Αίγιο – Με Επιτυχία η Διοργάνωση Ενημερωτικής Ημερίδας από τους Νέους

 

Το σχέδιο «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων» εντάσσεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+/ Βασική Δράση 3 (ΚΑ 3) /«Διαρθρωμένος Διάλογος: Συναντήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στο τομέα νεολαίας» και αποτελεί μια σειρά δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων νέων, επί σειρά οκτώ μηνών, όπου στο χρονικό διάστημα αυτό εκπονήθηκε ένα πρότυπο εγχειρίδιο καλών και δόκιμων πρακτικών στον τομέα της νεολαίας για τους δήμους και τις αιρετές περιφέρειες, καθώς και πραγματοποιήθηκε η κατασκευή της πρότυπης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη νεολαία New Politics For Youth.

Οι νέοι άνθρωποι στην περιοχή της Αιγιάλειας διαθέτουν τις γνώσεις, τη φαντασία τη δημιουργικότητα και το ψυχικό σθένος για να προσφέρουν το καλύτερο στον τόπου τους και αυτό διαπίστωσαν ξεκάθαρα οι εκπρόσωποι των τοπικών δημοκρατικών θεσμών τόσο στις προηγούμενες συναντήσεις με τους νέους όσο και στην διάρκεια της ημερίδας, με τον ίδιο τον Δήμαρχο του Δήμου Αιγιάλειας να εκφράζει στην ομιλία του την πρόθεση του για την περαιτέρω στήριξη του δήμου προς την νεολαία. Μάλιστα, παρέλαβε από τους νέους το πρότυπο εγχειρίδιο για να το μελετήσει και να εξετάσει τις περιπτώσεις καλών πρακτικών που μπορούν να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν από το δήμο στο τομέα της νεολαίας.

Η όλη δραστηριοποίηση των νέων στην περιοχή εκφράζει μια μεγάλη επιθυμία των νέων ατόμων για την ενεργότερη συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή και στα διοικητικά κέντρα λήψης αποφάσεων του τόπου τους, την επέκταση των δημοκρατικών διαδικασιών με την μορφή της άμεσης δημοκρατίας και του δημοκρατικού διαλόγου, καθώς και την προσδοκία για περισσότερη Ευρώπη, δηλαδή την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με τον Δήμο Αιγιάλειας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχουν απευθείας πρόσβαση στις ανάγκες των νέων, καθώς με την υλοποίηση του σχεδίου υπάρχει ένα καινοτόμο παράδειγμα εφικτής και ανέξοδης αλλαγής για την ενεργή εμπλοκή της νεολαίας μέσα από το δημοκρατικό διάλογο, με τη δυνατότητα αναπαραγωγής του τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνική εμβέλεια ως βέλτιστη πρακτική άσκησης χάραξης πολιτικής των θεσμών υπέρ των νέων.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα ήταν ο Δήμαρχος Δήμου Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Φιλιππάτος, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και δημοτική σύμβουλος Μαρία Παπαχριστοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Θανασούλιας, η σύμβουλος της Δ.Κ. Αιγίου Γκρέμου – Γούσα Γιώτα, ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων Δυτικής Ελλάδας Διονύσιος Τσουκαλάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σελιανιτίκων Ευάγγελος Γεωργόπουλος, η εκπρόσωπος από την Ε.Μ.Σ. για το Erasmus+/Youth Κατερίνα Κουρκουτά, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρης Τηλιγάδης, ο ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Κωνσταντίνος Μπρούμας, η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Αιγιαλείας Ελένη Καρόγιαννη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Σελιανιτίκων Γιώτα Σταυροπούλου μαζί με μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος, ο εθνικός προπονητής σκάκι Νίκος Νικολακόπουλος και πλήθος κόσμου.

Επισημαίνεται, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, στον διαδικτυακό τόπο «New Politics For Youth» (http://www.newpoliticsforyouth.eu / Αρχική – Μενού: Σχετικά με τη Δράση / Υπομενού: Πες τη Γνώμη σου) έχουν τη δυνατότητα όλοι οι πολίτες του δήμου Αιγιάλειας να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, που αφορούν στη χάραξη δόκιμων και ωφέλιμων πολιτικών πρακτικών σε επίπεδο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τον τομέα της νεολαίας, συμβάλλοντας στην βελτίωση των πολιτικών αυτών από τους τοπικούς δημοκρατικούς θεσμούς υπέρ των πραγματικών αναγκών των νέων.

Επίσης, στην ενότητα “Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη” έχει αναρτηθεί η παρουσίαση του σχεδίου “Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων” την οποία επιμελήθηκαν οι συμμετέχοντες νέοι και νέες και στην ενότητα “Βίντεο Κανάλι” περιέχεται σε βιντεοσκόπηση η ενημερωτική ημερίδα, καθώς και οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των τοπικών δημοκρατικών θεσμών και των συλλογικών φορέων.

Η παρούσα δημοσίευση εκφράζει μόνο την άποψη του συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε χρήση των περιεχόμενων πληροφοριών.

Πρόσκληση σε Δημόσια Ημερίδα για τη Νεολαία στο Αίγιο

Μετά από σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν ακατάπαυστα τους τελευταίους οκτώ, σχεδόν, μήνες από τους νέους και τις νέες που συμμετέχουν στο σχέδιο με τίτλο: «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ / Βασική Δράση 3 (ΚΑ 3) / «Διαρθρωμένος Διάλογος: Συναντήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στο τομέα νεολαίας», παράλληλα με την εκπόνηση, την έκδοση και την κυκλοφορία ενός πρότυπου εγχειριδίου για καλές και εφαρμόσιμες πρακτικές στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού στο τομέα της νεολαίας, οργανώνεται δημόσια ενημερωτική ημερίδα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό της περιοχής, προκειμένου για την παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του εν λόγω σχεδίου.

Continue reading

Σειρά Προτάσεων για τη Νεολαία στο Πρότυπο Εγχειρίδιο για τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού

Σειρά προτάσεων για δραστηριότητες και ωφέλιμες πρακτικές στο τομέα της νεολαίας περιλαμβάνονται στο πρότυπο εγχειρίδιο για τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, την κατάρτιση του οποίου επιμελήθηκαν αποκλειστικά οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν στο σχέδιο «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ / Βασική Δράση 3 / «Διαρθρωμένος Διάλογος: Συναντήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στο τομέα νεολαίας».

Continue reading

New Politics For Youth – Δημιουργία Ενός Πρότυπου Δικτυακού Τόπου για τη Νεολαία

Οι νέοι που συμμετέχουν στο σχέδιο «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ / Βασική Δράση 3 / «Διαρθρωμένος Διάλογος: Συναντήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στο τομέα νεολαίας», προχώρησαν σε μια καινοτόμα πρωτοβουλία με την δημιουργία ενός μοναδικού διαδικτυακού ιστότοπου που αφορά στο σύνολο της νεολαίας της χώρας.

Continue reading

Δημιουργία ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ -κοινωφελούς Ανθρωπιστικής Πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δράσης στο ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΆΡΕΩΣ,

1)ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
2)ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ
3)ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
 
ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Αττικής περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου
Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατερίνα Θανoπούλου
 
ΘΕΜΑ: Δημιουργία ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ -κοινωφελούς Ανθρωπιστικής Πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δράσης στο ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΆΡΕΩΣ, με φορέα διαχείρισης «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Α/Σ» στην οποία θα συμμετέχουν Κοινωφελείς και εθελοντικές οργανώσεις, Κοινωνικές επιχειρήσεις Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής βάσει του νόμου 4019/11 περί Αναπτυξιακών Συμπράξεων.
 
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το πεδίο του Άρεως είναι ένας μοναδικός φυσικός χώρος πρασίνου και αναψυχής για την αθηναϊκή κοινωνία, ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό στο κέντρο της πρωτεύουσας που παραμένει εδώ και πολλά χρόνια, ένας υποβαθμισμένος χώρος, παραμελημένος και αναξιοποίητος. Το πάρκο αυτό όπως είναι γνωστό ανήκει Περιφέρεια Αττικής.
Παρά την πρόσφατη ανάπλαση, για την οποία δόθηκαν περισσότερα από 9.000.000 ευρώ, από κονδύλια του ΕΣΠΑ, το ΠΑΡΚΟ παραμένει αφύλακτο και επικίνδυνος χώρος για την κοινωνία και όσους τον έχουν περισσότερο ανάγκη. Τις οικογένειες, τα παιδιά, συνταξιούχους καθώς, έχει μεταβληθεί σε χώρο παραβατικότητας ναρκωτικών και παρανομίας.
Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έκαναν τίποτα, για να αλλάξουν την κοινωνική λειτουργία του Πάρκου. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής πολλές φορές αναφέρουν βανδαλισμούς, απόπειρες παραβίασης σπιτιών και ασχημίες από τοξικομανείς.
Αυτή η αρνητική εικόνα φυσικά δεν μπορεί να αλλάξει όσο λείπει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, για την κοινωνική λειτουργία του Πάρκου και την αποτελεσματική του φύλαξη με κοινωνική συμμετοχή.

Continue reading

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
 
Μετά τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και την ψήφισή τους στη βουλή, αναγκαστικά έρχεται στο τραπέζι και το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Σε ειδική σύσκεψη άλλωστε ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ως προτεραιότητα αφού πρώτα παραδέχθηκε δημόσια ότι χάθηκε χρόνος από το εσωτερικό μέτωπο για την καταπολέμηση της διαφθοράς όσο η Κυβέρνηση είχε ρίξει όλο της το βάρος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.
Αρκετοί αρθρογράφοι μάλιστα φίλα προσκείμενοι έγραψαν ότι: Ο Τσίπρας έκανε το λάθος να περιμένει να τελειώσει με το εξωτερικό μέτωπο για να ασχοληθεί με το εσωτερικό. Αυτός ο διαχωρισμός ήταν τραγικός, αφού πήγε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γυμνός από το ριζοσπαστισμό και τη δύναμη που θα είχε η αποτελεσματική διακυβέρνηση απέναντι στη διαπλοκή και τα καρκινώματα της χώρας. Μετέτρεψε τον εαυτό του από ισχυρό αντίπαλο που την ισχύ του φανερώνει η διακυβέρνησή του, σε διαπραγματευτή χωρίς υπαρκτή απειλή.
Έδωσε επίσης την ευκαιρία στους Ευρωπαίους επικριτές του να ισχυριστούν ότι παρά τα λόγια η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θίγει ούτε φορολογεί τον παράνομο και προκλητικό πλούτο στη χώρα του και μάλιστα με στοιχεία δείχνοντας ότι ο μέσος όρος στη φορολογία του πλούτου στην Ευρώπη είναι 13,2% και στην Ελλάδα ακόμη στο 8% ακυρώνοντας έτσι στην πράξη τα επιχείρηματά του ότι, η Κυβέρνησή του μάχεται για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Continue reading

Ηθικός καταναλωτισμός

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη
Δημοσιογράφος

ethicalΆλλαξε τον κόσμο ψωνίζοντας

Συνειδητοποιείς πόση δύναμη έχουν τα χρήματα σου; Ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο ψωνίζοντας; Ότι το να αγοράζεις είναι ίσως σημαντικότερο ακόμη και από το να ψηφίζεις; Αναλογίζεσαι ότι η απόλαυση της δικής σου κατανάλωσης μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιον άλλο; Είσαι καταναλωτής; Έχεις τεράστια δύναμη! Μην την αναλώνεις επομένως σε λάθος επιλογές…

Continue reading

Ελληνοαμερικανικό ίδρυμα για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα

Γράφει η Στέλλα Τσολακίδου New York, News

Ελληνική ενσωμάτωση αρωγής στις ευπαθείς ομάδες συστάθηκε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ως φιλανθρωπική, Μη Κερδοσκοπική οντότητα. Στόχο έχει την υποστήριξη στους Έλληνες που υποφέρουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Continue reading