ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ;

ΠΟΣΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ Η ΟΧΙ, ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ;

 

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και όχι μόνο, έρχεται να δώσει απάντηση το βιβλίο «Θεσμοί και εφαρμογές κοινωνικής οικονομίας» του Βασίλειου Τακτικού, συντονιστή του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου οργανώσεων κοινωνίας πολιτών και διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας. Το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που δίνει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη εικόνα για το νέο παγκόσμιο οικονομικό φαινόμενο της κοινωνικής οικονομίας (γνωστού και ως τρίτου τομέα της οικονομίας), το οποίο ίσως είναι και το μοναδικό αξιόλογο οικονομικό εργαλείο που έχει προταθεί μέχρι σήμερα, για την βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης.

 

eikona333333

Το βιβλίο εξετάζει τρεις συσχετιζόμενες έννοιες «κοινωνία πολιτών», «κοινωνική οικονομία» και «συμμετοχική δημοκρατία». Τρείς έννοιες που στην εποχή μας συνθέτουν μέσα από μια διαλεκτική σχέση ένα δυναμικό περιεχόμενο κοινωνικής ανασύνθεσης και αλλαγής.

Παράλληλα, εξετάζει τις επιδράσεις που συντελούνται με την έλευση της «τρίτης βιομηχανικής επανάστασης» η οποία φέρνει μαζί της κοσμογονικές αλλαγές, αδιανόητες σε άλλες εποχές: την διανεμημένη γνώση, την κατανεμημένη –οριζόντια διανεμημένη ενέργεια, και την κοινωνικοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής.

Απότοκος αυτής της τεχνολογικής επανάστασης είναι η πράσινη ανάπτυξη, η δυνατότητα της άμεσης ψηφιακής δημοκρατίας, η «παγκοσμιοποίηση από τα κάτω», το παγκόσμιο ανοικτό σχολείο της γνώσης, η οριζόντια οργάνωση και συνεργατισμός στην παραγωγή.

Αντίθετα όμως από αυτές τις θετικές επιδράσεις στις παραγωγικές δυνατότητες, υπάρχει και μια αρνητική συνέπεια : Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής περιορίζει τις θέσεις εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Οι προβλέψεις για το μέλλον σε αυτούς τους τομείς είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς τα τελευταία τριάντα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει διαρκώς μείωσή τους. Έτσι, οι ελπίδες συγκεντρώνονται μόνο στο συνεργατικό τομέα της κοινωνικής οικονομίας και της αυταπασχόλησης, όπου πράγματι εκεί υπάρχει η αντίστροφη τάση και   δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Η κοινωνική οικονομία ως τρίτος τομέας της οικονομίας προσφέρει ακριβώς αυτό. Έρχεται να παρεμβληθεί ανάμεσα στο κράτος και στην αγορά για να καλύψει το έλλειμμα στη ζήτηση θέσεων εργασίας με θεσμικό εργαλείο την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ενεργοποιώντας το κοινωνικό κεφάλαιο και ένα τεράστιο δυναμικό από ανθρώπινους πόρους που η οικονομία της αγοράς εξωθεί στο περιθώριο.

 

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ:

 

Τηλέφωνο: 210-8813760

 

email: anadrash@otenet.gr

 

Διεύθυνση: Γ Σεπτεμβρίου 69, ΤΚ 10433, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα