Από την ύφεση και την ανεργία στην «επιτυχία» (Μπορεί να καταστεί δυνατό;)

Γράφει ο Γιάννης Διαβάτης

Δημοσιογράφος

 

Υπάρχει μια παροιμία που λέει πως «η γριά έψαχνε τον ψύλλο στα σεντόνια της, ενώ αυτός ήταν στα γυαλιά της». Μήπως η ανεργία, η φτώχεια, η οικονομική δυσπραγία είναι και δικό μας πρόβλημα ως προς τον επιμερισμό ευθυνών, τόσο των πολιτών όσο και των Αρμόδιων Αρχών;

Εμείς απαντάμε με ένα μεγάλο και ηχηρό «ΝΑΙ»!

Γιατί;

 

Διότι ακολουθούμε «ό,τι κάνουν οι πολλοί» χωρίς πρωτοτυπία και συχνά παραλείποντας τα αυτονόητα, σαν τούτο να αποτελεί και τη μοναδική οδό κάτι, που βεβαίως, δεν είναι αλήθεια! Εμείς υποστηρίζουμε πως στην «έρημο» κάποιοι βρίσκουν «νερό», κάποιοι «διψάνε» και κάποιοι «χάνονται». Είναι, λοιπόν, οι εποχές όπου θα ξεχωρίσουν εκείνοι, οι οποίοι ως δραστήριοι και ικανοί άνθρωποι θα βρουν το δρόμο τους, ως εργαζόμενοι, ως επιχειρηματίες ή ως δημιουργοί ανάπτυξης σε δήμους και περιφέρειες.

Το σύνθημα «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία» αξίζει να το ξανασκεφτούμε. Όταν ο κίνδυνος μας απειλεί, νομοτελειακά «ξυπνούν» οι «χειμαζόμενες» δυνάμεις του εαυτού μας. Αν κάποιος μας κυνηγάει, αυξάνονται οι αντοχές μας προκειμένου να γλυτώσουμε. Σε αυτή, λοιπόν, την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, αντί να μοιρολατρούμε, θα πρέπει να «ανασκουμπώσουμε τα μανίκια», να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα των δυνάμεών μας και να ξεκινήσουμε για το ταξίδι της αναζήτησης.

Πλοηγός σε αυτό το ταξίδι θα είναι η πληροφόρηση. Εμείς θα την αναζητούμε από το πρωί ως το βράδυ, εσείς θα τη συμπληρώνετε όπως και όπου μπορείτε και μαζί θα βρίσκουμε τις διαδρομές μέσα στη λαβυρινθώδη γραφειοκρατία που «πνίγει» ασφυκτικά την ενημέρωση προς τους πολίτες, για να βρίσκουμε, κατά το δυνατόν, διεξόδους στην ανεργία και διαφυγές από την κρίση.

«Ευκαιρίες» (με ή χωρίς εισαγωγικά) υπάρχουν, κι εμείς από αυτή εδώ τη στήλη, θα τις «ιχνηλατούμε», θα τις παρουσιάζουμε και θα διευκρινίζουμε ασάφειες και προβλήματα που θα βρίσκουν στο δρόμο τους οι ενδιαφερόμενοι για να αξιοποιήσουν τις προσφερόμενες δυνατότητες.

Η προσπάθεια της έρευνας και της ενημέρωσης των άρθρων μας θα περιστρέφεται γύρω από την κοινωνική οικονομία, της οποίας τη γενικότερη έννοια και το φάσμα των εφαρμογών της θα τα βρείτε ανεπτυγμένα σε άλλα άρθρα. Εδώ, θα μας απασχολήσουν οι «κοινωνικοί συνεταιρισμοί» ή με άλλη διατύπωση, οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» ή οι «Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικού Σκοπού».

Σε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν επιδιώκεται ο πλουτισμός του επιχειρηματία αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας, και όχι μόνο, με σκοπό αντί να πλουτίζει ο «ένας» να ζουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους οι «πολλοί», εξ’ ου και ο κοινωνικός χαρακτήρας των συνεταιρισμών αυτών.

 

Η έρευνα – επικοινωνία μας θα στραφεί κυρίως σε 3 κατευθύνσεις:

  1. να εντοπίζουμε και να αναδεικνύουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εργασιακής αγοράς σε Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο.
  2. να αναδεικνύουμε και να σας ενημερώνουμε για τις «καλές πρακτικές», τις καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις (και όχι μόνο), για προτάσεις όπως π.χ. η καλλιέργεια ωφέλιμων εντόμων κατά των γεωργικών παρασίτων υποκαθιστώντας τα νοσογόνα φυτοφάρμακα ή την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς.
  3. να σας παρουσιάσουμε τις δυνατότητες οικονομικής υποστήριξης είτε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ είτε μέσω προγραμμάτων τοπικής/περιφερειακής προέλευσης και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επιχειρηματικότητα ή για την ανεύρεση θέσεων εργασίας μέσω της δημιουργίας κοινωνικών συνεταιρισμών.

Σε αυτό το σύντομο σημείωμα γνωριμίας με τον γράφοντα, περιοριζόμαστε στη διατύπωση της πεποίθησής μας πως και οι ευκαιρίες υπάρχουν, και χρήματα δύναται να βρεθούν για μια νεοσύστατη μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση (ή και -γιατί όχι- για μια μεγαλύτερη επιχείρηση), όπως και το ότι και οι θέσεις εργασίας δύναται να αυξηθούν προς ανακούφιση της ανεργίας και ενδεχομένως προς την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, με την προϋπόθεση, βεβαίως, πως η διαχείριση των οικονομικών και των ανθρώπινων πόρων θα λειτουργήσει κατά τρόπο χρηστικό, μεθοδικό και έξυπνο. Υπό αυτή την έννοια, φιλοδοξούμε και το ρόλο του καλοπροαίρετου και ανιδιοτελούς συμβούλου/συμπαραστάτη προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται ή που θα καταβληθούν από τους δήμους και τις περιφέρειες στο έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι, λοιπόν, εν είδει χαιρετισμού, σε αυτή την πρώτη διαδικτυακή συνάντησή μας, ευχόμαστε εσείς να έχετε την αφοσίωση να ακολουθήσετε τις «διαδρομές» προς την «επιτυχία» και εμείς να είμαστε αρκετά κατατοπιστικοί «οδηγοί» στο ταξίδι της αναζήτησης, το οποίο μαζί θα διατρέξουμε.