Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,  που θριάμβευσε στις προσφατες δημοτικές εκλογές, στην πρώτη του συνέντευξη στο MEGA, απαντώντας  στο ερώτημα τι καινούργιο θα κάνει ο δήμος στην πόλη αυτή την πενταετία, αναφέρθηκε ότι το πρώτιστο μέλημα θα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της κοινωνικής οικονομίας.

Όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, εξήγησε ότι η κοινωνική οικονομία δεν είναι μόνο οι μη χρηματικές ανταλλαγές και κάποιες κοινωνικές παροχές από τον Δήμο, αλλά οι κοινωνικές επιχειρήσεις και οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνεργασία με τον Δήμο. Αλλά και σε συνεργασία με άλλες μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες με ευέλικτο επιχειρηματικό τρόπο, αυξάνοντας γενικά την απασχόληση και την παραγωγικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Εισάγοντας την έννοια της κοινωνικής οικονομίας προέβαλε την άποψη ότι με την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις εξοικονομούνται πόροι από πάγιες λειτουργίες και διατίθενται σε νέες κοινωνικές υπηρεσίες. Αυξάνοντας τα αγαθά στην κοινωνία και το κοινωνικό έργο, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την απασχόληση.

Με αυτή την έννοια οι κοινωνικές επιχειρήσεις ως ενώσεις προσώπων μπορούν να οργανώσουν και να ενώσουν ανενεργούς ανθρώπινους πόρους και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας εκεί που το κράτος και η αγορά αδυνατούν να παρέμβουν.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι, «μια ιστορία που κακοχρησιμοποιήθηκε από ορισμένους δημάρχους», ως μια πρωτοβουλία κατά την οποία κάνει κάποιος μια επιχείρηση από ανέργους ή νέους ανθρώπους που μπορούν να πάρουν δουλειές του δήμου ή και άλλες και «έχουν ένα προτιμησιακό καθεστώς».

Πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει «να πάψει να ασκεί το δουλεμπόριο των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου» και να δώσει δυνατότητα στους δήμους να έχουν πρόσβαση στα κοινοτικά προγράμματα και όχι μόνο για το ΕΣΠΑ «Η κοινωνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει από αυτό τον φαύλο κύκλο», συμπέρανε ο κ. Μπουτάρης.

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο που συνεργάζεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των (ΚΟΙΝΣΕΠ) κοινωνικών συνεταιρισμών μέσω κοινωνικής αναπτυξιακής σύμπραξης της κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την δήλωση έχει να επισημάνει: Η κοινωνική οικονομία είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας γιατί πρώτα απ’όλα μειώνει το κόστος της γραφειοκρατίας και της διαμεσολάβησης έναντι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αυξάνοντας την παραγωγικότητα σε αγαθά και υπηρεσίες.

Γιατί με τον ίδιο προϋπολογισμό με τους ίδιους χρηματικούς πόρους που μπορεί να διαθέσει ένας δήμος, μπορούν αφενός να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις απασχόλησης και εργασίας και αφετέρου πρόσθετο κοινωνικό έργο.

Στο ερώτημα πως επιτυγχάνεται αυτό το κοινωνικό όφελος και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που απασχολεί κατά κύριο λόγο την κοινωνία σήμερα η απάντηση είναι: ότι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί με τον συνεργατισμό μειώνεται το λειτουργικό κόστος έναντι μιας ιδιωτικής επιχείρησης καθώς μειώνεται το διοικητικό και γραφειοκρατικό μιας  κόστος όταν επιμερίζεται σε περισσότερα φυσικά πρόσωπα. Αυτό το στοιχείο δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα βιωσιμότητας.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι οι συνεταιριζόμενοι δεν είναι απλά εργαζόμενοι και αδιάφοροι για την βιωσιμότητα της επιχείρησης αλλά είναι ταυτόχρονα μικρο-επενδυτές και συνυπεύθυνοι και αυτό τους αναγκάζει να φροντίζουν από κοινού στην δημιουργία ενός κατάλληλου εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχειρηματικότητας και αυτό το λεγόμενο κοινωνικό κεφάλαιο.

Τρίτον: Οι συνεταιριστικές συνεργατικές επιχειρήσεις ξεπερνούν τα όρια της προσφοράς μισθωτής εργασίας και εκεί που απουσιάζει η επιχειρηματικότητα, οι κοινωνίες αναλαμβάνουν μόνες τους πρωτοβουλίες για την δημιουργία επιχειρηματικότητας που είναι προϋπόθεση για την προσφορά εργασίας.

Το επιχείρημα εδώ μοιάζει αβγό του Κολόμβου. Η κοινωνική οικονομία είναι η λύση όταν θελήσουμε την λύση. Πέρα από τα όρια της μισθωτής εργασίας, υπάρχει και η εργασία που δημιουργείται από τους συνασπισμένους, καταναλωτές, πολίτες που λαμβάνουν πρωτοβουλίες επιχειρηματικότητας. Ανενεργοί υλικοί και ανθρώπινοι πόροι υπάρχουν άφθονοι. Το θέμα κάποιοι ν΄αναλάβουν πρωτοβουλία να ενεργοποιήσουν τη κοινωνία επιχειρηματικά.

Ένας καινοτόμος δήμαρχος όπως είναι σήμερα ο Γιάννης Μπουτάρης και αρκετοί άλλοι δήμαρχοι, μπορεί να εμπνεύσει και να  ενεργοποιήσει. Αρκεί να το θέσει ως πρώτο μέλημά του. Η παρέμβαση  επομένως του δημάρχου Θεσσαλονίκης κινήσει τις διαδικασίες και δήμος να είναι ο σύμμαχος για τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς που  είναι η κινητήριος δύναμη για να πετύχει αυτό το εγχείρημα.