Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

 

 

Συνέντευξη  στη Μαρία Σ. Άνθη -Δημοσιογράφο

 

                                                                                                                    

                                                                                      Βασίλης Τακτικός,

                                                                 Συντονιστής ου Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου

                                                                  των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

                                                                                                                       

 

 

 

Ο Βασίλης Τακτικός γνώρισε την μετάβαση της εξέλιξης της δημοσιογραφίας από τις παραδοσιακές εφημερίδες μέχρι την είσοδο του διαδικτύου εργαζόμενος ως δημοσιογράφος.

Τα τελευταία χρόνια  είναι  συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των πολιτών μας εκθέτει τις απόψεις του για το χώρο.

Ζώντας την Ελληνική πραγματικότητα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης η δική του πρόταση ως απάντηση στη κρίση είναι η   συνεργατικότητα και η κοινωνική οικονομία. Σήμερα, στο χώρο της επικοινωνίας μπορούν να συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι από όλο τον πλανήτη, με έναν τρομερό αυτοματισμό, λόγω των νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου και των νέων Μέσων ενημέρωσης. Τα νέα μοντέλα πληροφόρησης αναπτύσσουν και τα νέα μοντέλα δημοσιογραφίας σε ένα τοπίο περισσότερο απαιτητικό από παλαιότερα καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση επιβάλει νέες μεθόδους και τακτικές στη διάχυση της πληροφορίας και την επεξεργασία της είδησης. καθώς το διαδίκτυο είναι μια τεράστια τεχνολογική αλλαγή. Η κοινωνία των πολιτών παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική την διοίκηση και στην επικοινωνία. Πολλές πληροφορίες που κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν στην επιφάνεια τις αναδεικνύουν οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Κοινωνία πολιτών είμαστε όλοι για αυτό μπορούμε να μιλάμε παράλληλα με τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα και για δημοσιογραφία πολιτών.!           

Continue reading

Δημοσιογραφία Πολιτών

Τα κείμενα και τα σχόλια που δημοσιεύονται παρακάτω είναι γραμμένα από πολίτες που δρουν στα πλαίσιο των οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών. Από αυτό το χώρο μπορεί να ξεκινήσει και στην Ελλάδα η ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Προτείνουμε σε όλους τους καλούς φίλους που γράφουν και δέχονται την λογική και την Πρακτική της Συμμετοχικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας να συντονιστούμε και να γράφουμε ένα άρθρο ο καθένας την βδομάδα που μεταδίδεται σε όλο το δίκτυο των social media που είναι μέχρι στιγμής πάνω από 100 δικτυακές κοινότητες..

Εάν αυτό για πολλούς είναι δύσκολο και χρονοβόρο μπορούν τουλάχιστον να ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ αυτά που γράφουν οι εθελοντές δημοσιογράφοι του δικτύου/Αυτό είναι ένα είδος κοινωνικού ακτιβισμού απέναντι στη πολιτική ολιγαρχία των μέσων που ταυτίζεται με την πολιτιοικονομική ολιγαρχία που μας κυβερνά.

Βασίλης Τακτικός

Τα social media του δικτύου

Τα social media του δικτύου.

Η πρόταση αφορά την αξιοποίηση ενός υφιστάμενου επικοινωνιακού συστήματος πανελλήνιας κοινωνικής δικτύωσης με οργανωμένες δομές και παραρτήματα σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας με σκοπό την υλοποίηση ενός νέου επικοινωνιακού προγράμματος με τίτλο: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Για Την Ευρώπη Της Συνεργασίας Της Αλληλεγγύης και κατά της ξενοφοβίας.

Το πρόγραμμα αυτό, θα στηριχθεί σε 12 υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφημερίδες και δικτυότοπους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι.

Έτσι όλοι όσοι γράφουν για την Κοινωνία Πολιτών και υπέρ της συμμετοχικής Δημοκρατίας μπορούν να διαδώσουν οργανωμένα τις απόψεις τους μέσα από αυτό το δίκτυο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ/ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την εθνικιστική αναδίπλωση

Νίκος Γιαννής

Κάτι που με ανησυχεί μετά τις σημερινές εξελίξεις είναι η εθνικιστική αναδίπλωση που θα συμβεί. Η Χ.Α. πιστεύω ότι τελικώς με τον έναν τρόπο ή τον άλλο θα βρει τον δρόμο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστω σε σαφώς πιο περιορισμένη έκταση, ειδικώς υπό τις συνθήκες διωγμού που θα συσπειρώσουν τον σκληρό πηρύνα των υποστηρικτών της – δεδηλωμένοι Έλληνες εθνικιστές.

Continue reading

Δημοσιογραφικές στερεότυπες ατάκες και φράσεις «κλισέ» – Το εγκόλπιον της δημοσιογραφικής γλώσσας

simpson

Αναδημοσίευση από http://www.pare-dose.net

Τις ακούμε και τις διαβάζουμε σχεδόν κάθε μέρα. Έχουν αποτυπωθεί τόσο βαθιά στον εγκέφαλό μας, που μερικές φορές νομίζουμε ότι ακούμε ή διαβάζουμε συνεχώς το ίδιο «ρεπορτάζ», με ελάχιστες παραλλαγές και διαφορετικούς μόνο πρωταγωνιστές.

Continue reading

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δύο ηλεκτρονικών εφημερίδων «Social Activism Αθηνών» και «Oίκοpress»

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Hilton3

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του «5ου Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα – Έλληνας πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης», που φιλοξενήθηκε στο πολυσυνέδριο «Money Show», στο Hilton Athens, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δύο ηλεκτρονικών εφημερίδων «Social Activism Αθηνών» και «Οίκοpress». Η παρουσίαση είχε το γενικό τίτλο «Δημοσιογραφία πολιτών» και κατά τη διάρκεια της έγιναν εισηγήσεις από τους: κ. Βασίλειο Τακτικό, Διευθυντή των δύο εφημερίδων, κα Γεωργία Μπουρτζάλα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΑμΚΕ «Ερύμανθος» και κ. Ευάγγελο Σπινθάκη, εκπαιδευτικό, πρόεδρο της Ένωσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας και εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την Πελοπόννησο.

Continue reading

Δημοσιογραφία των πολιτών

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,

Γεωπόνος, Γ.Π.Α, M.Sc.

blogΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ…

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Η παραδοσιακή δημοσιογραφία αναφέρεται στην πρωτογενή παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών. Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος έχει επιφορτιστεί με την έγκαιρη, έγκυρη, καίρια και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. Σε όλο αυτό το εγχείρημα έρχεται να συνεισφέρει και η νέα ψηφιακή τεχνολογία με την χρήση των κοινωνικών δικτύων (social media). Ο νέος όρος «δημοσιογραφία των πολιτών» ή αλλιώς «συμμετοχική δημοσιογραφία» αναφέρεται στην νέα δυνατότητα όλων να γίνουν παραγωγοί μιας πληροφορίας…

Continue reading

Στο 1,3 δισ. τα χρέη εφημερίδων – περιοδικών

Μέσα σε μια τριετία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έπαθαν καθίζηση αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. Με τα διαφημιστικά έσοδα να βρίσκονται σε διαρκή πτώση, την κρατική διαφήμιση σχεδόν ανύπαρκτη και τις ζημιές να συσσωρεύονται εδώ και χρόνια άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Continue reading

Τα περιοδικά είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν

H απειλή του Internet έκανε τα περιοδικά πιο έξυπνα.
Η ιδέα ότι τα έντυπα έχουν πεθάνει επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αργού θανάτου τους είναι η “μετανάστευση” των διαφημίσεων προς το διαδίκτυο, οπού το κόστος είναι σαφώς πολύ μικρότερο.

Continue reading

H άνοδος και η πτώση της μεγάλης αυταπάτης

Όλες οι απαντήσεις στα δραματικά ερωτήματα που προκαλεί η σημερινή άθλια συνθήκη των εφημερίδων και των περιοδικών (και των ηλεκτρονικών media, αλλά ας μη το ανοίξουμε τόσο) βρίσκονται πίσω, στη δεκαετία της μεγάλης αυταπάτης, τη δεκαετία του ’80.

Continue reading