Επιδημιολογικός χάρτης των Αθηνών

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου
Κοινωνιολόγος

 

 

Έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.)

 

Για πρώτη φορά έγινε, πρόσφατα, μία προσπάθεια να χαραχθεί ο «επιδημιολογικός» χάρτης της πρωτεύουσας από το ΚΕΕΛ με βάση μία ερώτηση η οποία υποβλήθηκε στη Βουλή και σε απάντησή της, ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος έφερε τη σχετική έκθεση ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Mε βάση αυτήν, μπορούμε να έχουμε μία γενική εικόνα για το ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες εκδηλώνονται λοιμώδη νοσήματα, ποιες είναι αυτές στις οποίες γίνεται ραγδαία εξάπλωση σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και ποιες είναι επικίνδυνες για εξάπλωση επιδημιών.

Επιδημιολογικά, ολοκληρωμένη έρευνα και ολοκληρωμένα στοιχεία δεν έχουν υπάρξει ακόμη. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός της συνεχούς αλλαγής των συνθηκών, στο πρόβλημα των αριθμών και της μη εύρεσης των παράνομων μεταναστών, αλλά και της ελλιπούς διασύνδεσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Όμως, τα δεδομένα δείχνουν ότι σε περιοχές της Αθήνας όπου το πρόβλημα των μεταναστών παρουσιάζεται έντονο, ο επιπολασμός καθώς και η νοσηρότητα νοσημάτων που θεωρούνταν είτε εξαφανισμένα είτε μειούμενα, παρατηρείται να έχουν επανεμφανισθεί ή και να εξακολουθούν να απειλούν με εξάπλωση επιδημιών και αύξηση της νοσηρότητας τόσο ως προς τις ίδιες τις πληθυσμιακές ομάδες όσο και στον κίνδυνο μετάδοσής τους στο γενικότερο πληθυσμό.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από το Κ.Ε.Ε.Λ. μεταδίδουν στοιχεία για λοιμώδη νοσήματα, για ηπατίτιδα Β, για HIV (AIDS), για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με σοβαρή αύξηση στη σύφιλη, τη βλεννόρροια, τα κονδυλώματα και σε δερματικά νοσήματα όπως η ψώρα και η φθειρίαση. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε -κάτι που γεννά τεράστιες ανησυχίες- μεγάλη αύξηση του επιπολασμού του ιού του AIDS, η οποία αποδόθηκε, από τα αποτελέσματα της έρευνας, στη γενικευμένη μη προφύλαξη κατά τη σεξουαλική πράξη. Σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες νέων γυναικών (25-35), ανδρών που έρχονταν σε επαφές με άλλους άνδρες (55,5%), αλλά και αύξηση μεταξύ των ετεροφυλόφιλων κρουσμάτων (24,9%), ενώ το ποσοστό αύξησης του ιού μεταξύ των μεταναστών μετρήθηκε στο 12,9%, με αυξητικές τάσεις, όπως και ο αριθμός των μεταναστών.

Το Κ.Ε.Ε.Λ. και οι κινητές του μονάδες στις πλατείες της Αθήνας (Βικτώρια, Μεταξουργείο, Ομόνοια, Καραϊσκάκη, Λαρίσης, Αττικής, στο Βοτανικό, αλλά και το κέντρο τηλεφωνικών επιχειρήσεων κατέγραψαν αύξηση σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς (κονδυλώματα, σύφιλη), σε λοιμώδη (ηπατίτιδα, φυματίωση), αλλά και επανεμφάνιση παθήσεων, όπως η πολιομυελίτιδα ή διάφορες παρασιτώσεις που θεωρούνταν, έως και πρόσφατα, σχεδόν εξαφανισθείσες. Όλα αυτά αποδόθηκαν σε αύξηση της πορνείας (αρσενικής και γυναικείας), όπως και στην τεράστια εισροή μεταναστών (παράνομων και μη), με αμφίβολες και πάντως μη εξακριβωμένες τις συνθήκες εμβολιασμού τους ή το ιστορικό ιατρικό τους στις χώρες υποδοχής.

Τα δεδομένα που δόθηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι μόνο 1.000 είναι οι δηλωμένες στο χώρο της πορνείας γυναίκες, όταν 20.000 υπολογίζονται ότι εργάζονται παράνομα και γύρω στις 15.000 τα θύματα από την «εμπορία ανθρώπινης σάρκας» που καταλήγουν στον ίδιο «χώρο», συχνά απειλούμενες από τους «προστάτες τους», εγκλεισμένες σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς χαρτιά, εξετάσεις, κάλυψη εμβολιαστική, αναγκαζόμενες να εκδίδονται. Οι κύριες χώρες προέλευσης τους είναι η Νιγηρία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Λευκορωσία και άλλες.

Όλα τα παραπάνω, αναφέρονται στο χώρο του ευρύτερου ιστορικού κέντρου που ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Ερμού, Αγίου Κωνσταντίνου, Αθηνάς, Αιόλου, Σωκράτους και τις πλατείες Βικτωρίας, Βάθη, Καραϊσκάκη, Ομονοίας, Κουμουνδούρου κ.ά. Τελευταία δε, κατά μήκος των οδών Πατησίων, Αχαρνών, 3ης Σεπτεμβρίου και Δροσοπούλου γίνεται αθρόα συγκέντρωση αλλοδαπών εκδιδομένων γυναικών κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Ειδικότερα, στην οδό Καποδιστρίου, αναφέρθηκε ότι από τη μια της πλευρά εκδίδονται κυρίως γυναίκες αφρικάνικης προέλευσης, ενώ στην απέναντι πλευρά, από την Ανατολική Ευρώπη ή τα Βαλκάνια. Βορειότερα, ακόμη και στην οδό Σόλωνος, εμφανίζονται είτε τοξικομανείς -που χρεώνοντας μικρές τιμές προσπαθούν απλά να εξασφαλίσουν τη δόση τους- είτε και πιο ηλικιωμένες ελληνίδες. Στην περιοχή του Μεταξουργείου, υπάρχουν οι γνωστοί «οίκοι ανοχής», ενώ ο αριθμός των εκδιδομένων από τη Νιγηρία έχει βρεθεί ότι εκβιάζεται να εισέλθει στον χώρο υπό την απειλή «βουντού» κυκλώματος συμπατριωτών τους.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης καταλαμβάνει η ανδρική πορνεία, όπου ως κύριοι χώροι της κατονομάζονται ένα τμήμα της οδού Πειραιώς, τμήματα της λεωφόρου Συγγρού (εκδίδονται τραβεστί), οι πλατείες Βικτωρίας, Ομονοίας, Κουμουνδούρου, ενώ πιο οργανωμένο της κομμάτι θεωρείται η ανδρική σάουνα της Ομόνοιας, αν και δεν έχει επισήμως καταγραφεί ως χώρος μόνο ανδρικής πορνείας. Η ανδρική πορνεία αναπτύσσεται μέσω διαδικτύου, αγγελιών, αφορά κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας και έχει μεγάλη αντιπροσώπευση ανάμεσα σε μετανάστες -κυρίως σε Αλβανούς, Κούρδους, Ρουμάνους- «τραβάει» στη χώρα μας και νέους μετανάστες οι οποίοι επιδιώκουν να εισέλθουν στο χώρο για να κερδίσουν χρήματα, χωρίς να θεωρούν τους εαυτούς τους ομοφυλόφιλους ή αποκλειστικά «εργαζόμενους» στο τομέα αυτό, ειδικά οι λόγω θρησκεύματος παλιοί και νεοεισερχόμενοι Αφγανοί ή Κούρδοι, που πολλές φορές ως φανατικοί ή μετριοπαθείς μουσουλμάνοι διέπονται από τα αντίστοιχα έντονα ομοφοβικά ή αντιομοφυλοφυλικά αισθήματα, με τραγικές καταλήξεις, τα εγκλήματα κατά την συνεύρευση, που καταγράφονται τελευταία όλο και πιο συχνά, μιας και το μόνο που ζητούν είναι τη χρηματική εκμετάλλευση των πελατών τους.

Οι ομάδες εργασίας του Κ.Ε.Ε.Λ. κατέγραψαν μία τεράστια μετακίνηση προς τη χώρα μας ολόκληρων οικογενειών ή συγγενικών ομάδων, κυρίως από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση: Παλαιστίνιοι, Ιρανοί, Αφγανοί, αφρικανικής προέλευσης, οι οποίοι αναζητούν εκτός από την προσωπική και οικογενειακή τους ασφάλεια, την αναδημιουργία της ζωής τους μέσω της εξασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος και ενός ανεκτού επιπέδου διαβίωσης.

Τέλος, ερευνήθηκε το ψυχολογικό και κοινωνικό τους προφίλ καθώς και τα συμπτώματα. Η έρευνα εμφάνισε πλήθος ατόμων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γεμάτα συναισθήματα θυμού, στέρησης, κατάθλιψης, αυτοκτονικές τάσεις, συμπτώματα αλκοολισμού ή καταφυγής σε φάρμακα ψυχωτικά, ναρκωτικές ουσίες, με έκδηλη επιθετικότητα, κρίσεις πανικού, καταθλιπτικά επεισόδια, αυτοτραυματισμούς, ψυχώσεις, έντονη παραβατικότητα, συμμετοχής σε επεισόδια μεταξύ τους ή με μόνιμους κατοίκους, ειδικά όταν ματαιωνόταν οι προσπάθειες–απόπειρές τους να διαφύγουν με πλοίο προς Ιταλία κυρίως και γενικά απορριπτικής έντονα ροπής προς τον κοινωνικό τους περίγυρο με άσχημες παρενέργειες, που διαρκώς τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και την ποσότητά τους διογκώνονται με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και για τους ίδιους.