Η τέχνη της επικοινωνίας

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γράφει ο Βασίλης Τακτικός

 

Η επικοινωνία πέρα από τέχνη της πειθούς είναι μια διαρκής διαδικασία ανάπτυξης. Μια διαδικασία κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, αλλά και του συνόλου των ανθρώπινων σχέσεων. Η γλώσσα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η πολιτική, η εργασία, το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα αναπτύσσονται χάριν της μετάδοσης των μηνυμάτων, της γνώσης, των ιδεών και της τεχνολογίας. Όλες οι μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις ήταν απότοκες επαναστάσεων που προέκυψαν μέσα από τις τεχνολογίες της επικοινωνίας.

 

Διαβάστε περισσότερα…

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΕ 5 ΕΠΙΠΕΔΑ

 

“Τα κομβικά σημεία της διάλεξης”

Η τέχνη της επικοινωνίας όπως κάθε τέχνη καθορίζεται από τις συνθήκες από το ευρύτερο επικοινωνιακό περιβάλλον όπως και η κάθε μεμονωμένη επιχείρηση από το ευρύτερο επιχειριασιακό-οικονομικό περιβάλλον.

Επιστήμη της επικοινωνίας. Το βιβλίο του Pegis Debray

Γράφει η Βασιλική Τακτικού

 

Το βιβλίο του Pegis Debray είναι μια ανατομία της πολιτικής και της ιστορίας με βάση την πειθώ και τα επικοινωνιακά συστήματα, που αναδεικνύει και οριοθετεί την παλιά «τέχνη» της επικοινωνίας που στις μέρες μας έγινε επιστημη.

 

Διαβάστε περισσότερα…

Ρητορική τέχνη

 

Πραγματεία του Αριστοτέλη σε τρία βιβλία για τη ρητορική. Η συγγραφή της υπολογίζεται πώς πρέπει να έγινε μεταξύ 334 και 323 π.Χ.. Στα δύο πρώτα βιβλία ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος πραγματεύτηκε τη θεωρία και τις αρχές και στο τρίτο το λεκτικό της ρητορικής τέχνης που περιέχει και τεχνικούς όρους της γραμματικής.

Αποτελεσματική επικοινωνία στις σύγχρονες επιχειρήσεις

 

Η παγκόσμια επικοινωνία δεν είναι ασφαλώς νέο φαινόμενο. Υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες. Οι ιδέες του Ηράκλειτου και του Λάο Τσε είναι πολύ πιθανό ότι έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονταν. Μια ανακάλυψη που είχε σημασία και υπήρχαν οι συνθήκες για να διαδοθεί, για παράδειγμα ο τροχός ή άλλες τεχνογνωσίες, διαδίδονταν σε όλο τον γνωστό κόσμο.

ΔΕΚΑΕΞΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

 

Συνιστώσες που Αλλάζουν όσο αυτή Αυξάνεται
από τον Δρ.
Φιλ Μπαρτλ
μετάφραση Ηλίας Παπαδόπουλος

Υλικό ομάδας εργασίας προς διανομή

Η αύξηση της ικανότητας περιλαμβάνει ενίσχυση και ενδυνάμωση σε διάφορες κατευθύνσεις. Παρακάτω θα βρείτε δεκαέξι στοιχεία μιας οργάνωσης που αλλάζουν καθώς γίνεται πιο δυνατή.

 

«Κοινωνικός Ακτιβισμός»:Αντίδοτο στην κρίση και μοχλός κοινωνικής ανάπτυξης

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού,
Διευθυντή της «Social Activism Αθηνών»,
στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

 

Ο εθελοντικός και κοινωνικός ακτιβισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επέκταση της ανθρωπιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης; Μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη δημιουργική αξιοποίηση και διαχείριση φυσικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων;

Γλώσσα είναι η βάση της λεκτικής επικοινωνίας

 

δηλαδή της επικοινωνίας με τη βοήθεια των γλωσσικών συμβόλων. «Η ανθρώπινη γλώσσα ως επικοινωνιακό σύστημα χαρακτηρίζεται από ενδογενή, ατέρμονη δημιουργικότητα και πλαστικότητα, πράγμα που στερούνται τα υπόλοιπα συστήματα επικοινωνίας» . Αν και η λέξη γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί με ποικίλες έννοιες, είναι πλέον κοινά αποδεκτός ο ορισμός της ως σύστημα επικοινωνιακής συμπεριφοράς.

Γνωμικά-Σοφά λόγια-Ρητά

 

Είτε είμαστε άνθρωποι είτε είμαστε αστρική σκόνη, όλοι μαζί χορεύουμε στη μελωδία ενός αόρατου ερμηνευτή Αλμπερτ Αινσταιν.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι ύψη μπορείτε να πετάξετε. Ούτε και εσείς οι ίδιοι δεν θα το ξέρετε, προτού ανοίξετε τα φτερά σας.  Τζον  Μέισον
Οι άνθρωποι που κτίζουν το μέλλον, είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι τα σπουδαία πράγματα δεν έχουν ακόμη συμβεί και ότι οι  ίδιοι είναι εκείνοι που θα τα πραγματοποιήσουν. Μέλβιν Εβανς

Η γλώσσα στη διαφήμιση

 

Επαγγελματική διαστροφή; Περιέργεια; Μανία «κατηγοριοποίησης». Σας παρουσιάζουμε τις φυλές της γλώσσας της διαφήμισης!

Η τραπεζική γλώσσα ή της τάβλας (τραπέζι – τάβλα). Είναι η γλώσσα του φίλου, του αδελφού μας. «Στεκόμαστε πλάι σου», «σε στηρίζουμε», «μπορείς να βασίζεσαι πάνω μας». Μετά την κρίση, κατά ένα περίεργο τρόπο, έχει παραμείνει η ίδια. Τα μηνύματα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σύμφωνα με την κατάσταση για να προσελκύουν πελάτες κάπως έτσι: «Πέρνα μια βόλτα πριν την Ελβετία», «Εμείς ζητάμε τις δόσεις, με το «σας» και με το «σεις». 

Η χρήση των επικοινωνιακών μέσων στην συμμετοχική Δημοκρατία

 

Η μελέτη της επικοινωνιακής διαμεσολάβησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον μετασχηματισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκραστίας. Οσο λιγότερο διαμεσολαβείται η πολιτική επικοινωνία τόσο πλησιέστερα βρισκόμαστε στη συμμετοχική δημοκρατία. Σημείο κλειδί στην πολιτική νεωτερικότητα είναι η χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας, όπως τεράστια είναι η σημασία των μέσων στην προώθηση ή μη της σήμερα συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ…

 

Η δυνατότητα να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας!

 

Σύμφωνα με τον Dale Carnegie, το 85% της επιτυχίας στην εργασία οφείλεται στη δυνατότητά κάποιου να καθοδηγεί τους ανθρώπους και την προσωπικότητα τους. Μόνο 15% της επιτυχίας οφείλεται στις τεχνικές γνώσεις κάποιου. Επομένως η δυνατότητα να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας. 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟ

Ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον, αισθάνθηκε από πολύ νωρίς την ανάγκη να επικοινωνήσει με τα μέλη της ομάδας του. Προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη του αυτή, χρησιμοποίησε τις κινήσεις του σώματός του, την κραυγή και αργότερα το λόγο. Πώς εξελίχθηκαν οι κοινωνίες των προϊστορικών ανθρώπων και η μεταξύ τους επικοινωνία δεν γνωρίζουμε ακριβώς, αλλά εικάζουμε από τα κατάλοιπα του παρελθόντος: μνημεία, επιγραφές σπηλαίων, ανασκαφικά ευρήματα κ.λ.π. Αντίθετα, κατά τους ιστορικούς χρόνους, κατά τους οποίους χρησιμοποιείται γραπτός λόγος, οι γνώσεις μας γίνονται πιο συγκεκριμένες.

Καλές πρακτικές και έξυπνη διαχείριση της γνώσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, Διευθυντή της Social Activism Αθηνών,
στην Κοινωνιολόγο Ελένη Καλησπεράτη

Το ζήτημα της «έξυπνης διαχείρισης της γνώσης» είναι από τα πολλά θέματα που θίγονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα Social Activism Αθηνών. Στο 11ο φύλλο της έκδοσης για τη σημασία αυτής της θεματολογίας, ρωτήσαμε το Διευθυντή της, Βασίλη Τακτικό, ειδικότερα για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κορυφαίος τρόπος επικοινωνίας τα social media για τους Βρετανούς

Οι παραδοσιακές τηλεφωνικές συνομιλίες περιορίζονται με γοργούς ρυθμούς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν γίνει πλέον τρόπος ζωής για πολλούς, με αποτέλεσμα να είναι αρκετοί αυτοί που προτιμούν να επικοινωνούν μέσω Facebook και Twitter και όχι μέσω τηλεφώνου.

Μόνο η ποίηση μόνο η ποίηση

 

«Μόνο η ποίηση μόνο η ποίηση / μ” αστραπής αμάξι θα σε πάρει / Σάαμπ Μερσεντές Φερράρι»

έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης στη «Μαρία Νεφέλη». Τι σχέση έχει η ποίηση με τη διαφήμιση; Παλεύουν και οι δύο σκληρά με τη γλώσσα. Μια μελέτη αναλύει 330 τηλεοπτικές διαφημίσεις με βάση τη μορφολογία, τη φωνολογία και τη σύνταξη της ελληνικής γλώσσας.

Ο τεχνολογικός ντετερμινισμός

Eίναι μία έννοια η οποία συνδυάζοντας κοινωνικές και τεχνολογικές θεωρήσεις ερμηνεύει γεγονότα στα οποία κάθε αιτιότητα αποδίδεται στην τεχνολογία. Ουσιαστικά, σύμφωνα με αυτήν την έννοια γίνεται δεκτή η υπόθεση ότι ούτε ο άνθρωπος, ούτε η κοινωνία που την παρήγαγε μπορούν να επιδράσουν πάνω στην τεχνολογία καθώς αυτή διαθέτει έμφυτα χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Ο πολίτης – φιλόσοφος. Από την Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία στη σύγχρονη κρίση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

 

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού,
Διευθυντή της «
Social Activism Αθηνών» στις
Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο &

Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

 

Σε μια παρουσίαση εφημερίδας θα περίμενε κανείς να ακούσει τι έχει αναδείξει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο μέσο και ποια είναι πορεία του. Στη σχετική εκδήλωση όμως του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του «5ου Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα – Έλληνας πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης», που φιλοξενήθηκε στο πολυσυνέδριο «Money Show», τα στελέχη της εφημερίδας δεν περιορίστηκαν εκεί. Αντιθέτως, αυτό το κομμάτι κατέλαβε ίσως το λιγότερο χρόνο.


 

Social Activism Αθηνών – Newsletter 21ου Τεύχους

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών

Κοινωνικές Συμπράξεις για “θεματικά πάρκα” και “κοινωνικά Αγροκτήματα

 

Μια νέα ατζέντα για τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που διατηρούν δομές κοινωνικής, περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής δράσης προωθεί το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο σε όλη τη χώρα.

Μια ατζέντα για πραγματικές θεματικές “κοινωνικές Συμπράξεις” σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντιδιαστολή με τις ευκαιριακές συμπράξεις που διοργανώνονται απλώς για να απορροφήσουν ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ρίτσαρντ Σένετ:

«Οι πολιτικοί δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα»

Συνέντευξη του Ρίτσαρντ Σένετ,

Αμερικανού καθηγητή Κοινωνιολογίας και ακτιβιστή,

στον Τάσο Τσακίρογλου

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

 

«Το πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται μόνο για τους πλούσιους» τονίζει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αμερικανός διανοητής Ρίτσαρντ Σένετ, προσθέτοντας ότι το αντίδοτο στην κρίση δεν είναι η προσπάθεια να κάνουμε τις κυβερνήσεις να νοιαστούν για τα προβλήματα, αλλά η ανάληψη δράσης από την κοινωνία των πολιτών με νέους θεσμούς αυτοδιαχείρισης και νέα προσέγγιση της συνεργασίας. Προσθέτει ότι η αλληλοβοήθεια και η αυτοδιεύθυνση είναι το αντίπαλον δέος στην «ιεραρχία στο όνομα του λαού».

O Πολιτιστικός «Καύκασος» στη ζωή των Αθηναίων

 Γράφει η Κατερίνα Νάκου,

Δημοσιογράφος

 

Ένα πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο με ιδρυτή και εμψυχωτή τον κ. Ανταντίλ λειτουργεί στην Πατησίων κοντά στο Πεδίο Άρεως, ο Πολιτιστικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Ο Καύκασος». Αποτελεί έναν καλαίσθητο χώρο μουσικής εκπαίδευσης και χορού καθώς και χώρο ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων στο κέντρο της πόλης.

Η δημιουργική πορεία της «Ευρωπαϊκής Έκφρασης».

 Συνέντευξη της Κατερίνας Αδρωνά, Διευθύντριας Διοίκησης της Μ.Κ.Ο «Ευρωπαϊκή Έκφραση»

στην Ελένη Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγο

 

H Social Activism Αθηνών επισκέφθηκε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ευρωπαϊκή Έκφραση. Συνομιλήσαμε με την κυρία Κατερίνα Αδρωνά, Διευθύντρια Διοίκησης της Οργάνωσης, η οποία απάντησε με χαρά σε όλες μας τις ερωτήσεις. Προτού περάσουμε στο κομμάτι της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, θα παρουσιάσουμε εν συντομία, την Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας στον Δήμο της Αθήνας

 Σύνοψη και επιμέλεια: Άντρη Γεωρνταμιλή

Επικοινωνία & media

 

Ο Δήμος Αθηναίων, ως τελικός δικαιούχος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση” για το διάστημα 2007-2013, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και του επισκέπτη της Αθήνας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Ερευνώντας τα βήματα στα οποία έχει επιτυχώς προχωρήσει ο Δήμος της Αθήνας παρουσιάζουμε το υλοποιημένο έργο και τα όσα αναμένουμε στο άμεσο μέλλον.

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για γυναίκες

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

 

Προκηρύχθηκε η Δράση στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότας με ημερομηνία έναρξης τη 1/03/2013 και καταληκτική ημερομηνία τις 29/03/2013 και με τίτλο “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων”. Το πρόγραμμα αφορά τις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης της χώρας, δηλαδή τις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορ. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Ο κώδικας περί ναρκωτικών και οι αλλαγές στην δικαιοσύνη

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου, Κοινωνιολόγος

 

Την 2η Νοεμβρίου 2012, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο το σχέδιο νόμου «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», η οποία είχε ξεκινήσει την 25η Οκτωβρίου με τη συμμετοχή, σχόλια, παρατηρήσεις πολιτών με τελικό σκοπό την τροποποίηση, τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και την προσπάθεια να προσαρμοστεί στις ανάγκες και εξελίξεις της εποχής μας.

“Γείτονες” της Αθήνας στη μάχη για μια πιο ανθρώπινη πόλη

 Αναδημοσίευση από την Ενημερωτική Δικτυακή πύλη «news247.gr»

 

Άλλος σκάβει, άλλος καθαρίζει, άλλος το επικοινωνεί, όμως όλοι μάχονται για μία πιο ανθρώπινη ζωή στην πόλη. Ποιοί είναι οι αφανείς “ήρωες” των γειτονιών της Αθήνας;

Κάτοικοι γειτονιών σε όλη την Αττική δεν μένουν απαθείς μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι συμπολίτες τους, αλλά ενώνονται σε ομάδες και δίνουν λύσεις όπου μπορούν.

Προσφορά Ανάπτυξης, διαχείρισης και προώθησης υπηρεσιών Διαδικτύου και ψηφιακού περιεχομένου

Για κοινωφελείς οργανισμούς Ο.Τ.Α. και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

35 νέοι συνεργάτες, επιστήμονες πληροφορικής, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες, προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης Διαδικτύου και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου σε πολύ προσιτές τιμές, προσαρμοσμένες στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Πρόκειται για νέους επιστημονικούς συνεργάτες που εμπλούτισαν και εφάρμοσαν τις γνώσεις τους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας των ηλεκτρονικών εφημερίδων “Social Activism Αθηνών” και “Οίκοpress”. Με την ολοκληρωμένη εμπειρία στη διαχείριση Διαδικτύου που απέκτησαν με το τέλος του προγράμματος, είναι διαθέσιμοι να καλύψουν ανάγκες χαμηλού προϋπολογισμού, είτε ως ομάδα είτε ως μεμονωμένοι συνεργάτες.

 

Επιδοτούμενοι άνεργοι για ιδιωτικές επιχειρήσεις

 

Κατά τη διάρκεια του A’ τριμήνου 2013 είναι ανοικτό Πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας με στόχο την επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των νεοεισερχόμενων άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία θα καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ειδικότερα το πρόγραμμα διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης και βελτίωσης των γνώσεών τους με παράλληλη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος και προσαρμογή των γνώσεων στις πραγματικές ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Επιδότηση επιχειρήσεων για νέους μέχρι 35 ετών

 

Κατά τη διάρκεια του A’ τριμήνου 2013 θα είναι ανοικτό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων με έμφαση σε αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση καινοτομικών ιδεών και περιβαλλοντικά φιλικών παραγωγικών διαδικασιών. Το πρόγραμμα εστιάζει κυρίως σε τομείς της οικονομίας που δύνανται να στρέψουν την ελληνική επιχειρηματικότητα προς την ουσιαστική εξωστρεφή ανάπτυξη.

 

Social Activism Αθηνών – Newsletter 20ου Τεύχους

Αθηναίοι πολίτες: από την παθητικότητα στην ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία του χωρικού σχεδιασμού

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Σχέδια, μελέτες, μακέτες βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας διαμορφώνοντας ένα νέο πρόσωπο για ζωτικά σημεία της πρωτεύουσας ή ακόμα και για ολόκληρη την Αθήνα. Πώς θα ήταν άραγε η πόλη αν οι πολίτες της είχαν ενεργότερο ρόλο στο χωρικό σχεδιασμό; Πώς θα ήταν η Αθήνα αν οι κάτοικοί της συμμετείχαν στη διαμόρφωση των σχεδίων για τις χρήσεις που προκρίνονται για κάθε περιοχή; Με ποιους τρόπους και διαδικασίες μπορούν να εμπλακούν οι πολίτες στο σχεδιασμό της πόλης τους και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν τελικά το πράξουν;

Δημοκράτης από το Α ως το Ω

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η δημιουργία και η επιτυχημένη λειτουργία αυτού του δικτυακού τόπου φανερώνει, αν μη τι άλλο, την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός πεδίου έκφρασης και διαλόγου για τον κοινωνικό ακτιβισμό. Μέσα από εδώ μπορεί ο κάθε πολίτης να εκφραστεί και να αντλήσει πλούτο ιδεών, απόψεων, πληροφοριών και γνώσεων δημιουργώντας παράλληλα την προσωπική του παρακαταθήκη.

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδύκτιο… προστατεύονται;

Γραφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός Επιστήμων

Η τεράστια ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως και οι νέες μορφές διαφήμισης και ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχουν ως συνέπεια την ανεξέλεγκτη καταχώριση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του ατόμου από εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται κυρίως στο Διαδύκτιο. Έτσι η προστασία του ατόμου στη διαδυκτιακή κοινωνία δεν μπορεί να κατοχυρωθεί από τις παραδοσιακές ρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

«Mπαμπά, μην τρελαίνεσαι!» Έρευνα του δικτύου “EU Kids Internet” για τους κινδύνους του διαδικτύου

Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή,
Επικοινωνία και M
edia

Πολύ πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν και στη χώρα μας τα πρώτα ευρήματα της έρευνας του δικτύου “EU Kids Internet” που έγινε με την καθοδήγηση του L.S.E. και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του κοινοτικού προγράμματος “Safer Internet” προκειμένου να υποστηριχθεί επιστημονικά η χάραξη πολιτικών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Άσυλο μεταναστευτικού πληθυσμού – Πρόγραμμα SOAM

«Υποστηρίζοντας οργανώσεις που βοηθούν μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα»

Έως την 1η Απριλίου 2013 μπορούν να υποβληθούν προτάσεις για το πρόγραμμα SOAM, στο Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κέντρων υποδοχής μεταναστευτικού πληθυσμού και ιδιαίτερα ασυνόδευτων ανηλίκων σε αναζήτηση ασύλου, που λειτουργούν από ΜΚΟ με νομική υπόσταση στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, 2009-2014.

Το Πεδίο του Άρεως έχει πολλά ακόμα να μας δώσει

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α.,
M.Sc.

Πώς φαντάζεσαι το Πεδίο του Άρεως;
Πες μας την ιδέα σου και δες την να γίνεται πραγματικότητα…

Το Πεδίο του Άρεως έχει πολλά ακόμα να μας δώσει, πέρα από το ότι είναι ένα πάρκο στην καρδιά της Αθήνας και αφουγκράζεται τους σφυγμούς της είναι και χώρος πολιτιστικών δρώμενων. Οι Αθηναίοι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας και αυτό φαίνεται από τα ιστορικά μνημεία που διακοσμούν ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας.

Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε; … και άλλες απορίες μιας σε λίγο καιρό άνεργης ξανά και ξανά και ξανά…

Γράφει η Εφη Κοσκώση,
Κοινωνιολόγος

Αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία! Η σοβαρότητα του θέματος μάλιστα κατά την προσωπική μου άποψη, δεν περιορίζεται μόνο στο τεράστιο ποσοστό ανεργίας των νέων, στο 56,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Το γενικό 24,8% είναι από μόνο του καταστρεπτικό τόσο για τις προσωπικές ζωές των ίδιων των άνεργων ανθρώπων όσο και για το σύνολο των εργαζομένων!

Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον!

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc 

Πριν από πέντε μήνες (Σεπτέμβριος 2012) ξεκίνησε το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην ΑμΚΕ «Ερύμανθος». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος προσλήφθηκαν περίπου 50 άτομα, εντελώς άγνωστα μέχρι τότε, για τη διεκπεραίωση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, τη στελέχωση των δυο ηλεκτρονικών εφημερίδων Οίκοpress και Social Activism. Η ομάδα των ωφελουμένων αποτέλεσε ένα κράμα πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι κλήθηκαν να συνεργαστούν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο.

Πεδίον του Άρεως: Η φωνή του πολίτη

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.

Η Κυψέλη καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον πλανήτη, με 0,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη χώρου πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το ρόλο καλείται να παίξει το πάρκο του Πεδίου του Άρεως, το οποίο αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου και αναζωογόνησης για την πόλη.

«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Γράφει η Υψηλάντη Όλγα,
Περιβαλλοντολόγος

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί στα «αυτιά» των πολλών να ηχεί σαν ένα γνωστό φαινόμενο αλλά στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα καίριο θέμα που οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για το περιβάλλον και πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσης των εκπομπών του. Αρχικά, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ποιες είναι οι συνέπειες στο περιβάλλον.

Αντέχουν τα βιολογικά την κρίση;

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α.,
M.Sc.

Βιολογικά προϊόντα στην κρίση;
Τι αλλάζει, παραμένουν στην πρώτη επιλογή των αγοραστών τους;

Η οικονομική εξαθλίωση που μαστίζει ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας αναγκάζει πολλούς να στραφούν σε όλο και φτηνότερα τρόφιμα και σε μικρότερη ποσότητα. Πολλοί είναι αυτοί που θα αναρωτηθούν αν τα βιολογικά τρόφιμα αξίζουν της αγοράς τους;

Πεδίο του Άρεως: Ανάγκη για… «πράσινο»

Γράφει η Υψηλάντη Όλγα
Περιβαλλοντολόγος

Μέσα στην κρίση που διανύουμε σαν λαός τόσο οικονομικά, αλλά όσο και κοινωνικά ένα πάρκο σαν το Πεδίο του Άρεως δίνει την δυνατότητα σε μένα αλλά και σε άλλους απλούς πολίτες να έχουν ένα χώρο να κάνουν περίπατο, να αθλούνται, να κοιτούν τις ομορφιές της φύσης, αλλά το πιο σημαντικό να αναπνέουν καθαρό αέρα.

Κρυμμένοι άσοι στο μανίκι του ηλεκτρονικού εμπορίου

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,
Χημικός

Με αφορμή την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» η οποία για φέτος ορίστηκε και διοργανώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, έχουμε να παρουσιάσουμε μια άλλη πτυχή της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, αυτήν που αφορά στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.Συνήθως μας διαφεύγει το κομμάτι αυτό του διαδικτύου, μιας και μεγάλο μέρος της σκέψης μας πιάνει, προφανώς και δικαιολογημένα, το θέμα των παιδιών στο ίντερνετ και πώς θα τα προστατεύσουμε από κακόβουλους ανθρώπους.

 

Social Activism Αθηνών – Newsletter 19ου Τεύχους

Η επινόηση των θέσεων εργασίας και η επιχειρηματικότητα

Διάλογος με το διευθυντή της «Social Activism Αθηνών»

Επιμέλεια Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη,
Manager Ανθρώπινου Δυναμικού

Στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν απεριόριστες προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ούτε αυτές προκύπτουν αυθόρμητα, ούτε μπορεί να τις δημιουργήσει απεριόριστα το κράτος. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται η διόγκωση του φαινομένου της ανεργίας, που λογικά προκύπτει από τον περιορισμό της προσφοράς εργασίας και την ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης. Έτσι, είναι προφανές ότι οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, την οποία ούτε το κράτος μπορεί να επεκτείνει, αλλά ούτε και ο ιδιωτικός τομέας, πέραν των ορίων εκείνων που επιτρέπουν σε μια επιχείρηση τη βιωσιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης προϋποθέτει ένα ποσοστό κέρδους, ενώ για το κράτος προϋπόθεση της βιωσιμότητας είναι να μην υπάρχει ζημία. Πώς μπορούν να δημιουργηθούν όμως θέσεις εργασίας πέραν αυτών των ορίων;

Διαβάστε περισσότερα…


Ο Δεκάλογος του σύγχρονου «εθελοντή» σε μια ρημαγμένη Ελλάδα

Γράφει ο Αλέξανδρος Ξυράφης,
Γεωπόνος

Όσον αφορά τον ευκόλως χρησιμοποιήσιμο και καταχρηστικά εκμεταλλεύσιμο όρο του «εθελοντή», ας αναφερθούν και ας προβληματίσουν ηθικοί κανόνες για το τι σημαίνει σε τελική ανάλυση ο συγκεκριμένος όρος, τουλάχιστον σε τούτη εδώ τη χώρα, θεωρώντας βέβαια το Δεκάλογο που ακολουθεί ως μία προσωπική και μόνο γνώμη.

Διαβάστε περισσότερα…


Η ψυχολογία της ανεργίας

«Δεν βρίσκω κανένα νόημα στη ζωή μου»

Γράφει η Αθανασία Φουσέκη,
Ψυχολόγος

Τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας καλά κρατούν και ολοένα αυξάνονται, λες και πρόκειται για έναν ύπουλο μολυσματικό ιό, που κυκλοφορεί στον αέρα και τρυπώνει αθόρυβα στα σπίτια και στις ζωές μας, φέρνοντας τα πάνω κάτω. Όσο για εκείνους τους «τυχερούς», που ακόμα δεν «μολύνθηκαν» και διατηρούν την πολυπόθητη και «μεγαλοπρεπή» ιδιότητα του εργαζόμενου, κάνουν τον σταυρό τους και λένε «δόξα τω Θεό», ενώ τις περισσότερες φορές δίνοντας υπεραξία χρόνου και ενέργειας, δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες απλά και μόνο για να εξασφαλίσουν μισθούς πείνας. Μα τι τύχη Θεέ μου; Δουλειά ή δουλεία τελικά; Τι γίνεται όμως για εκείνους που ήδη έχουν «μολυνθεί», που βρίσκονται στα «αζήτητα» και ο μεγάλος αγνοούμενος είναι ο ψυχισμός τους;

Διαβάστε περισσότερα…


Αθήνα: το άλλο πρόσωπο της πόλης

Η Αθήνα που θέλουμε…

Γράφουν: Γεωργία Κεραμάρη και Κατερίνα Νάκου,
Δημοσιογράφοι

 Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας «χτυπάει» η οικονομική, κοινωνική, καλλιτεχνική και εμπορική καρδιά της χώρας. Η πόλη διαθέτει ένα αξιοζήλευτο ιστορικό υπόβαθρο και έναν ανεξάντλητο πλούτο αξιοθέατων που μπορούν να την αναδείξουν ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Η Ακρόπολη, ο Ναός του Ολυμπίου Διός και οι θησαυροί του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εξακολουθούν να γεμίζουν δέος την παγκόσμια κοινότητα. Αγέρωχα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της πόλης. Αφηγούνται την μακρόχρονη ιστορία της. Στο ιστορικό κέντρο γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά καφενεία και αρχαίοι οικισμοί ξεπροβάλλουν μέσα από τα χαλάσματα. Ταξιδεύουν νοερά τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Στα αξιοζήλευτα αυτά μνημεία προστίθεται μια ανεξάντλητη ποικιλία από ενδιαφέροντα στοιχεία που εκτείνονται  από τον πολιτισμό, το θέατρο τη μουσική, την διασκέδαση και φθάνουν μέχρι τη γαστρονομία, τη θάλασσα, τον ήλιο και τις γειτονικές εξορμήσεις. Η πόλη συνδυάζει την ιστορία και το παρελθόν με τη σύγχρονη πραγματικότητα μιας μεγάλης μεσογειακής πόλης.

Διαβάστε περισσότερα…


Εθελοντισμός: σύμμαχος ή εχθρός των εργαζομένων;

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη,
Δημοσιογράφος

Οι εθελοντές είναι άνθρωποι της «διπλανής» πόρτας. Είναι όμως και άνθρωποι της «πρώτης» γραμμής. Άτομα που παίρνουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Συνδιαμορφωτές και «πλοηγοί» ενός κοινού οράματος για ένα καλό μέλλον. Άνθρωποι που δεν μεμψιμοιρούν, δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν αρέσκονται να θεωρητικολογούν αλλά προτιμούν να αναλαμβάνουν δράση.

Ο εθελοντισμός θεριεύει στην εποχή της κρίσης. Θα τον αναχαιτίσουμε;

Διαβάστε περισσότερα…


Κράτος κι αγορά. Οι μεγάλες ρυθμιστικές δυνάμεις κι η Κοινωνία Πολιτών

Γράφει ο Βασίλης Τακτικός

Μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση, εκείνο που διαπιστώνουμε με ανάγλυφο τρόπο, είναι ότι η ιστορία δε μένει αμετακίνητη ούτε στις ανάγκες ούτε στις ιδέες ούτε στα πολιτικά προτάγματα, όπως αυτά είχαν ορισθεί στο παρελθόν, αλλά μας αναγκάζει σε ένα γενικότερο επαναπροσδιορισμό. Αυτό που παρουσιάστηκε πριν δύο δεκαετίες ως «το τέλος της ιστορίας», αντίθετα με τις νεοφιλελεύθερες προφητείες, δεν ήρθε. Οι ακραίες ολιγαρχικές αντιλήψεις και μαζί τους ο άκρατος κρατισμός, καταρρέουν. Ο κόσμος από διπολικός, κράτος – αγοράς, γίνεται τώρα τριπολικός κράτος – αγοράς – κοινωνία. Είναι πρόδηλο ότι ο πολιτισμός και κυρίως οι νέες τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με τη διάδοση της πληροφορίας, διαφοροποιούν διαρκώς τα δεδομένα με αποτέλεσμα οι επικρατούσες ιδεολογίες να σπρώχνουν τις κοινωνίες είτε προς την αυτοκαταστροφή διαφόρων συστημάτων που δεν είναι πλέον λειτουργικά, είτε προς τη δημιουργία νέων.

Διαβάστε περισσότερα…


Ένα σύντομο σημείωμα για την Κοινωφελή Εργασία, στο φίλο της διπλανής πόρτας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σκριάπας,
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης
Πρόεδρος Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας
Μέλος του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
ΒΟΛΟΣ

Επειδή τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια δυσάρεστη κατάσταση, αναφορικά με το ρόλο των ΜΚΟ στην κοινωφελή εργασία και τη δημιουργία ενός κινήματος μίσους, από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα Προγράμματα αυτά, κατά των Εθελοντικών Οργανώσεων, που από τη φύση τους είναι οι μόνοι τους σύμμαχοι και υπερασπιστές τους, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.

Διαβάστε περισσότερα…


Όταν «βολεύονται» πολλοί…

Συνέντευξη της Sitsa_K, Γραφίστρια,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο

«…Ακόμα και σήμερα, με όλη αυτή την πληροφόρηση, υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους θέσεις εργασίας και απειλούν προκειμένου να πας με τα νερά τους… Και υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ρίχνουν τις αξίες και τα ιδανικά τους, απαρνιούνται την ελευθερία της έκφρασής τους, για να κρατήσουν με νύχια και με δόντια αυτή τη «δουλίτσα» των 400, 500, 625€…

Διαβάστε περισσότερα…


Η μισή τροφή που παράγεται παγκοσμίως «πετιέται στα σκουπίδια»

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος

Τα μισά τρόφιμα από αυτά που παράγονται ετησίως καταλήγουν στο κάδο των αχρήστων ή σε κάποια χωματερή! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει βρετανική έρευνα του Ινστιτούτου των Πολιτικών Μηχανικών της χώρας αυτής, (Institute of Mechanical Engineers) που μεταδόθηκε από το BBC. Πιο συγκεκριμένα, το 30% με 50%, ή αλλιώς 1,2 με 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων που παράγονται ετησίως (από τα 4 που υπολογίζεται η συνολική παραγωγή) καταλήγουν στα σκουπίδια, με την ποσότητα αυτή ολοένα να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας –και επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Τιμ Φοξ-το ποσοστό των τροφίμων που χάνεται και “πετιέται” στον κόσμο, «είναι απλά συγκλονιστικό αν το αναλογιστεί ο καθένας από εμάς».

Διαβάστε περισσότερα…


«Κοινωνικό Θεατροπωλείο»: τρόφιμα αντί εισιτηρίου

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός Επιστήμων

Πρόκειται για θέατρο κοινωνικής αλληλεγγύης που ήρθε στο προσκήνιο περίπου πριν ένα χρόνο. Άραγε θα συνεχιστεί;

Το θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» εγκαινίασε περίπου πριν ένα χρόνο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ, δίνοντας, έτσι, βάση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Διαβάστε περισσότερα…


Δήμος Αθηναίων: Προσδοκίες από το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Μετά τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, στο χώρο της γνωστής μας «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, έσπευσα να επισκεφτώ και να γνωρίσω από κοντά το αποτέλεσμα αυτού που πριν από λίγα χρόνια ήταν απλώς ένα μελλοντικό όραμα. Το έντυπο που κρατώ στα χέρια μου (έντυπο που δίδεται στον επισκέπτη στην είσοδο) έχει τίτλο: «Οδηγός Μουσειακής Διαδρομής», μιας διαφορετικής διαδρομής σκέφτομαι στιγμιαία καθώς εν μέσω κρίσης προτείνει μία νέα οδό, ένα νέο δρόμο αυτόν της ανάπτυξης, η οποία σέβεται το παρελθόν και ατενίζει το μέλλον με προτάσεις.

Διαβάστε περισσότερα…


Κοινωφελής εργασία: Ποιο το πραγματικό όφελος;

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Το δικαίωμα στην εργασία και η οργάνωση της με τον πιο δίκαιο και παραγωγικό τρόπο είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει λίγο ως πολύ όλους μας. Σήμερα όμως που οι ευκαιρίες για εργασία σπανίζουν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα επιπλέον ζήτημα, αυτό του φόβου, της ανασφάλειας. Ο φόβος ως κακός σύμβουλος δυστυχώς θολώνει τη σκέψη μας και μας εμποδίζει να αξιολογήσουμε σωστά τα δεδομένα. Τα εργασιακά δεδομένα στις μέρες μας χρειάζονται ψύχραιμη και μεθοδική αντιμετώπιση και πάνω απ’ όλα θετική και δημιουργική διάθεση, απέναντι σε κάθε εργασιακή ευκαιρία που μας δίνεται προκειμένου να ωφεληθούμε τελικά απ’ αυτήν.

Διαβάστε περισσότερα…


Οι εθελοντικές οργανώσεις είναι «άγγελοι» για τους εργαζόμενους; Ή «δαίμονες»; Ή κατάλαβα κάτι λάθος;

Γράφει η Νίκη – Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη,
Κλινική Ψυχολόγος

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν…» Και φυσικά όπου νταβαντούρι, γάμος ή χαρά η Βασίλω πρώτη. Λες και αρεσκόμαστε σα λαός να βρισκόμαστε σε πλάνη. Να τρέφουμε συλλογικές και ατομικές ψευδαισθήσεις, να εφευρίσκουμε αόρατους εχθρούς, να παραδινόμαστε αμαχητί στους υπαρκτούς και να κυνηγάμε χίμαιρες.

 Διαβάστε περισσότερα…


 

 

Social Activism Αθηνών – Newsletter 18ου Τεύχους

Editorial | Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών: Εχθρός ή σύμμαχος των εργαζομένων;

Στη χώρα μας έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται από πολλούς μια κατασυκοφαντική επίθεση κατά των Ο.Κ.Π. (Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών), ιδιαίτερα για εκείνες που υλοποιούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με χαρακτηρισμούς όπως «το δουλεμπόριο των εργαζομένων», «οι Μ.Κ.Ο. κλέβουν τους εργαζομένους» κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα…


Παραδείγματα επιτυχημένων Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Επιμέλεια κειμένου: Φίλιππος Μιχαλόπουλος,
Οικονομολόγος,
M.Sc.

«Fifteen»

Η ίδρυση της αλυσίδας εστιατορίων «Fifteen», μιας παγκόσμιας κοινωνικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε το 2002 από το γνωστό σεφ Τζέιμι Όλιβερ και προβλήθηκε αρχικά στην τηλεόραση. Εκεί υλοποιείται ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα εκμάθησης για νέους, ηλικίας 18-24 και ταυτόχρονα λειτουργεί σε καθημερινή βάση ένα εστιατόριο.

Διαβάστε περισσότερα…


Οι Μ.Κ.Ο. εχθρός ή σύμμαχος των εργαζομένων;

Γράφει ο Νίκος Γκέκας,
Δημοσιογράφος

Σε μία χώρα όπου υπάρχει 26% ανεργία και το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Μία αγανάκτηση απολύτως δικαιολογημένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας δεν μπορεί πλέον όχι να έχει καλό επίπεδο διαβίωσης, αλλά ούτε καν να επιβιώσει.

Διαβάστε περισσότερα…


Οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή και οι Μ.Κ.Ο.

Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός,
Γεωλόγος- Γεωπεριβαλλοντολόγος

Πολλά ακούγονται και γράφονται ακόμη περισσότερα για το ρόλο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) και την προσφορά τους στην κοινωφελή εργασία. Εκμετάλλευση εργαζομένων, καταγγελίες συμβάσεων, καθυστέρηση πληρωμών.

Διαβάστε περισσότερα…


Eθελοντικές οργανώσεις – υπέρ ή κατά των εργαζομένων;

Γράφει o Γιάννης Διαβάτης

Ως προσωπικό βίωμα και σε σχέση με το ως άνω ερώτημα, καταθέτω τις σκέψεις μου ελπίζοντας να συμβάλλω στην άρση παραπλανητικών απόψεων που διασπείρονται λόγω σκοπιμότητας ή λάθους. Σε ηλικία 65 ετών, μετά από μια ικανοποιητική οργανωμένη καθημερινότητα στηριγμένη στους καρπούς των μακροχρόνιων σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και στο μόχθο της μακροχρόνιας εργασίας μου, βρέθηκα λόγω κρίσεων αντιμέτωπος με την ανεργία και την οικονομική στενότητα ως συνέπεια αυτής.

Διαβάστε περισσότερα…


Κοινωνικό Ωδείο

Επιμέλεια κειμένου: Φίλιππος Μιχαλόπουλος,
Οικονομολόγος,
M.Sc.

«Αντίσταση στη θλιβερή καθημερινή πραγματικότητα από εθελοντές δασκάλους μουσικής»

Τα τελευταία χρόνια, κάτω από συνθήκες συνεχούς εξαθλίωσης της ζωής μας και κατάρρευσης του, όποιου, κοινωνικού κράτους, αντανακλαστικά η ίδια η κοινωνία δημιουργεί κοινωνικές αντιδομές, με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την αντίσταση και τη διεκδίκηση.

Δίκτυα Αλληλεγγύης, Κοινωνικά Δίκτυα, συλλογικότητες, κινήματα πολιτών, δημιουργούνται και λειτουργούν με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της αυτοδιαχείρισης, της αυτοοργάνωσης, της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας, ανοίγοντας το δρόμο για άλλες μορφές κοινωνικής οργάνωσης και αγώνα.

Διαβάστε περισσότερα…


Πώς η δια βίου μάθηση έγινε μάθηση για την εξασφάλιση του βίου

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους παρατηρείται η τάση του ανθρώπου για επιδίωξη διαρκούς μάθησης, είτε ως απάντηση σε κάποια εσωτερική ανάγκη, είτε ως ανταπόκριση σε εξωτερικά κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά ζητούμενα. Η τάση αυτή έγινε με το πέρασμα των ετών δικαίωμα και απαίτηση και κατ’ αυτό τον τρόπο οργανώθηκαν σταδιακά και εξελικτικά πολλά και διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες.

Ποιοι οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία αυτού που συνοπτικά περιγράφουμε σήμερα ως «Δια βίου μάθηση»; Ποια τα οφέλη της διαχρονικά και ποιες ανάγκες την καθιστούν σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ; Η Αναστασία Πρίφτη, με τη ματιά του κοινωνικού επιστήμονα, προσεγγίζει νοηματικά, και ιστορικά (από την Αρχαία Ελλάδα και τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τους νεότερους αιώνες και σήμερα) το περιεχόμενο, τις επιμέρους πτυχές και την αναγκαιότητα της διαρκούς εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα…


Κοινωνικά δίκτυα και δημόσια ατζέντα

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός Επιστήμων

Χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα μόνο για να κοινωνικοποιηθούμε ή και για να παρέμβουμε στην ειδησεογραφία και στην αναμετάδοση μηνυμάτων;

Είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη όσον αφορά τον τομέα της παρέμβασης, μιας και δεν έχουν διαμορφωθεί μέθοδοι χρήσης και ισχυροί κόμβοι για να διαμορφώσουν το περιεχόμενο της ειδησεογραφίας. Ακόμα δεν έχουν συνδεθεί οργανικά με τη δημόσια ατζέντα, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Αντίθετα, φιλοξενούν σχόλια γύρω από ένα θέμα ενημέρωσης ή διαλόγου καθώς αυτό εξελίσσεται, αναρτήσεις βίντεο, αποφθεγμάτων και συναισθημάτων ενώ δεν λείπουν και τα παιχνίδια, τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες χρήστες.

Διαβάστε περισσότερα…


Από την τηλεόραση στο Διαδίκτυο. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν;

Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή,
Επικοινωνία &
Media

“In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes”, είπε ο μακαρίτης Andy Warhol κάπου στα τέλη των ’60. Το άμεσο μέλλον δεν τον διέψευσε, το απώτερο, όμως, τον κάνει ήδη να φαίνεται ξεπερασμένος. Δεν είναι μακριά οι εποχές που τα reality shows και οι εκπομπές «ανάδειξης ταλέντων» έκαναν τα μηχανάκια της AGB να τρελαίνονται. Πόσοι ξεχάσαμε εκείνη την πρωτοχρονιά που τα πρώτα μηνύματα για τη χιλιετία αντί ευχών έγραφαν, «Τα πήρε ο Τσάκας»; Σήμερα, βρισκόμαστε ακριβώς μετά από μια δεκαετία ανάδειξης της αναγνωσιμότητας σε αυταξία.

Διαβάστε περισσότερα…


Με τα δικά μου μάτια…

Γράφει η Γεωργία Μπουρτζάλα,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα. Βγαίνω από το μετρό στη στάση Μοναστηράκι και κατεβαίνω με βήμα ταχύ την οδό Σοφοκλέους. Κατευθύνομαι προς το ΚΥΑΔΑ, ενώ σκέφτομαι ήδη την επόμενή μου συνάντηση στα γραφεία του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε περισσότερα…


Μετά την κοινωφελή τι;

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος

Καθώς άλλη μία εργασιακή σχέση, μεταξύ των προηγούμενων που έχω αφήσει στο παρελθόν μου το εργασιακό –πότε πρόλαβα;– και περιλαμβάνουν μισθωτή εργασία, σύμβαση έργου, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενου εργαζόμενου, εργασία με “μπλοκάκι” ή και χωρίς ένσημα, γίνεται παρελθόν στα 38 μου χρόνια, είναι σημαντικό ότι νιώθω πως θέλω αληθινά να μοιραστώ αυτή τη φορά σκέψεις και συναισθήματα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά-συμμετέχοντες του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και με το όποιο κοινό των εφημερίδων μας.

Διαβάστε περισσότερα…


«Η εμπειρία μου ως συντάκτρια στη Social Activism Αθηνών»

Συνέντευξη της Ελένης Βενιέρη, Πολιτικού Επιστήμονος, Διεθνολόγου,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο

«Νιώθω την ευθύνη ότι πρέπει η πληροφορία που μεταδίδουμε να είναι αντικειμενική, αξιόπιστη, αληθής και πραγματικά χρηστική, ώστε να εξυπηρετεί τους σκοπούς της εφημερίδας στα πλαίσια του Δήμου μας και ευρύτερα, σύμφωνα και με τις προτροπές του διευθυντή μας κ. Βασίλειου Τακτικού».

Διαβάστε περισσότερα…


Λόφοι και Δήμοι της αρχαίας Αθήνας

Τα σύγχρονα «Παναθήναια»: προτάσεις για πρωτοβουλίες πολιτιστικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής υφής

Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου,
Διεθνολόγος

Στη σκιά της Ακρόπολης, ξαποσταίνουν εδώ και αιώνες οι λόφοι των Νυμφών (Πνύκα), ο λόφος των Μουσών (Φιλοπάππου) και οι αρχαίοι Δήμοι: Μελίτης, της Κοίλης, και του Κολλυττού. Αποτελούν αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο σημαντικά θεματικά πάρκα, πηγή πολιτισμού, ιστορίας, αλλά και αδιαμφισβήτητα ένα άρτιο περιβαλλοντικό πάρκο, αν λάβει κανείς υπόψη του την κατάφυτη περιοχή που περιλαμβάνει, με έντονη την παρουσία του δέντρου της Αθηνάς: την ασημοπράσινη ελιά. Η περιοχή αποτελεί έναν «πνεύμονα» πρασίνου στην «καρδιά» της πόλης και μαγνήτη, αλλά είναι πολλοί αυτοί που αγνοούν τις δυνατότητές του, αυτά που προσφέρει αλλά και αυτά που μπορεί να προσφέρει. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στον ιστορικό αυτό χώρο ώστε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο αλλά και να «συστηθεί» με ακόμα περισσότερους πολίτες από όλες τις χώρες του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα…


 

 

Social Activism Αθηνών – Newsletter 17ου Τεύχους

Διάλογος για τον κοινωνικό ακτιβισμό και την κοινωνική οικονομία

Ο Βασίλης Τακτικός, Διευθυντής της «Social Activism Αθηνών»,
συζητά με την Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο,
και τη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο.
Συμμετέχει η Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφος

Όταν ζευγαρώνονται οι σκέψεις, πολλαπλασιάζονται οι ιδέες, καλλιεργείται το όραμα. Στη «Social Activism Αθηνών» ο Διάλογος υπήρξε πάντοτε κύριο εργαλείο, μέσο και τρόπος ανάδειξης επιμέρους ζητημάτων, από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό τελικά σκοπό. Η κοινωνικοποίηση της γνώσης υπήρξε βασικός άξονας για τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παρουσίας της στα βαθιά νερά του διαδικτύου. Σε ένα νέο Διάλογο, ο Διευθυντής της και τρεις συντάκτριες ψηλαφίζουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στη συντακτική ομάδα της «Social Activism Αθηνών» (που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας) και επικεντρώνονται για μια ακόμα φορά στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού ακτιβισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα…


Ένα βήμα και ένα δείγμα της «Δημοσιογραφίας Πολιτών»

Συνέντευξη της Νίκης – Αικατερίνης Μπαρπαγιάννη, Κλινικής Ψυχολόγου,
στον Ξενοφώντα Κονόμη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό

«Μαζί με τον αναγνώστη μάθαινα και εγώ. Εκτός αυτού, το γεγονός ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι με την κλασική έννοια του όρου, αλλά απλοί πολίτες, και μάλιστα νέα παιδιά, με περγαμηνές, άνεργα, από αυτά για τα οποία όλοι μιλούν αλλά όλοι θέτουν στο κοινωνικό περιθώριο, είχε τη σημασία του γιατί μας δόθηκε φωνή. Ποιος μας ρώταγε πριν τι πιστεύουμε; Τι προτείνουμε; Άρα η εφημερίδα μας είναι ένα βήμα και ένα δείγμα δημοσιογραφίας πολιτών.»

Διαβάστε περισσότερα…


Η αγορά των Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες «φούσκες»

Συνέντευξη της Άντρης Γ., Επικοινωνία και Media,
στη Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφο

«Το τι μπορεί να αποκομίσει κανείς από ένα 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα είναι αρκετά σχετικό και σίγουρα θέλει το χρόνο του και μια απομάκρυνση από την ένταση της στιγμής για να αποκρυσταλλωθεί μια προσωπική εκτίμηση αλλά και να έρθει κανείς εκ νέου σε επαφή με την αναζήτηση εργασίας. Σίγουρα όμως, η βαλτωμένη αγορά εργασίας αλλά και οι οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο καθένας τείνουν να μας τραβούν πίσω αναφορικά με πιθανές ανάγκες ακόμη και επαναπροσδιορισμού αντικειμένου σπουδών και εργασίας. Αν κάτι έχω αποκομίσει σε ατομικό επίπεδο, πάντως, είναι μάλλον η δυνατότητα να παίζω με τα όρια της κατευθυντήριας γραμμής και της προσωπικής κοσμοθεωρίας ή μεμονωμένης άποψης.»

Διαβάστε περισσότερα…


«Στην εργασία πλέον δεν είναι τίποτα δεδομένο…»

Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Μαντζαβρά, Πολιτικού Επιστήμονα,
στην Ελένη Πισιμίση, Γεωπόνο Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

«Ο κοινωνικός ακτιβισμός είναι σίγουρα ένας τομέας στον οποίο όλοι μας οφείλουμε να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή και βοήθεια, κάτι βέβαια που οφείλει να κάνει και η ίδια η Πολιτεία. Και η “Social Activism Αθηνών” πιστεύω πως έχει μια τέτοια κατεύθυνση να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κινητοποιήσει, κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να αναλάβουν πιο δραστήριο ρόλο για τέτοιου είδους θέματα.»

Διαβάστε περισσότερα…


Η στάση μας απέναντι στην εργασία και πώς να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μας δίδεται

Συνέντευξη της Σοφίας Κόκκαλη, Πολιτικού Επιστήμονα,
στην Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφο

«Η πρώτη εργασιακή εμπειρία κάθε νέου έχει ιδιαίτερη σημασία στην επαγγελματική του καριέρα. Θεωρώ ότι η πρακτική στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Social Activism Αθηνών», ήταν μια ευκαιρία να εξασκήσουμε και να δοκιμάσουμε στην πράξη τις γνώσεις που διαθέταμε καθώς και να έρθουμε σε επαφή με τη «δημοσιογραφία των πολιτών». Να εξετάσουμε ενδελεχώς τα κοινωνικά θέματα και να αναλύσουμε με διαφορετικές μεθόδους τις πληροφορίες που συλλέξαμε από τη ζωντανή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις συντακτικές ομάδες. Σημειωτέον δε, ότι η επαφή με σημαντικούς φορείς του Δήμου Αθηναίων καθώς και της Περιφέρειας Αττικής μάς έφερε πιο κοντά με τη σκληρή πραγματικότητα, της πόλης που βρίσκεται σε παρακμή και κρίση και η οποία κατά καιρούς είχε αύρα αίγλης, της όμορφης Αθήνας.»

Διαβάστε περισσότερα…


Ένας «μεγάλος περίπατος» στους λόφους και στους Δήμους της αρχαίας Αθήνας

Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου,
Διεθνολόγος

Η ιδέα για μία περιήγηση στα «μονοπάτια» της αρχαίας Αθήνας και η παράλληλη αποτύπωσή της σε ένα άρθρο, ήταν μία ιδιαιτέρως ευχάριστη πρόκληση. Ξεκινήσαμε με τη συνάδελφο Κατερίνα μία χειμωνιάτικη λιακάδα, μία ημέρα από αυτές που ανήκουν στις αλκυονίδες, για να «κλέψουμε» μία στιγμή από τα άδυτα της ιστορίας η οποία τυλίγεται με το πέπλο της μυθολογίας.

Διαβάστε περισσότερα…


«Πού θα βρεθούμε;»
Οι πολίτες σε αναζήτηση νέων χώρων συνάντησης και δημιουργικής έκφρασης

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Από τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, στα πάρκα και τους ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Ποιοι παράγοντες και με ποιο τρόπο διαμορφώνουν τις επιλογές των πολιτών για τους χώρους κοινωνικής συνεύρεσης και επικοινωνίας; Πώς και σε ποιο βαθμό διαμορφώνονται από τους ίδιους τους πολίτες; Η Αναστασία Πρίφτη, σε ένα νέο κείμενο, εντοπίζει τα αρχαία και τα σύγχρονα κέντρα κοινωνικής συνεύρεσης, εστιάζει στους χώρους συνάντησης, πολιτισμικής έκφρασης και δράσης που επιλέγουν οι κάτοικοι της Αθήνας και προτείνει τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη ενός οράματος και μιας συνολικής στρατηγικής αστικής αναγέννησης της πόλης με κύριους συντελεστές την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα…


Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών:

Ένα νομοθετικό βήμα προς την ένταξη ή ένας πρώτος δίαυλος απεύθυνσης προς την κεντρική διοίκηση;

Συνέντευξη της προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Μαρίας Κουβέλη,
στην Άντρη Γεωρνταμιλή, Επικοινωνία και
Media

Σήμερα, η Αθήνα συγκεντρώνει και πάλι πληθώρα μεταναστών, αυτή τη φορά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής. Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρξουν και να αλληλεπιδράσουν τόσες κουλτούρες; Πώς εντάσσονται οι πολίτες μεταναστευτικής καταγωγής στην τοπική κοινωνία; Πώς τους υποδέχεται ο Δήμος Αθηναίων και ποιος ο ρόλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.); Συναντήσαμε την δικηγόρο, δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Μαρία Κουβέλη η οποία μας μίλησε για το σχετικά πρόσφατα θεσμοθετημένο όργανο του οποίου προΐσταται στο Δήμο της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα…


Μπορεί η κοινωνική οικονομία να γίνει «μόδα»;

Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

Η έμφαση σε ηθικές ανησυχίες, κοινωνικές ή οικολογικές, είναι αναμφισβήτητα μία από τις τάσεις της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Η επιτυχία της βιολογικής γεωργίας, οι καμπάνιες ενημέρωσης για τα παιδιά που υφαίνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας ή για τα έπιπλα που φτιάχνονται από τα εκατοντάδες κομμένα δέντρα του Αμαζονίου έχουν επηρεάσει τις καταναλωτικές επιλογές και συνήθειες σε όλο τον κόσμο, αν και όχι πάντοτε με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα…


«Καλώς ήρθες και σήμερα…»

Γνωριμία με το Σωματείο Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «Η Αναγέννηση»

Γράφει η Κατερίνα Νάκου,
Δημοσιογράφος

«Είμαστε οι μάρτυρες της ζωής, της τέχνης, της αγάπης μέχρι να καταλάβουμε αργά-αργά μα σταθερά πόσο ωραίος είναι ο κόσμος από μέσα, πόση μουσική υπάρχει στην ψυχή πίσω από τις μορφές. Έχουμε σοβαρό λόγο ύπαρξης γιατί ανακαλύψαμε μέσα από μεγάλο πόνο την απέραντη ομορφιά του Θεού. Και αν η ζωή μας μοιάζει να είναι Γολγοθάς, παραμένει η ψυχή μας μια γαλάζια φάτνη. Καλώς ήλθατε, κοντά μας.»

Απόσπασμα από ομιλία του Γιώργου Μελάτου (μέλος Συλλόγου ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «Η Αναγέννηση»)

Διαβάστε περισσότερα…


Δημοκρατία χωρίς διάλογο – Πολίτες δίχως δύναμη

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η αξία του διαλόγου, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η διαλεκτική μέθοδος, η ετυμολογία των λέξεων, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ο δημοκρατικός διάλογος ανά τους αιώνες, οι σύγχρονες διαλογικές πρακτικές, σε ένα κείμενο όπου σταχυολογούνται τα κομβικότερα σημεία της πιο απαραίτητης διαδικασίας και προϋπόθεσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Διαβάστε περισσότερα…


Δημοκρατία και θεσμοί σε κρίση: Ποιο το μέλλον τους το 2013;

Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

Τι κληρονόμησε το περασμένο έτος στη νέα χρονιά; Με ποιους οιωνούς ξεκίνησε το 2013 για το μέλλον της Δημοκρατίας στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη; Ποιες οι λύσεις που θα προκριθούν για να βγουν οι πολίτες από τα ποικίλα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα; Εκτιμήσεις, έρευνες και προτάσεις σε ένα κείμενο αφιερωμένο στην πορεία της Δημοκρατίας και το καινούργιο έτος.

Διαβάστε περισσότερα…


Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μία εξερεύνηση στο παρελθόν της Αθήνας

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη,
Δημοσιογράφος

Το δικό τους νοερό «ταξίδι» στη βιομηχανική εποχή του 19ου αιώνα μπορούν να κάνουν οι Αθηναίοι πολίτες. Η πόλη εγκαινιάζει, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 με 18.00, το πρώτο «Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου». Πρόκειται για ένα ακόμη έργο και δραστηριότητα που αναπτύσεται στο χώρο της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε περισσότερα…


Διεθνές Γραφείο Εργασίας – International Labour Office

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ξυράφης,
Γεωπόνος

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – Δ.Γ.Ε. (International Labour Office – I.L.O.) αποτελεί στην πράξη το κυριότερο όργανο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.). Εκτελεί χρέη γραμματείας τόσο για τη Διάσκεψη όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Συγκεντρώνει και διανέμει πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα εργατικά καθεστώτα και ζητήματα, και βοηθάει τις κυβερνήσεις, (εφόσον το ζητήσουν), στην κατάρτιση νομοσχεδίων, που να συμφωνούν με τις αποφάσεις της Γενικής Διάσκεψης.

Διαβάστε περισσότερα…


Φάρος Τυφλών Ελλάδος: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με βραβεύσεις

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου,
Πολιτικός Επιστήμων

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Στην έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, κα Δήμητρα Ασιδέρη, απηύθυνε χαιρετισμό και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Διαβάστε περισσότερα…


Ινδία: υγειονομική περίθαλψη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς

Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

Η Ινδία διαθέτει τους περισσότερους αριθμητικά (αναλογικά με τον πληθυσμό της) γιατρούς, νοσοκόμους και τεχνικούς ιατρικών μηχανημάτων παγκοσμίως. Διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να προσφέρει μια πλήρη και ουσιαστική ιατρική φροντίδα, μόνο που οι κάτοικοί της δεν έχουν τα χρήματα να την απολαύσουν. Περίπου 450 εκατομμύρια άτομα είναι ανασφάλιστα με αποτέλεσμα να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε περισσότερα…


 

Διάλογος για τον κοινωνικό ακτιβισμό και την κοινωνική οικονομία – Ιδέες συντακτών

 «Διάλογος… για το πραγματιστικό φαινόμενο της κοινωνικής οικονομίας»

 

Όταν ζευγαρώνονται οι σκέψεις, πολλαπλασιάζονται οι ιδέες, καλλιεργείται το όραμα. Στη «Social Activism Αθηνών» ο Διάλογος υπήρξε πάντοτε κύριο εργαλείο, μέσο και τρόπος ανάδειξης επιμέρους ζητημάτων, από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό τελικά σκοπό. Η κοινωνικοποίηση της γνώσης υπήρξε βασικός άξονας για τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παρουσίας της στα βαθιά νερά του διαδικτύου. Σε ένα νέο Διάλογο, ο Διευθυντής της και τρεις συντάκτριες ψηλαφίζουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στη συντακτική ομάδα της «Social Activism Αθηνών» (που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας) και επικεντρώνονται για μια ακόμα φορά στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού ακτιβισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Continue reading

Social Activism Αθηνών – Newsletter 16ου Τεύχους

Το Πεδίον του Άρεως ως Θεματικό Πάρκο κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής δράσης.

Γράφει η Γεωργία Μπουρτζάλα

Πρόταση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιβαλλοντικής Δράσης με τίτλο «Πρωτοβουλία» για το Πεδίο του Άρεως στα πλαίσια της κοινωνικής σύμπραξης του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών.

Η πρόταση αυτής προς την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων προέκυψε από τις ομάδες κοινωφελούς εργασίας της Oikopress και Social Activism Αθηνών για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, την τόνωση της αγοράς αλλά και της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Διαβάστε περισσότερα…


Η δημοσιογραφία πολιτών από τη θεωρία στην πράξη

Συνέντευξη της Ελένης Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγου,
στην Κατερίνα Νάκου, Δημοσιογράφο

Η Ελένη Καλησπεράτη ως κοινωνιολόγος μας αφηγείται πώς πέρασε από τη θεωρία στην πράξη μέσα από την εργασιακή της εμπειρία στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας για την έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Social Activism Αθηνών».

Διαβάστε περισσότερα…


Οι αφανείς «ήρωες» και η δημοσιογραφία πολιτών

Συνέντευξη του Αλέξανδρου Ξυράφη, Γεωπόνου,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο

Ο Αλέξανδρος Ξυράφης αφηγείται την εμπειρία του ως συντάκτης και διαχειριστής των δύο ηλεκτρονικών εφημερίδων «Social Activism Αθηνών» και «Οίκοpress». Όπως αναφέρει, η συγκεντρωτική αξιοποίηση των γνώσεών του κατά το εγχείρημα των δύο εφημερίδων όπως προέκυψε, αποτελεί για κείνον μία ανέλπιστη δημιουργική «όαση» βασιζόμενη στη συμμετοχικότητα ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει: «… οι αφανείς αγωνιστές, οι αφανείς ήρωες, οι αμφισβητίες του οτιδήποτε μη δίκαιου, οι ονειροπόλοι «ενός καλύτερου αύριο» βρίσκονται εκεί έξω. Ολοένα αυξάνονται, διεκδικώντας μαχόμενοι τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων μας. Και για λογαριασμό εκείνων οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στον καναπέ τους. Κι ας μην το γνωρίζουν…».

Διαβάστε περισσότερα…


Η ηλεκτρονική υγεία (ehealth) και η σημασία της

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος – Ερευνητής

Με τον όρο «ηλεκτρονική υγεία» (eHealth), καλύπτεται ένα τεράστιο φάσμα εργαλείων βασισμένων στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών που αποσκοπούν στην καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας και του τρόπου ζωής.

Διαβάστε περισσότερα…


Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της διασκέδασης στην κρίση;

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός Επιστήμων

Στον αντίποδα του υλισμού, της καταναλωτικής μανίας, της τεχνοκρατίας, της χρηματοθηρίας, της υποκρισίας και της καταπιεστικής ηθικής που επιβάλλει η κυρίαρχη κουλτούρα, αντιπροτείνουμε μια διαφορετική φιλοσοφία – στάση ζωής που θα βασίζεται στην αυθεντικότητα, στη συλλογική – αντικαταναλωτική δημιουργία, στην αγάπη για τη φύση, στην αυτογνωσία και αυτονομία.

Συλλογικά πικ-νικ, δανεισμός βιβλίων, διασκέδαση στο σπίτι αλλά και μετακίνηση με ποδήλατο, αποτελούν εναλλακτικούς και δωρεάν τρόπους διασκέδασης που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς…

Διαβάστε περισσότερα…


Το ζήτημα των αστέγων και η πρακτική μου εμπειρία

Συνέντευξη της Χριστίνας Ανδρέου, Κοινωνιολόγου,
στη Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγο

«Αισθάνομαι αρκετά τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μία ομάδα της οποίας σκοπός είναι η εδραίωση μιας επικοινωνίας με το κοινό, για την ανθρωπιστική δράση. Ορμώμενοι όλοι από την ίδια αρχή και ταυτόχρονα αξιοποιώντας ο καθένας τις δικές του γνώσεις, καταφέραμε πιστεύω να κατανοήσουμε τυχόν προβλήματα, να συλλέξουμε πληροφορίες, να ξεχωρίσουμε και να τονίσουμε τις χρηστικότερες εξ αυτών και να τις παρουσιάσουμε στο κοινό».

Διαβάστε περισσότερα…


Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει ποιότητα ζωής!
Το παράδειγμα της λειτουργίας «υπαίθριας» Λέσχης Φιλίας στο Πεδίον του Άρεως

Γράφει η Νίκη – Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη,
Κλινική Ψυχολόγος

Πεδίον του Άρεως… Διαπιστώνεται με λύπη ότι στο άκουσμά του συνειρμικά εγείρονται συναισθήματα φόβου και ενίοτε απέχθειας σε μια πλειάδα κατοίκων αυτής της πόλης. Τα κυρίαρχα μέσα άλλωστε φροντίζουν να μας τροφοδοτούν συχνά με πληροφορίες από αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν συντελεστεί εκεί, για τη «φιλοξενία» παρανόμων δραστηριοτήτων, όπως είναι η πορνεία και η διακίνηση ναρκωτικών.

Διαβάστε περισσότερα…


Social activism ως δίαυλος επικοινωνίας

Συνέντευξη της Χριστίνας Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγου,
στη Sitsa_K, Γραφίστρια

«Mας φτάνει να μιλήσουμε απλά
όπως πεινάει κανείς απλά
όπως αγαπάει
όπως πεθαίνουμε απλά.»

Τάσος Λειβαδίτης

Διαβάστε περισσότερα…


Εξερευνώντας την Αθήνα

Γράφει η Κατερίνα Νάκου,
Δημοσιογράφος

Ψυχαγωγία ελεύθερη για όλους αδιακρίτως ηλικίας, φύλου, οικονομικής κατάστασης!

Για να χαρείς την πόλη σου όμως πρέπει πρώτα να της χαρίσεις λίγο από τον πολύτιμό σου χρόνο και να τη γνωρίσεις…

Όταν ανακαλύπτεις την πόλη σου και τις ομορφιές της, μαθαίνεις να την αγαπάς και αυθόρμητα οργανώνεις δράσεις που εξουδετερώνουν τις μίζερες σκέψεις και δίνουν χρώμα στους γκρίζους δρόμους της!

Διαβάστε περισσότερα…


Tα 20 κεράκια των γενεθλίων της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς.

Μέρος Γ’: Ενιαία αγορά και επιχειρηματικότητα

Γράφει η Ελένη Βενιέρη,
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ενιαία Αγορά (15-20 Οκτωβρίου 2012) οργανώθηκαν ειδικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό την επισήμανση των επιτευγμάτων του παρελθόντος, των προβλημάτων του παρόντος, αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης στο μέλλον. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Διαβάστε περισσότερα…


Η καταθλιπτική ψυχολογία της φτώχειας

Γράφει η Αθανασία Φουσέκη,
Ψυχολόγος

Είναι η φτώχεια, η δυστυχία που οδηγεί στο αδιέξοδο και το τέλος ή το έναυσμα για μία ουσιαστική προς το βέλτιστο αλλαγή; Είναι αυτό που εμείς διαμορφώνουμε ή είναι αυτό που μας διαμορφώνει; Είναι χειρότερο κανείς να γεννιέται ή να πεθαίνει φτωχός; Κι όταν λέμε φτώχεια, εννοούμε οικονομική ή πνευματική/ψυχολογική; Ή μήπως και τα δύο; Η φτώχεια είναι ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται στην προσπάθεια προσέγγισης της.

Διαβάστε περισσότερα…


Social Activism: «Ταξίδι» στη γνώση και την εμπειρία

Συνέντευξη της Γεωργίας Κεραμάρη, Δημοσιογράφου,
στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

«Το επίτευγμα της «Social Activism Αθηνών» στο οποίο νοιώθω συμμέτοχη, είναι ότι επέτρεψε το «γεφύρωμα» μεταξύ συμβατικής και εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Δεν θα ήθελά επ’ ουδενί να μείνω σε έναν περιχαρακωμένο ρόλο, να βάλω τα στεγανά του οιδήμονα δημοσιογράφου, αγνοώντας την ιδιότητά μου ως πολίτης και το αντίστροφο. Πιστεύω πως μέσα από το δημιουργικό «πάντρεμα» της ιδιότητας του πολίτη και του μαχόμενου δημοσιογράφου μπορεί να προκύψει η «πεμπτουσία» της δημοσιογραφίας, μιας δημοσιογραφίας δηλαδή, που ασπάζεται τις αξίες της αντικειμενικότητας, του πλουραλισμού των απόψεων και του δημοκρατικού διαλόγου.»

Διαβάστε περισσότερα…


Μια εμπειρία από πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στη Σερβία

Συνέντευξη της Θένιας Φέτση,
στο Νίκο Γκέκα, Δημοσιογράφο

Η Α.Μ.Κ.Ε. «Ερύμανθος» συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ισότητα των φύλων: Ο Δρόμος για μια περιεκτική κοινωνία», ένα πρόγραμμα ανταλλαγών νέων στη Σερβία. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Club for Youth Empowerment 018», στα πλαίσια του προγράμματος «Youth In Action». Η Θένια Φέτση, που συμμετείχε στο πρόγραμμα, μας μίλησε για την εμπειρία της. Διαβάστε τι μας είπε…

Διαβάστε περισσότερα…


Ανακαλύπτοντας τη «Δημοσιογραφία Πολιτών»

Συνέντευξη του Νίκου Γκέκα, Δημοσιογράφου,
στον Ξενοφώντα Κονόμη, Ηλεκτρονικό Μηχανικό

«Μέσω της Social Activism είχα την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με όλα σχεδόν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν την Αθήνα, ενώ παράλληλα είδα και τις τιτάνιες προσπάθειες των ανθρώπων του Δήμου για την επίλυσή τους. Εγώ από την πλευρά μου έκανα ό,τι περισσότερο μπορούσα, προκειμένου να καλύψω τα θέματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ευαισθητοποιήσω το κοινό σχετικά.»

Διαβάστε περισσότερα…


Social Activism Αθηνών – Newsletter 15ου Τεύχους

Περιπατητικές συσκέψεις στο Πεδίο του Άρεως

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

 Οι περιπατητικές συσκέψεις της ομάδας συντακτών της «Social Activism Αθηνών» και της «Oiκοpress». Μια άλλη εμπειρία. Μια άλλη προσέγγιση της πραγματικότητας. Οι συντάκτες περπατώντας και κουβεντιάζοντας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο πάρκο, να ανιχνεύσουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματά του, να καταγράψουν τα «μελανά σημεία» και να συνθέσουν σχέδια και προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίησή του προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα…


«Πάμε Σινεμά;»
Να επικοινωνήσουμε, ν’ ανταλλάξουμε ιδέες, να μεταφέρουμε γνώση!

Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγος &

Κωνσταντίνα Πανταζή, Πληροφορική, ΟΠΑ

Η μόνη διέξοδος από την κρίση μπορεί να πραγματωθεί μέσα από την παιδεία. Όπως διατύπωσε ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του, πολίτης και πόλη είναι στοιχεία αλληλένδετα και αλληλοτροφοδοτούμενα, καθώς διαμορφώνεται μία σχέση αμφίδρομη ανάμεσα στα δύο. Προκειμένου κάποιος να καταστεί ικανός να κατανοήσει την έννοια της πόλης πρέπει να κατανοήσει την έννοια του πολίτη. Όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο κάθε πολίτης διαμορφώνει τη μορφή και την υφή της πόλης αλλά και το γεγονός ότι το πολίτευμα της πόλης εντέλει είναι ο διαμορφωτικός παράγοντας του πολίτη. Άρα, ο ένας αποτελεί αντανάκλαση του άλλου… [βλ. Αριστοτέλης, Πολιτικά, (Γ1,1-2)]

Διαβάστε περισσότερα…


Μια ψυχολόγος δημοσιογράφος ακτιβίστρια

Γράφει η Αθανασία Φουσέκη, Ψυχολόγος

«Μα καλά η προκήρυξη ζητούσε ψυχολόγο, τώρα θα κάνω τη δημοσιογράφο;», η απάντηση ήρθε ετεροχρονισμένα όταν βιωματικά πια διαπίστωσα ότι η ψυχολογία, όπως και δημοσιογραφία έχουν κάποια κοινά, όπως ότι και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται να αφουγκράζεσαι τον κοινωνικό παλμό, να είσαι ευέλικτος, να αφομοιώνεις εύκολα τις πληροφορίες, να δέχεσαι πληθώρα πληροφοριών και άμεσα να ξεδιαλέγεις τις χρήσιμες, ενώ παράλληλα απαιτεί συγκέντρωση, εγρήγορση και ψυχολογική αντοχή.

Διαβάστε περισσότερα…


Η συμμετοχή στο Αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας μπορεί να αποτελέσει ηχηρή απάντηση στο νεοναζισμό και το φασισμό

Γράφει ο Νίκος Γκέκας, Δημοσιογράφος

«Όταν πήραν τους Εβραίους δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος, όταν πήραν τους κομμουνιστές δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής, όταν πήραν τους τσιγγάνους δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος, όταν πήραν εμένα κανείς δε μίλησε», έγραφε κάποτε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και τα λόγια του στην Αθήνα του 2012 είναι δυστυχώς πιο επίκαιρα από ποτέ…

Διαβάστε περισσότερα…


Προκάλεσε εσύ τις ευκαιρίες όταν είσαι άνεργος!

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφος

Λένε πως για να βρείς δουλεία, χρειάζεται να έχεις γνωριμίες… να είσαι δικτυωμένος. Αυτή η θέση φαίνεται να ισχύει διαχρονικά. Το μόνο που ίσως έχει αλλάξει συν τω χρόνω, είναι ότι η δικτύωση μπορεί να πραγματοποιείται και διαδικτυακά. Ποιές είναι όμως οι δυνατότητες ηλεκτρονικής δικτύωσης που δίνονται στους άνεργους; Υπάρχουν τρόποι για έναν άνεργο να προκαλέσει μόνος του τις ευκαιρίες για δουλεία; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο υπάρχουν ανάγκες για προϊόντα και υπηρεσίες, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες ευκαιρίες. Επομένως, αξιοποιήστε τις!

Διαβάστε περισσότερα…


Euclides André Mance: Οικονομικά της αλληλεγγύης

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Ξυράφης, Γεωπόνος

Ο Euclides André Mance επευφημεί έναν νέο τρόπο παραγωγής, που επεκτείνεται σαν κομμάτι μιας επανάστασης των δικτύων, και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να σχηματίσει την υλική βάση για νέες, μετακαπιταλιστικές κοινωνίες.

Διαβάστε περισσότερα…


Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία: Παραπαίδι της Αγοράς και του Κράτους ή όχημα προς μετακαπιταλιστικές και αυτόνομες κοινωνίες;

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Ξυράφης, Γεωπόνος

Τόσο στην οικονομική θεωρία όσο και στη γενικότερη δημόσια αντίληψη, υπάρχει χώρος για δύο παίκτες: την Αγορά και το Κράτος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το δίπολο αυτό αποτέλεσε το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης αλλά και συνθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναμέτρηση των “καπιταλιστικών” με τις “σοσιαλιστικές” κοινωνίες, αλλά και η διαρκής αμφιταλάντευση στη Δύση μεταξύ φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών οικονομικών μοντέλων, όχι μόνο κυρίευσαν το άμεσο παρελθόν μας, αλλά και έχουν οριοθετήσει το φανταστικό μας όσον αφορά τις επιλογές που διακυβεύονται στο κρίσιμο παρόν μας.

Διαβάστε περισσότερα…


Το Πεδίον του Άρεως. Η έναρξη των διαδικασιών ανάπλασης το 1933

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου, Πολτιικός Επιστήμων

Πεδίον του Άρεως αποτελεί κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια άλση της Αθήνας και σημαντικός πνεύμονας πρασίνου.

Διαβάστε περισσότερα…


Εσάς πόσο σας πάει ο… αγροτουρισμός;

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά, Πολτιικός Επιστήμων

Ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με τον ΕΟΤ (1983), «είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία τους με προϊόντα τοπικής παραγωγής και προϊόντα συναφών δραστηριοτήτων». (Βελισσαρίου Ε., 2000, σελ 95).

Διαβάστε περισσότερα…


Δεξαμενές σκέψης για την άμεση δημοκρατία

Επιμέλεια: Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Πόσο επίκαιρη και πόσο αναγκαία μπορεί να θεωρηθεί μια δεξαμενή σκέψης για την άμεση δημοκρατία; Η εξάπλωση της χρήσης εργαλείων άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχει συντελέσει ώστε να οικοδομηθούν υποστηρικτικές δομές για την τεκμηρίωση, εκπαίδευση και παροχή συμβουλών σε συναφή θέματα. Εκτός από τις σχετικές δεξαμενές σκέψης, έχουν επίσης ιδρυθεί ακαδημαϊκοί και διοικητικοί φορείς που, αθροιστικά, παρέχουν πόρους και γνώσεις σε αφθονία.

Διαβάστε περισσότερα…


Όταν ο Καποδίστριας συνάντησε το Rousseau. Ένα ταξίδι στη δημοκρατική Ελβετία

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Τι μπορεί να συνδέει τον Jean Jacques Rousseau με τον Ιωάννη Καποδίστρια; Πώς επηρέασαν οι σκέψεις, ο λόγος και οι ενέργειές τους το ελβετικό Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα; Η Ελβετία προτείνει στην πράξη έναν άμεσο δημοκρατικό τρόπο πολιτικής οργάνωσης και λειτουργίας, μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι βασικές αρχές του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησής της, οι εξουσίες και τα όργανα που τις ασκούν και κυρίως ο τρόπος άσκησής τους αναλύονται διεξοδικά σε ένα άρθρο που ολοκληρώνεται με μια ματιά στη σημερινή ελληνική (πολιτική) πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα…


 

Social Activism Αθηνών – Newsletter 14ου Τεύχους

Ο πολίτης – φιλόσοφος.
Από την Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία στη σύγχρονη κρίση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού,
Διευθυντή της «Social Activism Αθηνών» στις
Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο &
Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

Σε μια παρουσίαση εφημερίδας θα περίμενε κανείς να ακούσει τι έχει αναδείξει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο μέσο και ποια είναι πορεία του. Στη σχετική εκδήλωση όμως του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του «5ου Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα – Έλληνας πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης», που φιλοξενήθηκε στο πολυσυνέδριο «Money Show», τα στελέχη της εφημερίδας δεν περιορίστηκαν εκεί.

Ο πολίτης της συμμετοχικής δημοκρατίας – Ένας φίλος απ’ τα παλιά

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγο
ς

Η άμεση, συμμετοχική δημοκρατία ως μοντέλο δεν είναι κάτι καινούριο. Στηρίζεται στη δομή της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας που άνθησε στην Ελλάδα περί τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που ως τύπος δημοκρατίας είναι κατά κάποιο τρόπο «εγχώριο προϊόν» μόλις τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αναζητούν τις αξίες και τα οφέλη του, οφέλη τα οποία απολαμβάνουν εδώ και κάποια χρόνια χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αν και θα περίμενε κανείς οι Έλληνες να αξιοποιήσουν από τους πρώτους την κληρονομιά τους αυτή, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Νέα εποχή για τη δημοσιογραφία…
Πολίτες στο ρόλο του δημοσιογράφου

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc

Η παραδοσιακή δημοσιογραφία αναφέρεται στην πρωτογενή παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών. Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος έχει επιφορτιστεί με την έγκαιρη, έγκυρη, καίρια και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. Σε όλο αυτό το εγχείρημα έρχεται να συνεισφέρει και η νέα ψηφιακή τεχνολογία με την χρήση των κοινωνικών δικτύων (social media). Ο νέος όρος «δημοσιογραφία των πολιτών» ή αλλιώς «συμμετοχική δημοσιογραφία» αναφέρεται στην νέα δυνατότητα όλων να γίνουν παραγωγοί μιας πληροφορίας…

Δύο σε ένα… Οικολογικές δράσεις και κοινωνική επανένταξη!

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Οι δράσεις που αφορούν το περιβάλλον μαζί με τις κοινωνικές –το αντικείμενο και των εκδόσεων oikopress και social activism, της συγκρότησης κοινωνικού κεφαλαίου από ιδίους πόρους και της επέκτασης της κοινωνικής οικονομίας- είναι σημαντικό ζητούμενο στην εποχή μας. Πόσο σπουδαίο και όμορφο είναι όταν μπορούν να συνδυάζονται και τα δύο;

Ένα παράδειγμα δημοσιογραφίας πολιτών

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη,
Δημοσιογράφος

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις Social Activism και Oikopress είναι ένα παράδειγμα δημοσιογραφίας των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Χίλτον», στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Εθελοντισμός χωρίς σύνορα» αυτό το παράδειγμα παρουσιάστηκε ως ένα ζωντανό παράδειγμα των ηλεκτρονικών εκδόσεων  που εκδίδονται από ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ήταν μια ευκαιρία να εξεταστεί το φαινόμενο σε ευρύτερη κλίμακα.

Τα βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Αθηναίων μέσα από το Διαπολιτισμικό Κέντρο

Συνέντευξη της Τούλας Τράνακα,
Κοινωνιολόγου & Υπεύθυνης του «Διαπολιτισμικού Κέντρου» του Δήμου Αθηναίων,
στην Άντρη Γεωρνταμιλή, Επικοινωνία και Media

Συναντήσαμε την κοινωνιολόγο κ. Τούλα Τράνακα, μία γυναίκα που γνωρίζει καλά τις δυνατότητες και τις ελλείψεις των ΟΤΑ αλλά και τις ευεργετικές δυνατότητες των ενταξιακών πολιτικών για την σφυρηλάτηση της πολυπόθητης κοινωνικής συνοχής. Λίγο πριν τη λήξη του 2012, μας παραχώρησε μία πολύ διαφωτιστική συνέντευξη για τα βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Αθηνών μέσα από το Διαπολιτισμικό Κέντρο και τις δυσκολίες που μας κρατάνε πίσω…

Ο Φεμινισμός στις Η.Π.Α.:
Η πορεία του γυναικείου κινήματος προς την κατάκτηση της ψήφου

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου,
Διεθνολόγος

Αναμφισβήτητα το κίνημα, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, του φεμινισμού εντάσσεται στο εύρος του κοινωνικού ακτιβισμού. Ο φεμινισμός περιλαμβάνει στους κόλπους του κομμάτια ηθικής φιλοσοφίας, κοινωνικές θεωρίες και πολιτικές δράσεις. Οι στόχοι και οι διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος αν και ποικίλουν έχουν ως κοινό παρανομαστή τη χειραφέτηση της γυναίκας. Το θέμα της φεμινιστικής φιλοσοφίας αποτελεί ένα δαιδαλώδες θέμα με πάρα πολλά παρακλάδια.

Διασκέδαση με άδεια τσέπη, γίνεται;

 Γράφει η Νατάσα Στάμου,
Δημοσιογράφος

Όλοι με ρωτούν αν ανήκω στους χαμένους ή τους κερδισμένους της Πρωτοχρονιάς. Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς, απαντώ εγώ! Το φλουρί της βασιλόπιτας πέρασε ξυστά δίπλα από το κομμάτι μου, αλλά τουλάχιστον κέρδισα μια μαγεριά φασόλια στα χαρτιά! Και μάλιστα γίγαντες! Διασκέδαση με άδεια τσέπη, δίχως χρήματα, γίνεται; Η απόκριση στο ερώτημα μπορεί να είναι θετική. Αλλαγή του τρόπου σκέψης χρειάζεται και τότε όλα θα πάνε καλά!

Το AIDS επιστρέφει και απειλεί με φόντο την κρίση στη χώρα

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Eπιδημική μορφή, σημαίνοντας «κόκκινο συναγερμό» στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, έχει λάβει η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από τον ιό HIV/AIDS κατά τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε κατά 46,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ICAP – Έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,
Κοινωνιολόγος-Ερευνητής

Μία σημαντική και αρκετά ολοκληρωμένη απόπειρα καταγραφής της γυναικείας επιχειρηματικότητας έγινε από την εταιρεία ICAP GROUP , για να εξεταστεί ο βαθμός ανάπτυξής της, η επίδρασή της στη συνολική αλυσίδα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα χαρακτηριστικά της, όπως και τα στοιχεία των γυναικών επιχειρηματιών και των ανώτατων στελεχών και των μάνατζερ ,ιδίως, τα κίνητρα που τους ωθούν στην αναζήτηση και την συνέχιση της καριέρας, καθώς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.

Είναι καιρός να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας!

 Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Πώς μπορεί τελικά όμως να συνδέεται η κρεμμύδα ή κάθε άλλο πρωτοχρονιάτικο γούρι με όσα προσδοκούμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες μίας κοινωνίας σε αναβρασμό, από τον καινούριο χρόνο, από το μέλλον;