Social Activism Αθηνών – Newsletter Τέχνης και κοινωνικής ζωής

«Πού θα βρεθούμε;» Οι πολίτες σε αναζήτηση νέων χώρων συνάντησης και δημιουργικής έκφρασης

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη,
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Η πρόσφατη έκρηξη βόμβας στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι δημιούργησε στο μυαλό μου ένα διαφορετικό θόρυβο, ο οποίος μετεξελίχθηκε γρήγορα σε ευρύτερο κοινωνικό προβληματισμό. Επίκεντρο του προβληματισμού δεν ήταν οι τρομοκρατικές ενέργειες, τα αίτια και τα αποτελέσματά τους, αλλά μία φράση που υπογράμμισα στην είδηση του γεγονός, η φράση «πολυσύχναστο κέντρο».

Διαβάστε περισσότερα…

Εξερευνώντας την Αθήνα…

Γράφει η Κατερίνα Νάκου,
Δημοσιογράφος

Ψυχαγωγία ελεύθερη για όλους αδιακρίτως ηλικίας, φύλου, οικονομικής κατάστασης!Για να χαρείς την πόλη σου όμως πρέπει πρώτα να της χαρίσεις λίγο από τον πολύτιμο σου χρόνο και να τη γνωρίσεις…

Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της διασκέδασης στην κρίση;

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός επιστήμονας

Στον αντίποδα του υλισμού, της καταναλωτικής μανίας, της τεχνοκρατίας, της χρηματοθηρίας, της υποκρισίας και της καταπιεστικής ηθικής που επιβάλλει η κυρίαρχη κουλτούρα, αντιπροτείνουμε μια διαφορετική φιλοσοφία στάση ζωής που θα βασίζεται στην αυθεντικότητα, στη συλλογική αντικαταναλωτική δημιουργία, στην αγάπη για τη φύση, στην αυτογνωσία και αυτονομία.

Διαβάστε περισσότερα…

«Πάμε Σινεμά;»

Γράφουν οι Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγος &
Κωνσταντίνα Πανταζή, Πληροφορική, ΟΠΑ

Να επικοινωνήσουμε, ν’ ανταλλάξουμε ιδέες, να μεταφέρουμε γνώση!

Η μόνη διέξοδος από την κρίση μπορεί να πραγματωθεί μέσα από την παιδεία. Όπως διατύπωσε ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του, πολίτης και πόλη είναι στοιχεία αλληλένδετα και αλληλοτροφοδοτούμενα, καθώς διαμορφώνεται μία σχέση αμφίδρομη ανάμεσα στα δύο. Προκειμένου κάποιος να καταστεί ικανός να κατανοήσει την έννοια της πόλης πρέπει να κατανοήσει την έννοια του πολίτη.

Διασκέδαση με άδεια τσέπη, γίνεται;

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Όλοι με ρωτούν αν ανήκω στους χαμένους ή τους κερδισμένους της Πρωτοχρονιάς. Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς, απαντώ εγώ! Το φλουρί της βασιλόπιτας πέρασε ξυστά δίπλα από το κομμάτι μου, αλλά τουλάχιστον κέρδισα μια μαγεριά φασόλια στα χαρτιά! Και μάλιστα γίγαντες!

Πενία τέχνας κατεργάζεται ή τέχνη τέχνας κατεργάζεται;

Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή
Επικοινωνία & Media

Η φτώχια, λένε, βρίσκει τρόπους. Κινητοποιεί, βάζει το μυαλό σε κίνηση, σε αναγκάζει να ανακαλύψεις μόνος σου τον τρόπο επιβίωσης ή και σωτηρίας σου. Σήμερα, οι «μεσσίες» δεν έχουν παράδεισους να υποσχεθούν και μαζί με την καταρρέουσα οικονομία, υποχωρούν αμφότερα οι κεϋνσιανές πολιτικές και το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας» και απομένουν πίσω ολόκληροι πληθυσμοί ανθρώπων -όχι στατιστικά νούμερα- ανήμποροι να σταθούν στα πόδια τους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης υποδέχεται την Έκθεση Φωτογραφίας «Χρόνος / Στιγμές από την Τουρκία»!

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

Η Social Activism Αθηνών παρεβρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Χρόνος/Στιγμές από την Τουρκία» όπου μας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης εκτελώντας με επιτυχία τα χρέη του οικοδεσπότη.

Όταν η κρίση συναντά την τέχνη… Καλλιτεχνική αυθυπέρβαση ή παρακμή;

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη
Δημοσιογράφος

Είναι κοινή παραδοχή ότι τέχνη και κρίση έχουν σχέση διαλεκτική. Όμως, αυτή η σχέση είναι άραγε «συγκρουσιακή» περιθωριοποιώντας την τέχνη; Ή μήπως είναι «δημιουργική», πυροδοτώντας την καλλιτεχνική ανησυχία και έμπνευση, που δεν εφησυχάζεται σε χαλεπούς καιρούς;

Δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου
Πολιτικός Επιστήμων

Ζήστε την πόλη δωρεάν!

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι επιτακτική ανάγκη να προωθούνται ενέργειες και πρωτοβουλίες που προσφέρουν ψυχαγωγία και επιμόρφωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η Αθήνα, μέσα από μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων και θεατρικών παραστάσεων, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους ή σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, να τις επισκεφτούν δωρεάν.

Η Αντικουλτούρα μιας πόλης σε αναβρασμό

Γράφει η Κατερίνα Νάκου
Δημοσιογράφος

Τετάρτη απόγευμα στην πόλη, κόσμος ξεχύνεται στους κεντρικούς δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας. Τα πρόσωπα αγωνιούν. Βρέχει. Ο κόσμος σιγά σιγά διαλύεται αλλά ο παλμός εξακολουθεί να υπάρχει, μένει κάτι να θυμίζει διαμαρτυρία αλλά όπως φαίνεται…«οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά τους τοίχους».

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται τον Gustav Klimt στην πόλη μας!

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου
Διεθνολόγος

Μπορεί ένα φιλί να αλλάξει τον κόσμο;

Αν ο Klimt βρισκόταν εν ζωή, φέτος θα έκλεινε τα 150 του χρόνια. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για να αφιερωθεί το 2012 στον Gustav Klimt. O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα δίνουν το δυναμικό παρόν στους εορτασμούς προς τιμήν του μεγάλου ζωγράφου και διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Gustav Klimt – Wegbereiter der Moderne» («Γκούσταφ Κλιμτ – Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού»).