Social Activism Αθηνών – Newsletter 13ου Τεύχους

Editorial 13ου τεύχους

Το “Social Activism” συμπληρώνει τρείς μήνες παρουσίας με αναφορές στους τομείς κοινωνικού ακτιβισμού, κοινωνικής αρωγής και ανθρωπιστικής δράσης στην περιοχή του Δήμου της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό αναδείχθηκε ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών δομών του Δήμου που λειτουργούν και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, που συμπράττουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Βρέθηκαν στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού και θεσμοί αλληλεγγύης. Αυτό το εγχείρημα φιλοδοξεί να ανοίξει μια μόνιμη επικοινωνιακή βάση της «δημοσιογραφίας πολιτών» σε αυτό το χώρο. Η πρόταση μας είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο αλληλεγγύης και συμμετοχής των πολιτών στην πόλη για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής παρακμής. Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα 6:45 η ΑμΚΕ «Ερύμανθος», δικαιούχος του προγράμματος της “Social Activism” με συμπράττοντα τον Δήμο Αθηνών παρουσιάζει την δράση της μαζί με την άλλη ηλεκτρονική της εφημερίδα “Oikopress” στα πλαίσια του φεστιβάλ “Money Show”.


Κοινωνικά αγροκτήματα – Μια πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού

Επιμέλεια: Ελένη Πισιμίση,
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

Ο διευθυντής των ηλεκτρονικών εφημερίδων της Social Activism και Oikopress που εκδίδονται με συμπράττοντες φορείς την ΑμΚΕ «Ερύμανθος», το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα, κ. Βασίλης Τακτικός έχει απευθύνει σε μία σειρά δήμων της Αττικής αλλά και της περιφέρειας, την πρόταση για τη δημιουργία «κοινωνικών αγροκτημάτων». Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα γίνει μέσω μνημονίων συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, στο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και του Νόμου 4019/2011.

Διαβάστε περισσότερα…


Καταναλωτικό Κίνημα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Επιμέλεια: Φίλιππος Μιχαλόπουλος
Οικονομολόγος

Tο καταναλωτικό κίνημα, δημιουργεί υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες-καταναλωτές, με συλλογική κοινωνική δράση, βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν, να επεμβαίνουν και να διαμορφώνουν την οικονομική αγορά προς όφελός τους. Για παράδειγμα, αν η τιμή κάποιου προϊόντος συνεχώς αυξάνεται, λόγω ας πούμε της ύπαρξης κάποιων καρτέλ εταιρειών, οι πολίτες–καταναλωτές θα μπορούν να απαντήσουν μέσω μιας συλλογικής αποχής από την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος. Αυτό θα προκαλέσει έτσι, σύγχυση στους παραγωγούς του καρτέλ οι οποίοι θα αναγκαστούν να μειώσουν και πάλι την τιμή του προϊόντος τους.

Διαβάστε περισσότερα…


Νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι μη κερδοσκοπικές Οργανώσεις σε νέα δημιουργικά και συνεργατικά μονοπάτια

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού

στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

Η ανάγκη σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών τίθεται στην ημερήσια διάταξη. Σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα και κοινωνικές αλλαγές η ιδέα του «Κοινωνικού Συμβολαίου» επανέρχεται και γνωρίζει ευρεία επεξεργασία και διάδοση, για να δηλώσει την ανάγκη για νέες συναινέσεις και συμφωνίες προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη και συνοχή μέσα στην αστική κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα…


Δομές κοινωνικής αρωγής του Δήμου Αθηναίων:
Το «Γραφείο Αλλοδαπών, Προσφύγων και Ρομά», (πρώην «Διαπολιτισμικό Κέντρο»)

Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή
Επικοινωνία & Media

Το «Γραφείο Ένταξης Αλλοδαπών, Προσφύγων και Ρομά», εντάσσεται σήμερα στην Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας, είναι κυρίως γνωστό ως «Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων» βρίσκεται στον 5ο όροφο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στη συμβολή Ψαρών & Μαιζώνος 45 στη ιστορική συνοικία του Μεταξουργείου. Αποτελεί ίσως μια υποτιμημένη – ακολουθώντας την κεντρική κρατική πολιτική περί ένταξης – αλλά πολύτιμη υπηρεσία σε μια πόλη όπου «συγκατοικούν» πολίτες από δεκάδες μεριές του κόσμου με μικρές ή μεγάλες πολιτισμικές ομοιότητες και αποκλίσεις.

Διαβάστε περισσότερα…


Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το γόνιμο έδαφος καλλιέργειας της Συμμετοχικής Δημοκρατίας σήμερα

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού

στην Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο

Στη δημοκρατία ο πολίτης ως έννοια δεν είναι απλά το κάτοικος μίας πόλης ή ο υπήκοος μιας αυτοκρατορίας, ο πολίτης στην αρχαία Αθήνα είναι αυτός που συμμετέχει στα κοινά και μόνο ως τέτοιος εννοείται ως πολίτης. Πολιτεία επίσης, δεν είναι τα γεωγραφικά όρια μίας πόλης ή ενός κράτους αλλά η θεσμική λειτουργία της πόλης, οι νόμοι και η πολιτική της λειτουργία, όπου ο πολίτης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε περισσότερα…


Συμμετοχική δημοκρατία – Ευρωπαίος πολίτης και πιλοτικά εργαλεία διαβούλευσης – προτάσεις του social activism

Γράφει ο Νικόλαος Ανδρινόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τις θεσμικές δυνατότητες παρέμβασης – αλληλεπίδρασης που έδωσε στους πολίτες των μελών της αποτελεί ένα ιδιαίτερο θεσμικό μόρφωμα που χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή επικοινωνία και τη διάχυση πληροφόρησης προς του πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commision), η Eur – lex, όπου μπορεί να βρει κανείς τη δημοσιοποίηση όχι μόνο των αποφάσεων, αλλά και των ενδιάμεσων βημάτων της διαβούλευσης της commission.

Διαβάστε περισσότερα…


Ιστορία της προστασίας του καταναλωτή

Χρονικό του Valerie Bourgoin, Δικηγόρου
Αναδημοσίευση από journaldunet.com

Μετάφραση – επιμέλεια: Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Διεθνολόγος

Η ιδέα της προστασίας του καταναλωτή εμφανίστηκε στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του 60 υπό την επιρροή του καταναλωτικού κινήματος με επικεφαλής τον Ralph Nader. To 1965, ο ίδιος εξέδωσε το βιβλίο “Unsafe at any speed” όπου κατήγγειλε την απώλεια της ασφάλειας των αμερικανικών οχημάτων (απαιτώντας από την General Motors να σταματήσει τη πώληση της Corvair). Αυτός κέρδισε έτσι πολλές δίκες εναντίον στη βιομηχανία αυτοκινήτων και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει δικηγόρους, οικονομολόγους, γιατρούς, μηχανικούς, πολιτικούς επιστήμονες, οι οποίοι τέθηκαν στην υπηρεσία της προστασίας των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα…


Χορηγοί Ελπίδας καθημερινά στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης

Γράφει η Χριστίνα Ανδρέου
Κοινωνιολόγος

Θα πίστευε κάποιος πως σε μια περίοδο κρίσης, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και τους ανθρώπους σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, η βοήθεια και η αλληλεγγύη προς στο συνάνθρωπο θα ήταν έννοιες απομακρυσμένες, αν όχι τελείως ξεχασμένες. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας, η προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που όλο και πληθαίνουν και η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια θα καθιστούσε αδύνατη την έννοια της προσφοράς. Και όμως, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει αυτή την πεποίθηση που, ίσως, υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα…


Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου
Kοινωνιολόγος-Ερευνητής, Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας(ΕΣΔΥ)

Tη βοήθεια του ΟΟΣΑ ζήτησε η κυβέρνηση για να «δαμάσει το τέρας» της γραφειοκρατίας, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του πλαισίου συνεργασίας της χώρας μας με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα θα συμβληθεί με τον οργανισμό που θα αναλάβει την μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας, την χαρτογράφηση των διοικητικών διαδικασιών και του νομοθετικού πλαισίου που αφορά κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα…


Τα Χριστούγεννα γυρεύουν το βλέμμα μας…

Γράφει και φωτογραφίζει η Νατάσα Στάμου
Δημοσιογράφος

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις σε εποχές κρίσης και κατήφειας με αφορμή το στολισμό της πλατείας Ομονοίας

Καθ’ οδόν προς το γραφείο για τη σύνταξη ενός νέου άρθρου για την κοινωνική οικονομία, τον κοινωνικό ακτιβισμό και την αναζήτηση όλων των εργαλείων και μεθόδων που θα δώσουν μια διέξοδο στο πείσμα και την ενεργητικότητα του Έλληνα, κοντοστέκομαι κι αιφνιδίως αναζητώ την εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα…


Χριστουγεννιάτικα bazaar και εκδηλώσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις!

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά
Πολιτικός Eπιστήμων

Αφού όλο και κάτι θα ψωνίσεις σε φίλους και συγγενείς για τις γιορτές, γιατί δεν κάνεις μια βόλτα στα bazaar της Αθήνας, που γίνονται για καλό σκοπό και τα λεφτά σου θα πιάσουν τόπο;

Διαβάστε περισσότερα


Social activism and consumer movement in Europe and America

Επιμέλεια: Ελένη Καλησπεράτη
Κοινωνιολόγος

Οι δράσεις του κοινωνικού ακτιβισμού και του καταναλωτικού κινήματος κερδίζουν έδαφος ανά την υφήλιο. Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθορίζουν τη δυναμική τέτοιων κινημάτων; Ποιοί είναι οι λόγοι συμμετοχής σε αυτά; Πώς αυτά τα κινήματα ισχυροποιούνται; Αυτά και πολλά άλλα είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται μέσα από την παρουσίαση ισχυρών κινημάτων σε Ευρώπη και Αμερική.

Διαβάστε περισσότερα…


Τα Ελεγκτικά Σώματα Δημόσιας Διοίκησης ως βοηθοί επιβίωσης στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Γράφει η Ελένη Βενιέρη
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Σε μια εποχή αποδυνάμωσης του κράτους δικαίου και έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων η ύπαρξη και συνεισφορά των ελεγκτικών σωμάτων μπορεί να αποβεί πολύτιμη. Μπορεί να προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη απέναντι σε ενδεχόμενη αυθαιρεσία της δημόσιας διοίκησης.

Δημοσιογραφία των πολιτών. Αυτοπροσδιορισμός και αυτονομία στην επικοινωνία

Γράφει η Έφη Κοσκώση,
Κοινωνιολόγος

Η Δημοσιογραφία των Πολιτών αφορά μια διαδικασία ενημέρωσης και επικοινωνίας που εκτελείται από τους πολίτες, δηλαδή τον κάθε έναν και την κάθε μία, και όχι από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Αν και υπήρξε σε περιορισμένη κλίμακα και πριν τις τελευταίες κοσμοϊστορικές εξελίξεις της τεχνολογίας, εκτινάχθηκε ως διαδικασία με την ευρεία διάδοση του internet και την ανάπτυξη των λεγόμενων social media.

Τι κάνει ο Δήμος Αθηναίων για τους Νέους. Πως μπορούν να συμμετάσχουν οι νέοι στις δομές άθλησης, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δράσης.

Γράφει ο Νίκος Γκέκας,
Δημοσιογράφος

Είναι γνωστό τοις πάση, ότι το μέλλον μίας χώρας είναι οι νέοι. Η εκπαίδευση, όμως, και η καλλιέργεια της νεολαίας δεν είναι ένα έργο που πρέπει να γίνεται μονάχα σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής διαμέσω των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά επιπρόσθετα είναι και ένα έργο που πρέπει να συντελείται τόσο σε οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ιστορία της προστασίας του καταναλωτή εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χρονικό του Valerie Bourgoin, Δικηγόρου
Αναδημοσίευση από
journaldunet.com
Μετάφραση – επιμέλεια: Χριστίνα Χαραλαμποπούλου

Το καταναλωτικό κίνημα εξαπλώθηκε και στη Γαλλία όπου υλοποιείται με το νόμο της 10ης Ιανουαρίου 1978 Scrivener 1 (Christiane Scrivener, ο τότε Γραμματέας του κράτους για κατανάλωση) και με τον νόμο της 13 Ιουλίου του 1979 που ονομάζεται Scrivener 2.

Η συμμετοχική δημοκρατία γροθιά στις ελίτ!

Γράφει ο Νίκος Γκέκας,
Δημοσιογράφος

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει εδώ και 3 χρόνια τη χώρα μας, πέρα από τις οικονομικές παθογένειες που έφερε στο φως, παρουσίασε εύγλωττα και τις πολιτικές παθογένειες της χώρας. Η οικονομική κρίση έκανε ευκρινέστερο από ποτέ, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το έλλειμμα αντιπροσώπευσης.