Πρόσκληση Πανελληνίου Παρατηρητηρίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΝEΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

Οργανώσεων κοινωνίας Πολιτών

 

Με θέμα: ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 Μαΐου 2014 στο Θησείο 7:30 μμ

Κεντρική Πλατεία cafe Lontos

Καλούνται όλοι οι φίλοι των κοινωνικών δικτύων

και συλλογικών οργανώσεων Αττικής να συμμετάσχουν στην εκδήλωση..

 

******

Πρόκειται για μια ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση και επικοινωνία με φόντο την  Ακρόπολη που συμβολίζει την αρχαία Ελληνική δημοκρατία και τη συμμετοχή των Πολιτών στα τεκταινόμενα του Δήμου.

Σήμερα μόνον οι οργανώσεις τις κοινωνίας πολιτών και τα κοινωνικά μπορούν να αναβιώσουν τις «Εκκλησίες του Δήμου» και να εμπλουτίσουν με ιδέες και ζωντάνια τους θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα: Αθηναίων πολιτεία – κοινωνική οικονομια ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  θα ακολουθήσει ελεύθερη διαλογική συζήτηση και γνωριμία μεταξύ των φίλων και μελών.

Σκοπός είναι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει την απαρχή της ανοικτής διαβούλευσης στη Πόλη των Αθηνών με πρωτοβουλίες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που θα γίνονται συχνά στο ιστορικό κέντρο της Πόλης.

Αυτός ο θεσμός μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό παραγωγικό πρότυπο διαμόρφωσης δημιουργικών προτάσεων για τη Πόλη και αξιοποίησης της συλλογικής σκέψης και δημιουργίας.

Αυτό σημαίνει  μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλει να αξιοποιήσει το σύνολο των ανθρώπινων πόρων μέσα από τους θεσμούς της κοινωνικής οικονομίας χωρίς άνεργους άστεγους και οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένους.

Στην Αρχαία Αθήνα και τις άλλες Ελληνικές Πόλεις  υπήρχαν βέβαια δούλοι, κυρίως λόγω της έλλειψης τεχνολογικών μέσων  αλλά σπάνιο ήταν το φαινόμενο της ανεργίας και των αστέγων.

Σήμερα με τόσα τεχνολογικά μέσα  είναι παράλογο να έχουμε το φαινόμενο της ανεργίας στο 1/3 του πληθυσμού αλλά και τέτοια αποκρουστική αισθητική άποψη της Πόλης σε αντίθεση με το αρχιτεκτονικό κάλλος της Αρχαίας Πόλης.

Η κοινωνική οικονομία και η συμμετοχική Δημοκρατία ως προϋποθέσεις της πραγματικής οικονομίας είναι οι θεσμοί που μπορούν να βγάλουν τη σύγχρονη Πόλη από τη οικονομική κρίση και παρακμή. Ας ξεκινήσουμε από αυτό το σημείο μια μεγάλη συζήτηση με πρωταγωνιστές τους πολίτες.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Βασίλης τακτικός