Σταματά να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση η ΕΚΤ

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διέκοψε το βράδυ της Τετάρτης τη χρηματοδότηση που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την ΕΚΤ σήμερα, μετά την επίσκεψη στην Φρανκφούρτη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Γιούρογκρουπ με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές αυτό συμβαίνει διότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δέχεται να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας υπό την τρόικα των πιστωτών- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ