Το πρόβλημα της σίτισης των Αστέγων και των Απόρων. Τα κοινωνικά παντοπωλεία δίνουν τη λύση;

Γράφει ο Νίκος Γκέκας, 

Δημοσιογράφος 

Αgekas_sisitia1υτή την εβδομάδα, η Social Activism Αθηνών είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Κέντρο Αστέγων και να διαπιστώσει τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού. Στο κτίριο του ΚΥΑΔΑ, στην οδό Πειραιώς 35, μας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων, κος Γιώργος Αποστολόπουλος και μας ενημέρωσε για τις δράσεις που τελούνται εντός του Ιδρύματος. Εκτός των πολλών πρωτοβουλιών που διεξάγονται από το Κ.Υ.Α.Δ.Α., προκειμένου να απαλυνθεί ο πόνος των ανθρώπων που βιώνουν την ανέχεια και εκείνων που δεν έχουν μέρος να μείνουν, διοργανώνονται συσσίτια που εξυπηρετούν τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Η σίτιση των αστέγων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα ψυχολογικά προβλήματα και την κοινωνική περιθωριοποίηση, αποτελούν πολύ σημαντικά κοινωνικά προβλήματα τα οποία αδιαμφισβήτητα απαιτούν λύση.
Την τελευταία διαπίστωση επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, κος Αποστολόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «
Γνωστή κυρία των Αθηνών και με προσβάσεις στον πολιτικό χώρο, ήρθε πριν λίγες μέρες στο γραφείο μου κλαίγοντας γιατί αδυνατούσε να αγοράσει τρόφιμα. Πολλές κυρίες από το Κολωνάκι που ενώ διατηρούν ένα προσεγμένο στυλ, ζουν μόνο με το επίδομα της πρόνοιας και απευθύνονται σε μας για περαιτέρω βοήθεια!».
Επιπλέον, ο κος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα «των νεόπτωχων» στους οποίους είχαμε αναφερθεί εν μέρει και σε προηγούμενο άρθρο, τονίζοντας ότι: «Γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού χώρου κατέρρευσαν οικονομικά και προστέθηκαν στην κατηγορία των λεγόμενων «νεόπτωχων». Τα περιστατικά αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός και καθημερινά με επισκέπτονται άνθρωποι που μέχρι πρότινος ζούσαν πλουσιοπάροχα».
Καταλήγουμε, λοιπόν, στο άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα ότι στη λίστα των «νεοαστέγων» οι οποίοι σιτίζονται από το Δήμο Αθηναίων και τις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, έχουν προστεθεί άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες, όπως, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι ακόμη και επιχειρηματίες εσχάτως!
Κι εδώ φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: «Υ
πάρχουν πρωτοβουλίες είτε από το Δήμο είτε από ιδιωτικούς φορείς για τη σίτιση των αστέγων και αν ναι, ποιές είναι αυτές;».

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για τη σίτιση των αστέγων και το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τη σίτιση των αστέγων εστιάζουν σε δύο διαφορετικούς τομείς, αφενός στη σίτιση των αστέγων αυτή καθαυτή η οποία παρέχεται από το Κέντρο Σίτισης του ΚΥΑΔΑ και αφετέρου στη λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων, τα οποία βοηθούν άπορες οικογένειες ώστε να προμηθευτούν τα βασικά είδη διατροφής σε πολύ χαμηλές τιμές. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Η Σίτιση των Αστέγων

gekas_sisitia2

Η σίτιση των αστέγων του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιείται από το Κέντρο Σίτισης, το οποίο βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ΚΥΑΔΑ. Το Κέντρο Σίτισης διανέμει έως και 1.500 μερίδες φαγητού ημερησίως σε άπορους και άστεγους Έλληνες καθώς και αλλοδαπούς, με την αρωγή και υποστήριξη της Μ.Κ.Ο. Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Το φαγητό διανέμεται δύο φορές ημερησίως, το μεσημέρι 12:00-14:00 και το απόγευμα 18:00-20:00 στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35, όπου και στεγάζεται το Κέντρο Σίτισης.

 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων 

gekas_koinoniko

Πέραν της σίτισης των αστέγων, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει και Κοινωνικό Παντοπωλείο για τη στήριξη των απόρων οικογενειών. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αθήνας βρίσκεται σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2007 και λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα των αντίστοιχων Κοινωνικών Παντοπωλείων που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Carrefour στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Ο όμιλος “Carrefour”, εξάλλου, είναι βασικός χορηγός και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αθηναίων.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει ως στόχο να βοηθήσει 
οικονομικά αδύνατες οικογένειες, των οποίων τα μέλη είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου, δίνοντάς τους έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου τα απαραίτητα είδη διατροφής, σε εβδομαδιαία βάση, για διάστημα έξι μηνών.

Για την ακρίβεια, το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.τ.λ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος εξετάζει εξονυχιστικά την ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Όσον αφορά την επιλογή των οικογενειών οι οποίες εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τούτη διενεργείται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, βάσει συγκεκριμένων οικονομικοκοινωνικών κριτηρίωνΟι δικαιούχοι προμηθεύονται μία ειδική κάρτα με την 
επίδειξη της οποίας μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα έως το ανώτατο μηνιαίο όριο αγορών το οποίο έχει τεθεί.

Ουσιαστικός σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, ώστε σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση ώστε να μπορούν να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει είναι ότι μονάχα σε 200 οικογένειες στο Δήμο Αθηναίων υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς τα προϊόντα δεν επαρκούν για παραπάνω οικογένειες.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι μπορεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων (όπως και όλων των εν Ελλάδι Δήμων που διαθέτουν Κοινωνικό Παντοπωλείο) να λειτουργεί υπό την εποπτεία των υπηρεσιών του Δήμου, όμως, τα προϊόντα τα οποία διαθέτουν προέρχονται είτε από χορηγίες είτε από δωρεές.

Πάντως, ασχέτως της προέλευσης των προϊόντων, η αλήθεια είναι ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική λύση επιβίωσης για οικογένειες οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα όρια της ανέχειας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 66 και είναι ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει και σταθμό τροφίμων ο οποίος ενισχύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης. Έχει, όμως, συνεχώς ανάγκη από δωρεές και χορηγίες σε είδη τροφίμων, τα οποία διανέμει σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ποσότητες που 
δέχεται. Τόπος συγκέντρωσης των τροφίμων είναι οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, στην οδό Πειραιώς 35.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη σίτιση των Αστέγων και την παροχή προϊόντων σε Άπορους

gekas_aporoi

Πέραν, όμως, των ενεργειών του Δήμου Αθηναίων για τη σίτιση και τη στήριξη των αστέγων, υπάρχουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες οι πιο χαρακτηριστικές εκ των οποίων είναι: «Η Φωλιά» και το «Σωματείο Άρτος – Δράση».

 

 

 

 

 

«Η Φωλιά»  

gekas_assetsΠλησίον της Λεωφόρου Συγγρού, βρίσκεται ο κοινωνικός πολυχώρος «Η Φωλιά», ο οποίος προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και σχολικά σε συμβολικές τιμές, ενώ πραγματοποιεί δωρεάν διανομές σε απόρους και ηλικιωμένους.
«Η Φωλιά»
 προσπαθεί να στηρίξει τους ανέργους, τους άπορους, τους ηλικιωμένους και γενικά όλα τα πρόσωπα εκείνα που δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση.
«Η Φωλιά»
 απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες και φιλοδοξεί, κατά τη νόμιμη εκπρόσωπο του φορέα, Ρουμπίνη Τερζάκη, να αποτελέσει ένα όπλο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. «Σας βοηθάμε να βοηθήσετε» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εθελοντές της ομάδας.
«Η Φωλιά» 
στεγάζεται στον ισόγειο χώρο της οδού Δράκου 28, κοντά στη στάση μετρό Συγγρού-Φιξ. Οι εθελοντές της συγκεκριμένης Οργάνωσης συγκεντρώνουν προϊόντα επώνυμα και εξαιρετικής ποιότητας, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται δωρεάν διανομές σε 4.500 ανέργους, άπορους με παιδιά και ηλικιωμένους, στους οποίους διανέμονται είδη πρώτης ανάγκης και μάλιστα στα σπίτια τους!
Οι άνθρωποι της Οργάνωσης, μάλιστα, έχουν ιδρύσει και την 
«Παιδική Φωλιά», η οποία, εκτός από είδη, προσφέρει πρωτότυπα εργαστήρια και βοήθεια σε παιδιά όσον αφορά τη μελέτη τους, χάρη σε εθελοντές εκπαιδευτικούς.

«Είναι σημαντικό να μπορείς να αφήσεις τα παιδιά σου σε έμπιστους ανθρώπους, ειδικά όταν δεν υπάρχουν παππούδες, έστω για δύο ώρες, προκειμένου να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου. Στα εργαστήρια απασχολούνται δημιουργικά και ενισχύονται στα μαθήματα που έχουν ανάγκη. Όσο για τους εθελοντές, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για γιατρούς και εκπαιδευτικούς» λέει η κυρία Τερζάκη, ενώ παράλληλα καλεί όσους ενδιαφέρονται να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα τους, “www.kidsfestival.gr”.
Η ετήσια συνδρομή ανά οικογένεια κυμαίνεται στα 25 ευρώ, ενώ με την εγγραφή κάθε μέλους δίνονται σχολικά είδη αξίας 120 ευρώ ή τρία ρούχα επιλογής του εγγραφόμενου μέλους από το χώρο ρουχισμού της οργάνωσης, αντίστοιχης αξίας. Δικαιολογητικά απαιτούνται μονάχα για τις δωρεάν διανομές ειδών, ενώ για την πρόσβαση στη «Φωλιά» αρκούν, η ετήσια συνδρομή και η ταυτότητα του εν δυνάμει συνδρομητή.
Τα γραφεία της «Φωλιάς» βρίσκονται στην οδό Δράκου 26-28 και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-9245545.

 

«Άρτος-Δράση»

gekasi_artos_drasiΤο σωματείο «Άρτος – Δράση» έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα οργάνωσης μιας Ιδιωτικής Εταιρείας (Σωματείο) με έδρα την Αθήνα και Παραρτήματα στη Γλυφάδα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στο μακρινό Κασμίρ (Πακιστάν).


Το συγκεκριμένο σωματείο δραστηριοποιείται εντόνως στον τομέα της σίτισης των αστέγων και τον απόρων 
με την αναζήτηση, συγκέντρωση και διανομή σε κέντρα εξυπηρέτησης απόρων, των πολυάριθμων περισσευμάτων καθαρών και ποιοτικά αποδεκτών τροφίμων ή μαγειρεμένων τροφών. Επίσης, έχει ως στόχο τη ψυχολογική υποστήριξη των αστέγων και τη διάδοση του εθελοντισμού μέσω θεσμικών οργάνων και περιοδικών εκδόσεων.

Τα γραφεία της συγκεκριμένης Οργάνωσης βρίσκονται στην Πλατεία Βικτωρίας, στην οδό Αινιανός 8, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-8810822.

Αντί επιλόγου…

Οι πρωτοβουλίες τόσο των ιδιωτικών όσο και των Δημόσιων φορέων έχουν ως στόχο να δώσουν λύσεις αφενός στο πρόβλημα της σίτιση κι αφετέρου στο θέμα της παροχής βασικών αγαθών σε άστεγους και άπορους.
Τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων, όπως και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία (ιδιωτικά και δημόσια), δίνουν κάποιου είδους προσωρινή λύση στο πρόβλημα της σίτισης απόρων και αστέγων, όμως, όσο η κρίση βρίσκεται σε έξαρση και οι κοινωνικές συνθήκες χειροτερεύουν, οι άστεγοι και οι άποροι θα αυξάνονται.

Επομένως, ενδέχεται οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες ιδιωτών και εθελοντών να μην είναι επαρκείς στο άμεσο μέλλον για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Με αυτό τον τρόπο, κρίνεται απαραίτητη από όλους μας, η κατανόηση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν αυτή τη στιγμή την Αθήνα και η ευαισθητοποίησή μας σχετικά με αυτά, η οποία θα μπορούσε πρακτικά να μεταφραστεί είτε σε εθελοντική εργασία είτε σε δωρεές. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα προβλήματα των απόρων και των αστέγων της πόλης μας, μας αφορούν όλους.