της πιο απαραίτητης διαδικασίας και προϋπόθεσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Διαβάστε περισσότερα…

Όταν ο Καποδίστριας συνάντησε το Rousseau. Ένα ταξίδι στη δημοκρατική Ελβετία

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Τι μπορεί να συνδέει τον Jean Jacques Rousseau με τον Ιωάννη Καποδίστρια; Πώς επηρέασαν οι σκέψεις, ο λόγος και οι ενέργειές τους το ελβετικό Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα; Η Ελβετία προτείνει στην πράξη έναν άμεσο δημοκρατικό τρόπο πολιτικής οργάνωσης και λειτουργίας, μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι βασικές αρχές του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησής της, οι εξουσίες και τα όργανα που τις ασκούν και κυρίως ο τρόπος άσκησής τους αναλύονται διεξοδικά σε ένα άρθρο που ολοκληρώνεται με μια ματιά στη σημερινή ελληνική (πολιτική) πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα…

Δεξαμενές σκέψης για την άμεση δημοκρατία

Επιμέλεια: Αναστασία Πρίφτη,

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Πόσο επίκαιρη και πόσο αναγκαία μπορεί να θεωρηθεί μια δεξαμενή σκέψης για την άμεση δημοκρατία; Η εξάπλωση της χρήσης εργαλείων άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχει συντελέσει ώστε να οικοδομηθούν υποστηρικτικές δομές για την τεκμηρίωση, εκπαίδευση και παροχή συμβουλών σε συναφή θέματα. Εκτός από τις σχετικές δεξαμενές σκέψης, έχουν επίσης ιδρυθεί ακαδημαϊκοί και διοικητικοί φορείς που, αθροιστικά, παρέχουν πόρους και γνώσεις σε αφθονία.

Διαβάστε περισσότερα…

Ο πολίτης της συμμετοχικής δημοκρατίας – Ένας φίλος απ’ τα παλιά

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η άμεση, συμμετοχική δημοκρατία ως μοντέλο δεν είναι κάτι καινούριο. Στηρίζεται στη δομή της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας που άνθησε στην Ελλάδα περί τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που ως τύπος δημοκρατίας είναι κατά κάποιο τρόπο «εγχώριο προϊόν» μόλις τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αναζητούν τις αξίες και τα οφέλη του, οφέλη τα οποία απολαμβάνουν εδώ και κάποια χρόνια χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αν και θα περίμενε κανείς οι Έλληνες να αξιοποιήσουν από τους πρώτους την κληρονομιά τους αυτή, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Διαβάστε περισσότερα…

Η άνοδος του νέου ανορθολογισμού και η κριτική του Καστοριάδη

Επιμέλεια: Αναστασία Πρίφτη,

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Ένα από τα σύγχρονα «παράδοξα» σε παγκόσμια κλίμακα είναι η άνοδος του νέου ανορθολογισμού. Τα αίτια εμφάνισής του, οι διαστάσεις, οι μορφές του, οι κίνδυνοι που συνεπάγεται, αλλά και το αντίδοτό του, δηλαδή ο δημοκρατικός ορθολογισμός είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στο βιβλίο «Θρησκεία, Αυτονομία, Δημοκρατία. Η άνοδος του νέου ανορθολογισμού» ο καταξιωμένος οικονομολόγος και συγγραφέας Τάκης Φωτόπουλος.

Η ψηφιακή αναγέννηση της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η Αθήνα είναι μία πόλη που ξεχωρίζει για την πλούσια και σημαντική ιστορία της. Στην Αθήνα θεμελιώθηκε και η δημοκρατία, η Αθηναϊκή Δημοκρατία, για την οποία οφείλουμε πολλά στο Σόλωνα, στον Κλεισθένη, στον Περικλή, στον Αριστοτέλη, στο Σωκράτη και σε τόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι με θυσίες και αγώνα διαφύλαξαν της αρετές της.

Διαβάζοντας Κορνήλιο Καστοριάδη

*του Βασίλη Τακτικού

Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά σήμερα για την συμμετοχική δημοκρατία και αναζητούν την θεωρητική και φιλοσοφική θεμελίωσή της, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν κάποια στιγμή στο έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη, για να ενισχύσουν τα επιχειρήματα εφικτότητας αυτής της πολιτικής προοπτικής.

Διαβάστε περισσότερα…

Διαβάζοντας Κορνήλιο Καστοριάδη

*του Βασίλη Τακτικού

Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά σήμερα για την συμμετοχική δημοκρατία και αναζητούν την θεωρητική και φιλοσοφική θεμελίωσή της, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν κάποια στιγμή στο έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη, για να ενισχύσουν τα επιχειρήματα εφικτότητας αυτής της πολιτικής προοπτικής.

Η κρίση της αντιπροσώπευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστοιχεί στην μετριοκρατία, αναξιοκρατία και το πελατειακό σύστημα

του Βασίλη Τακτικού

Είναι κοινό μυστικό πλέον σ’ όλη τηνεπικράτεια της χώρας ότι η διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστοιχεί στηνμετριοκρατία και αναξιοκρατία που τροφοδοτείται από το πελατειακό σύστημα καιτην τοπική διαπλοκή.

Τοπικά Κινήματα Συμμετοχικής Δημοκρατίας

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τηςκακοδιαχείρισης των πόρων στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένας τρόπος μόνο υπάρχει για να καταπολεμηθείη διαφθορά και η κακοδιαχείριση των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση που καταλαμβάνει πρώτη θέση ανάμεσα στους θεσμούς της πολιτείας. Να δημιουργηθούνπαντού κοινωνικές συμπράξεις και τοπικά κινήματα συμμετοχικής δημοκρατίας με ενεργούς πολίτες ώστε η εξουσία του δήμου να προκύπτει πραγματικά από τους δημότες και όχι από τους χρηματοδότες.

Δημοκρατία χωρίς διάλογο – Πολίτες δίχως δύναμη

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η αξία του διαλόγου, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η διαλεκτική μέθοδος, η ετυμολογία των λέξεων, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ο δημοκρατικός διάλογος ανά τους αιώνες, οι σύγχρονες διαλογικές πρακτικές, σε ένα κείμενο όπου σταχυολογούνται τα κομβικότερα σημεία της πιο απαραίτητης διαδικασίας και προϋπόθεσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η λέξη διάλογος αποπνέει δύναμη, κινητήριο δύναμη, λόγου και σκέψης. Είναι μία δύναμη που φαίνεται, γίνεται απτή μέσα από την ανάληψη ρόλων, ελεύθερων και ισότιμων συνομιλητών, ικανών να κινούνται ευέλικτα μεταξύ θέσης και αντίθεσης, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Ετυμολογικά η λέξη «διάλογος» σημαίνει συζήτηση, συνομιλία. Ο στόχος της συνομιλίας εντοπίζεται στην προσπάθεια άσκησης πειθούς στο συνομιλητή, μέσω του λόγου και των λογικών επιχειρημάτων και όχι μέσω της επιβολής της μίας άποψης, μέσω διαταγών, απειλής ή εκβιασμού. Η ωφέλεια του υγιούς διαλόγου είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Ο Fr. Bhoer λέει χαρακτηριστικά «Γίνεται κανείς σοφότερος από το διάλογο μίας ώρας παρά από τη σκέψη μίας ημέρας».

Continue reading

Όταν ο Καποδίστριας συνάντησε το Rousseau. Ένα ταξίδι στη δημοκρατική Ελβετία

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Τι μπορεί να συνδέει τον Jean Jacques Rousseau με τον Ιωάννη Καποδίστρια; Πώς επηρέασαν οι σκέψεις, ο λόγος και οι ενέργειές τους το ελβετικό Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα; Η Ελβετία προτείνει στην πράξη έναν άμεσο δημοκρατικό τρόπο πολιτικής οργάνωσης και λειτουργίας, μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι βασικές αρχές του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησής της, οι εξουσίες και τα όργανα που τις ασκούν και κυρίως ο τρόπος άσκησής τους αναλύονται διεξοδικά σε ένα άρθρο που ολοκληρώνεται με μια ματιά στη σημερινή ελληνική (πολιτική) πραγματικότητα.

Continue reading