Ετήσια Ελληνογερμανική Συνέλευση της Νυρεμβέργης 21-22 Οκτωβρίου

ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στην ετήσια Ελληνογερμανική Συνέλευση της Νυρεμβέργης 21-22 Οκτωβρίου

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο θα συμμετέχει και φέτος στην ετήσια Ελληνογερμανική Συνέλευση που θα γίνει στη Νυρεμβέργη με 10 εκπροσώπους των Παρατηρητηρίων Μακεδονίας, Αττικής και Δυτικής Ελλάδας.

Η συνέλευση γίνεται για 4η συνεχή χρονιά και αφορά κατά κύριο λόγο την οριζόντια συνεργασία των Δήμων της Ελλάδας με τους Δήμους της Γερμανίας, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την προώθηση διακρατικών προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, Συνέργιες στη Γεωργία, Διαχείριση των υδάτων, Μεταναστευτικό και αντιρατσισμός, Διαχείριση αποβλήτων και τέλος απασχόληση των νέων. Φέτος, στα θέματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης μπαίνει και η συνεργασία της τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών.

Το «Παρατηρητήριο» θα θέσει ιδιαίτερα το ζήτημα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Τ.Α. και των Κοινωνικών Συνεταιρισμών ως «εργαλείο» αντιμετώπισης της ανεργίας και υλοποίησης προγραμμάτων κατά της φτώχιας.

Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από την Ελληνική πλευρά των Δήμων για φέτος είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει αναπτύξει και τις πιο προωθημένες θέσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ από την πλευρά των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, το συντονισμό έχουν ο Μπάμπης Παπαϊωάννου και η Γκαμπριέλα Σνάιντερ, από το Παρατηρητήριο της Μακεδονίας.

Το  Παρατηρητήριο Μακεδονίας έχει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο καιρό στην οργάνωσή του  και έχει προωθήσει στην πράξη τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Μακεδονίας και την Περιφέρεια, με σημαντικές πρωτοβουλίες στην ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιρισμών.

Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία της οργάνωσης ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία), μέλος του Παρατηρητηρίου Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία κοινωνικού super market με εκατοντάδες συνεταιριζόμενους, όπως και η δημιουργία και άλλων Κοινωνικών Συνεταιρισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ομοσπονδιακή οργάνωση του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου το τελευταίο διάστημα έχουν προσχωρήσει και άλλα περιφερειακά και θεματικά δίκτυα με στόχο την ενιαία έκφραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το συντονισμό δράσεων για την κοινωνική οικονομία.