O στοχαστής του ανθρώπου και της μοίρας

Αναδημοσίευση από “Καθημερινή”

του Γιώργου Δουάτζη

Ο πάντα επίκαιρος Κορνήλιος Καστοριάδης προτείνει μια κοινωνία αυτόνομη και δημοκρατική, η οποία δεν έχει σχέση με τη σημερινή.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έφυγε οριστικά πριν από δεκαέξι χρόνια. Ο θάνατος του σπουδαίου Ελληνα στοχαστή (1922 – 1997), του φιλόσοφου, του κοινωνιολόγου, του ψυχαναλυτή, σταμάτησε την καρποφόρο πορεία του προς την αλήθεια, προς τον άνθρωπο και την κοινωνική, πολιτική, ψυχική απελευθέρωσή του. Νέος είκοσι τριών ετών, το 1945, επιβιβάστηκε ως φυγάς στο πορτογαλικό πλοίο «Ματαρόα» με προορισμό το Παρίσι.

Continue reading

Ποιος φταίει για την γενιά των 450 ευρώ…

Αναδημοσίευση από Capital.gr

του Κώστα Στούπα

Η κοινοτυπία μέχρι πριν δύο χρόνια για όποιον ήθελε να κάνει καριέρα στην πολιτική και το συνδικαλισμό ήταν η επίκληση της γενιάς των 700 ευρώ.

Σήμερα το όριο έχει κατέβει στα 400 – 500 ευρώ το μήνα, αλλά ελάχιστοι έχουν κατανοήσει τα αίτια της ένδειάς μας. Προφανώς γιατί  η υλική ένδεια είναι αποτέλεσμα της πνευματικής.

Επιπλέον, μερικοί από τους βασικούς υπεύθυνους της «κατηφόρας» προσπαθούν να εμφανιστούν σαν τιμητές και υπερασπιστές του υψηλού μεροκάματου…

Continue reading

Editorial 10ου Τεύχους

Πόσο γνωρίζουν και χρησιμοποιούν οι πολίτες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης; Ποιοι είναι και πώς λειτουργούν οι υπάρχοντες θεσμοί αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο; Πώς το τέρας της γραφειοκρατίας «κατατρώγει» τη σάρκα της τοπικής αυτοδιοίκησης και απειλεί τελικά το κόστος ζωής;

Με άξονα την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κινηθούμε σε αυτό το τεύχος, δίνοντας έμφαση σε μία σειρά θεμάτων που εκτείνονται από την λειτουργία και την αποδοτικότητα των θεσμών μέριμνας και κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι τις (ελλιπείς ή/και ανύπαρκτες;) ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, από τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων μέχρι τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η σύγχρονη Ελλάδα. Τέλος, δίνουμε το λόγο στους πραγματικούς ακτιβιστές. Στο τρέχον τεύχος ο κύριος Π.Μαρκοστάμος, άτομο με προβλήματα όρασης και Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, αφηγείται πτυχές της καθημερινότητας του και αναπτύσσει τις απόψεις του για το θέμα της τυφλότητας και την έννοια του ατόμου με αναπηρία.

Η «ηθική» του ελληνικού συνδικαλισμού

*του Ιωάννη Ληξουριώτη από την Καθημερινή

Η συνδικαλιστική παρασιτική νομενκλατούρα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά μας πράγματα, τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Είναι «υποχρεωμένη» να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα της. Προνόμια, επιδόματα, εξουσίες κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Αν η πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση προχωρήσει, αναγκαστικά θα στραφεί εναντίον της και η σύγκρουση θα είναι ιδιαίτερα βίαιη. Ήδη έχουμε ένα γεγονός, που το θεωρώ ιδιαίτερης ιδεολογικής σημασίας. Τη δίωξη του Πάσχου Μανδραβέλη από την ΕΣΗΕΑ. Είναι η πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, που  συνδικαλιστικό όργανο διώκει μέλος του για ιδεολογικούς λόγους, επειδή σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τρίμη είναι φορέας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Αλλά και επειδή διαφώνησε με την απεργία που κήρυξε το σωματείο του. Δηλαδή ο ίδιος ο πρόεδρος των δημοσιογράφων εισηγείται τη λογοκρισία εις βάρος των συναδέλφων του. Φαντάζομαι ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως γράφει και ο Κανέλης.

Σε αυτό το περιβάλλον, η συνδικαλιστική παρασιτική νομενκλατούρα δεν θα διστάσει να επιτεθεί με κάθε τρόπο σε όποιον σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της. Δεν θα διστάσει να συμμαχήσει με όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιζητούν τη χρεοκοπία και την καταστροφή της χώρας. Πάντοτε βέβαια, με προοδευτικό και αριστερό προσωπείο. Οι δυνάμεις του φιλελευθερισμού και της δημοκρατικής αριστεράς πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα. (leo)

Continue reading

Για ένα δεύτερο Διαφωτισμό

Ο σερ Μάρτιν Ρις είναι ένας από τους πιο διακριμένους αστρονόμους του κόσμου. Ο πασίγνωστος καθηγητής του Κέμπριτζ προκάλεσε μια πρόσκαιρη αναταραχή στους επιστημονικούς κλάδους το 2003, με τη δημοσίευση του βιβλίου του Our Final Hour (Η Τελευταία μας Ώρα). Ο Ρις προειδοποίησε ότι ένα νέο είδος επιστημονικών πειραμάτων και ερευνών υψηλού ρίσκου απειλούσε την ύπαρξη ζωής στη Γη ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του σύμπαντος.

Continue reading

Οικανάπτυξη και τοπική αυτοδιοίκηση και Μ.Κ.Ο

Μια καινοτόμος προσέγγιση για την αναζωογόνηση στις τοπικές κοινωνίες

Βασίλης Τακτικός – Διευθυντής του περιοδικού και του Δικτύου Μ.Κ.Ο «Ανάδραση»

Τα «καλά νέα» για την αντιμετώπιση της τοπικής απασχόλησης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας έρχονται μέσα από το μοντέλο οικοανάπτυξης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή συλλογικών οργανώσεων και πολιτών.

Αυτή είναι μια νέα προοπτική για την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια χρονιά που έχουμε Δημοτικές εκλογές και μπορεί ν’ ανοιξει σχετικός διάλογος, έχοντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή εμπειρία που μας δείχνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Μ.Κ.Ο. μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική οικονομία.

Continue reading

Δίκτυο Συμβουλευτικής και Συνεργατισμού

Για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις 

Ένα δίκτυο υποστήριξης των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την ανάπτυξη της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ανισότητας των ευκαιριών και της φτώχειας.

Continue reading

Μανιτάκης: «Η διαθεσιμότητα αποβλέπει στην αποκατάσταση του κύρους του Δημοσίου»

Αναδημοσίευση από: www.tanea.gr

Να καθησυχάσει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι υπάγονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας επιχείρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι που φεύγουν είναι «μερικές εκατοντάδες» σε βάρος των οποίων εκκρεμούν σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα.

manitakisΕπίσης, ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες «ώστε οι μετακινήσεις να είναι όσο γίνεται πιο ταχείες, με αντικειμενικά κριτήρια, μακριά από πιέσεις ή ρουσφετολογικές μεταχειρίσεις».

Ο κ. Μανιτάκης σημειώνει ότι με τη μετακίνηση «παύει αυτόματα το καθεστώς της διαθεσιμότητας» και ως εκ τούτου «δεν υπηρετούν το συμφέρον των υπαλλήλων που έχουν τεθεί εκ του νόμου σε διαθεσιμότητα, όσοι τους παροτρύνουν να μη μετακινηθούν, διότι έτσι παρατείνεται η διαθεσιμότητα τους και η δυσμενής μισθολογική τους κατάσταση».

Continue reading

Προϋποθέσεις για την ίδρυση αναπτυξιακών κοινωνικών συμπράξεων

εισήγηση του Βασίλη Τακτικού

Οι Κοινωνικές Συμπράξεις είναι πλέον ένα θεσμοθετημένο γεγονός. Με νόμο του κράτους ο οποίος ψηφίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας αφού με τεράστια χρονική καθυστέρηση θεσμοθετείται επιτέλους το τρίτος τομέας της οικονομίας, δηλαδή η κοινωνική οικονομία και παράλληλα παραδίδονται στις οργανώσεις της κοινωνία πολιτών τα αναγκαία εργαλεία που θα τις βάλουν με ισοτιμία, υπευθυνότητα κι ελπίζουμε με διαφάνεια, στο στίβο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να  διευρύνουν την κοινωφελής τους δράση.

Continue reading

Τα κοινωνικά δίκτυα απέναντι στη κρίση κοινωνικής εμπιστοσύνης

του Βασίλη Τακτικού *

Όταν μιλάμε για κοινωνικά δίκτυα το μυαλό όλων πηγαίνει στο facebook και το διαδίκτυο. Και είναι αλήθεια ότι εδρεύουν και δρούν επικοινωνιακά άπειρες κοινωνικές ομάδες. Καθώς η διείσδυση του διαδικτύου γίνεται όλο και μεγαλύτερη, τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα γίνονται κι αυτά με τη σειρά τους, όλο και πιο δημοφιλή καθώς αποτελούν μια ευρύτατη πλατφόρμα επικοινωνίας που εκμεταλλεύεται εφαρμογές όπως το email, τα άμεσα μηνύματα τα video μηνύματα κλπ. Και τα τελευταία χρόνια το Facebook, το MySpace, το twitter συνδέουν όχι μόνο από ανθρώπους που ψάχνουν να κοινωνικοποιηθούν αλλά από τον καθένα ανεβάζοντας μάλιστα διαρκώς τον μέσο όρο ηλικίας των χρηστών. Όμως η κοινωνικοποίηση σε τοπικό επίπεδο έρχεται σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακά μέσα όπως είναι τα μαγαζιά της γειτονιάς ή τα στέκια της παρέας. Όμως, τα κοινωνικά και επικοινωνιακά δίκτυα, προϋπήρξαν των τεχνολογικών δικτύων, έστω και αν ιστορικά δεν τα λέγαμε έτσι και σε κάθε περίπτωση, λειτουργούσαν ενοποιητικά και συντονιστικά για κοινές διεκδικήσεις και όραμα.

Continue reading