1.650 προσλήψεις σε υπηρεσίες Πολιτισμού μέχρι το τέλος του έτους

Αναδημοσίευση από Έθνος-Εργασία

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου

1.650 προσλήψεις σε υπηρεσίες Πολιτισμού μέχρι το τέλος του έτους

«Αντίστροφη μέτρηση» για τις 1.650 θέσεις επτάμηνης απασχόλησης σε φορείς του Πολιτισμού, καθώς στα τέλη της εβδομάδας ανακοινώνονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα «τρέξουν» τις προκηρύξεις σε οκτώ περιφέρειες της χώρας, έως τον Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνουν στην «Εργασία» υψηλόβαθμα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εντός των προσεχών ημερών, θα κληθούν οι φορείς που θα υλοποιήσουν το νέο πρόγραμμα απασχόλησης (στα πρότυπα της Κοινωφελούς εργασίας), να δρομολογήσουν την πρώτη «φουρνιά» των 22 προκηρύξεων μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το ΑΣΕΠ θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην όλη διαδικασία, καθώς θα είναι αυτό που θα αναλάβει θα κάνει τον έλεγχο των προκηρύξεων και τη δημοσιοποίησή τους στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα θα δέχεται και τις ενστάσεις που τυχόν υποβληθούν.

Οι προσλήψεις θα συνεχιστούν και το 2013 (επιπλέον 1.650 θέσεις) και όλες θα αφορούν τις ειδικότητες ΠΕ Αρχαιολόγων, ΤΕ Συντηρητών, ΔΕ Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων και ΥΕ Εργατών.

Καταλυτικό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων θα έχει η ηλικία, καθώς το πρόγραμμα αφορά νέους έως 35 ετών, ενώ όσοι είναι κάτω των 30 ετών θα έχουν ειδική πριμοδότηση. Επίσης το κριτήριο της ανεργίας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής.

Οι νέες προσλήψεις χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και γίνονται προς την κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της τουριστικής περιόδου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους φορείς και την πορεία των προκηρύξεων ανά περιφέρεια μπορούν να αντλούν οι ενδιαφερόμενοι από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://ep.culture.gr

Η διαδικασία
Τις προκηρύξεις θα «τρέξουν» φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα και εταιρείες αστικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που έχουν επιλεγεί ήδη από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι παραπάνω φορείς θα συνεργάζονται με τις περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων, μουσεία) καθώς και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα για την απασχόληση ανέργων σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον πολιτιστικό τομέα. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα, ανά φορέα και περιφέρεια, οπότε αυτό που απομένει είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να ανακοινωθούν οι προκηρυγμένες θέσεις από το ΑΣΕΠ.

Οι επιλεγέντες θα καλύψουν τις ανάγκες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα απασχοληθούν επίσης σε εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ).

Ακόμη θα καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διενεργούνται νόμιμα και κατόπιν άδειας εντός των χώρων αυτών και οι οποίες επίσης αποτελούν έκτακτο γεγονός.

Οι άνεργοι θα απασχολούνται για επτά μήνες (στη διάρκεια ενός έτους), θα λαμβάνουν για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης το ποσό των 25 ευρώ, ενώ ο μισθός τους θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 625 ευρώ μηνιαίως.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να είναι νέοι άνεργοι έως 35 ετών, οι οποίοι θα είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία δύο έτη), Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Επιλογή δικαιούχων
Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται από τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ όπως ισχύει στην πλειονότητα των προγραμμάτων, προτεραιότητα δίνεται σε μακροχρόνια ανέργους, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και σε ανέργους νέους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ