Πάλι κοροϊδέψαμε τους κουτόφραγκους…

Γράφει ο Ευάγγελος Σπινθάκης

 

Πάλι κοροϊδέψαμε τους κουτόφραγκους… και το κράτος θα προσλάβει 50.000 δημοσίους υπαλλήλους για 5 μήνες δουλειά, τη στιγμή που απολύει 15.000.

Μόλις άκουσα στις ειδήσεις το νέο για 50.000 προσλήψεις σε πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και έχω να παρατηρήσω τα εξής.

Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) ΔΕΝ μπορούν, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, να χρησιμοποιηθούν από το κράτος και τους ΟΤΑ για προσλήψεις. Αυτός ήταν ο λόγος που πριν 2 χρόνια ενεπλάκησαν στην κοινωφελή εργασία οι ΜΚΟ. Αυτή τη φορά όμως το κράτος με την (κεϋνσιανή! τάχα μου) τροπολογία Βενιζέλου, καρπώνεται αυτούς τους πόρους. Είναι το ίδιο κράτος που (υποτίθεται ότι) πρέπει να αδειάσει από δημοσίους υπαλλήλους, αλλ’ όμως προσλαμβάνει και άλλους 50.000!!

Οι πόροι του ΕΚΤ πρέπει να κατευθύνονται απευθείας στους ανέργους για την υποστήριξη νέων, καινοτόμων κοινωνικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση διαλύει τις υπηρεσίες που έχουν συσταθεί για να στηρίξουν κοινωνικές επιχειρήσεις (Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, Ε.Υ. Κ.Ε.Κ.Ο.) και εξαφανίζει τους πόρους που έχει υποσχεθεί για ενίσχυση των υπό ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ν. 4019/2011) . Αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη για παραγωγή και για καινοτομία και όχι για προσθήκη και άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα ο Δήμος Κορινθίων θα προσλάβει 250 άτομα όλα μαζί. Ποιος Δήμος άραγε είναι οργανωμένος να εντάξει σε εργασία τόσα άτομα για 5 μήνες; Τι θα παρέχει στην κοινωνία και στην τοπική οικονομία, η λεγόμενη «κοινωφελής εργασία» πέρα από το να δώσει ένα μηνιάτικο 480 ευρώ; Τι θα κάνουν τόσοι άνθρωποι;

Τώρα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Μάιο τουλάχιστον έχουμε εκλογές, διαπιστώνουμε ότι ως τότε 50.000 άτομα θα έχουν μεροκάματο με ό,τι αυτό σημαίνει και για την εκλογική του συμπεριφορά… Αυτή ήταν και η σκοπιμότητα της τροπολογίας Βενιζέλου πάνω στην οποία στηρίχθηκε η νέα κοινωφελής εργασία.

Από την άλλη, είναι απορίας άξιο το γιατί η αντιπολίτευση δεν καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή επιστροφή των stage… Μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αρχικό στάδιο διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή υπεράσπισε το Δίκαιο των Ελλήνων ανέργων. Τελικώς όμως η κυβέρνηση (όπως άκουσα να καμαρώνει και ο υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης) «έκαμψε» τις επιφυλάξεις της Επιτροπής… Πάλι κοροϊδέψαμε τους κουτόφραγκους…