Πνευματικό Κέντρο Αθηνών – Προφίλ

Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη
Κοινωνιολόγος

 

Η μορφή του

Pnevmatiko KentroΣτην καρδιά της Αθήνας (ανάμεσα στις οδούς Σόλωνος, Ασκληπιού, Ακαδημίας και Μασσαλίας) βλέπουμε το μεγαλοπρεπές κτίριο του Πνευματικού Κέντρου. Το κτίριο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1842 ως Δημοτικό Γενικό Νοσοκομείο «Ελπίς» σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα F. Staufert. Το Πνευματικό Κέντρο διαθέτει τρεις αίθουσες εκθέσεων, τις αίθουσες «Φ. Κόντογλου», «Γ. Ιακωβίδη» και «Ν. Γύζη».

Επίσης, διαθέτει το αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο διοργανώνονται διεπιστημονικά σεμινάρια (εκτός των θερινών μηνών). Το αμφιθέατρο είναι χωρητικότητας 200 περίπου θέσεων και διατίθεται για ημερίδες, συνέδρια, διοργάνωση εκδηλώσεων, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περπατώντας κανείς γύρω από το κτήριο αντικρίζει προτομές του Ιωάννη Κονδυλάκη, του Κωστή Παλαμά κ.ά.

 

Η λειτουργία του

Σκοπός του κέντρου είναι η προώθηση του πολιτισμού μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει κατά καιρούς αλλά και μέσα από διεπιστημονικά σεμινάρια, ομιλίες, ημερίδες συνέδρια κ.ά. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συχνά παρουσιάσεις βιβλίων ακόμη και πολιτικοί γάμοι.

Αρχικά, ο χώρος αφορούσε μόνο τις αθλητικές εκδηλώσεις, στη συνέχεια, όμως, με τη συγχώνευση και άλλων πολιτιστικών φορέων δημιουργήθηκαν νέες δραστηριότητες σε όλη την περιοχή της Αθήνας. Διατίθεται, επίσης, τμήμα εθελοντισμού στο οποίο οι εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους π.χ. στη διοργάνωση μίας εκδήλωσης.

Βασικός στόχος του κέντρου είναι η καθιέρωση προγραμμάτων πολιτισμού για όλους τα οποία να αποσκοπούν στη βελτίωση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και των νέων, την παροχή ευκαιριών καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και την υποστήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας. 

Σημαντικά δρώμενα τα οποία λαμβάνουν χώρα εντός του Πνευματικού κέντρου και αξίζει να τονιστούν, είναι τα εξής: δωρεάν μαθήματα θεατρολογίας, αφήγησης λαϊκών παραμυθιών, προβολή ντοκιμαντέρ καθώς και σεμινάρια για τους λάτρεις του σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, παραδίδονται μαθήματα σεναρίου, σκηνοθεσίας και μοντάζ. Μάλιστα, τέλος της χρονιάς, οι «μαθητές» φτιάχνουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους όπου είτε παίζουν είτε σκηνοθετούν. Όσον αφορά δε, τα ντοκιμαντέρ παραδίδονται μαθήματα σεναρίου σκηνοθεσίας και μοντάζ. Σε αυτή τη περίπτωση, οι «μαθητές» γυρίζουν το δικό τους ντοκιμαντέρ σε κάποια περιοχή της Αθήνας. Παράλληλα, με την καταβολή ενός συμβολικού ποσού, πολλά άτομα μπορούν να μάθουν κολύμπι, να γυμναστούν κ.ά.

Όλες αυτές οι ψυχαγωγικές και πνευματικές εκδηλώσεις στοχεύουν στην ποιοτική προώθηση και διατήρηση του πολιτισμού.

Να σημειωθεί μολαταύτα, ότι αυτό τον καιρό η συγκυρίες δεν επιτρέπουν πολλά από τα παραπάνω δρώμενα να πραγματοποιηθούν καθότι οι λειτουργίες του πνευματικού κέντρου έχουν «παγώσει» για ένα διάστημα, λόγω πολλών συγχωνεύσεων και μετατάξεων που είτε έχουν ήδη γίνει είτε πρόκειται να λάβουν χώρα στο εγγύς μέλλον.