Επισκοπήσεις για τον Δήμο Αθηναίων

Μήνυμα δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, κατά την υποδοχή του 2013 στο Θησείο

Φέτος αλλάζουμε το χρόνο εδώ στο Θησείο στη σκιά της Ακρόπολης. Στον χώρο αυτό, πριν από περίπου δυόμιση χιλιάδες χρόνια, διαμορφώθηκε σταδιακά η ιδέα ότι οι κοινωνίες οργανώνονται μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο, στον οποίο η βία δεν έχει καμιά θέση. Διδαχτήκαμε επίσης με τα χρόνια πως Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο διάλογος,αλλά και κοινωνικά δικαιώματα και προστασία των αδυνάτων. Αυτό προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε στο Δήμο της Αθήνας.

Continue reading

Σίλβιο – Μόντι

Αποσπασματική αναδημοσίευση
πηγή : ΑΠΕ

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εργασίας, καταπολέμηση της διαφθοράς και συνέχιση της οικονομικής εξυγίανσης είναι τα κύρια σημεία του «πολιτικού μανιφέστου» το οποίο παρουσίασε χθες ο Μάριο Μόντι και που προβάλλεται σήμερα από το σύνολο του ιταλικού τύπου.

Continue reading

Ελλάδα, η ουτοπία της Ευρώπης

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο
πηγή : http://www.tovima.gr

Του Αντώνη Λιάκου

 Το αγαπημένο παιδί της Δύσης

 Εκείνο που με δυο λόγια αποτελεί την κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι το εξής: Η Ελλάδα αποτέλεσε τον τόπο της ουτοπίας της Ευρώπης, τη φαντασιακή αναβίωση του κλασικού ιδεώδους στον σύγχρονο κόσμο, πράγμα που προίκισε το ελληνικό κράτος με μια μεγάλη διεθνή αναγνωρισιμότητα, που ανάλογή της δεν είχε κανένα νεότευκτο έθνος. Το βάρυνε όμως και με μια διαδικασία απόδειξης η οποία, για να ικανοποιήσει τις καταστατικές ψευδαισθήσεις, δεν θα μπορούσε παρά να κινείται σε μια σφαίρα ανάμεσα στο πραγματικό και στην παραίσθηση.

Continue reading

Ο αιφνίδιος έρωτας της Γερμανίας για την Ελλάδα

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο
πηγή : http://www.tovima.gr

Βερολίνο, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΣ

Η δανειακή δόση έρχεται, ο κίνδυνος άμεσης έξωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη φεύγει. «Ως τις γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2013, δεν μπαίνει πλέον θέμα Grexit» λέει ο γνωστός οικονομολόγος Ανσγκαρ Μπέλκε. «Επειτα η τράπουλα θα αναμειχθεί εκ νέου».

Continue reading

Η Task Force σώζει τη «χαμένη τιμή» της μεταρρύθμισης

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο

Πηγή : http://www.tovima.gr/

Ρεπορτάζ : του Δημήτρη Νικολακόπουλου

 Η κυβέρνηση δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις από τα στελέχη της Task Force, τα οποία επικαλούμενα τα στοιχεία του Ιδρύματος Brookings εκτιμούν ότι η διαφθορά αποτιμάται στην Ελλάδα σε ποσό που υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ, ή αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ (χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία) και πιέζουν για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη, στην ανίχνευση και στην πάταξη της διαφθοράς. Το σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει ο κ. Χορστ Ράινχενμπαχ στην κυβέρνηση προβλέπει τη διαμόρφωση «μιας εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς». Προτείνεται, ως εκ τούτου, ο διορισμός ενός εθνικού συντονιστή κατά της διαφθοράς, μια θέση την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα την καταλάβει ο κ. Γ. Σούρλας, ο οποίος θα συνεπικουρείται από μια ειδική ομάδα υπό τον έλεγχο της οποίας θα τεθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Continue reading

Το ρωσικό υπερόπλο λέγεται «ενέργεια»

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο
πηγή : http://www.tovima.gr

Του Στάθη Ευσταθιάδη

Είναι ενδιαφέρουσα η αμερικανική αντίδραση. Το νέο Κογκρέσο πρόκειται να συζητήσει στα μέσα Ιανουαρίου «τα περιθώρια ανάσχεσης της ρωσικής ενεργειακής διείσδυσης (…) στο κέντρο του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ» με βάση «διαφωτιστική έκθεση» (Illuminated Report) του Enterprise Institute. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι δύο στοιχεία προβάλλουν στην έκθεση. Το ένα αφορά τις οικονομικές συνέπειες για την Αμερική από την «προφανή αποτυχία να υλοποιηθεί το σχέδιο του αγωγού Nabucco» δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικές αυτές οι συνέπειες – και το δεύτερο για την «πολιτική μέγγενη» στην οποία εισέρχεται στην πραγματικότητα ολόκληρη η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης αφού θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.

Continue reading

Πεκίνο, το Λος Αντζελες της Απω Ανατολής

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο
πηγή : http://www.tovima.gr

Ρεπορτάζ: Αναστάση Βιστωνίτη

 Την πόλη τη δημιούργησαν τον 15ο αιώνα οι Μινγκ. Η σημερινή δεν θυμίζει πλέον σε τίποτε το παλιό πολεοδομικό σχέδιο που βασιζόταν στη λογική του τετραγωνισμού. Δεν έχει καμιά σχέση με την πόλη που είδαν ο Καζαντζάκης, ο Ανρί Μισό, ο Σεν Τζον Περς, ο Αρθουρ Μίλερ, ο Σαρτρ πόσω μάλλον ο Μάρκο Πόλο (μολονότι για τον τελευταίο υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ την Κίνα).

Continue reading

Μοιρασιά και στην Παιδεία!


Απόσπασμα από το ΣΤΙΓΜΑ
του Γιώργου Χρ.Παπαχρήστου

Πηγή: http://www.tanea.gr

 Ή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Εγω καταλαβαίνω τον πρόεδρο Αντώνη, που έχει το μεγάλο πρόβλημα πώς να συγκρατήσει το πλήθος των μεσσήνιων φίλων, αλλά και των κάθε λογής δεξιών (μερικοί από τους οποίους είχαν… λάμψει κατά τη διάρκεια της αλήστου μνήμης διακυβέρνησης Καραμανλή) που θέλουν να εφορμήσουν για να καταλάβουν το κράτος, αλλά οι άλλοι δύο τι ζόρι τραβάνε; Αγνωστο!

Continue reading

Επιχείρηση γοητείας στο Κατάρ

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο
πηγή : http://www.tovima.gr

Ρεπορτάζ: Αχιλλέας Χεμικόγλου

«Κορωνίδα» για το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ στην Ελλάδα θεωρείται το μεγάλο σχέδιο του Ελληνικού, για την αποκρατικοποίηση του οποίου η Qatari Diar, θυγατρική του κρατικού επενδυτικού οργανισμού Qatar Investment Authority (QIA), έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και βρίσκεται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (μαζί με την ισραηλινή Elbit, τη βρετανική London & Regional Properties και τη Lamda Development του ομίλου Λάτση).

Continue reading

Έκτακτη βοήθεια εφόσον χρειαστεί

Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο
πηγή : http://www.tovima.gr

ρεπορτάζ: Ζώης Τσώλης

                            

Μία μακρά και συνάμα δύσβατη πορεία που κρατά την Ελλάδα στο ευρώ και θα επιτρέψει να επιστρέψουμε στις αγορές σταδιακά ως το 2020 έχουν χαράξει οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ για τη χώρα μας. Με την προχθεσινή απόφαση για την καταβολή της βοήθειας των 52,4 δισ. ευρώ καλύφθηκε το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας (ελλείμματα, τόκοι και δανεισμός) ως το τέλος του 2016 και τέθηκαν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην εκτροχιαστεί πάλι το δημόσιο χρέος.

Continue reading