Η Γνώση ως αγαθό που μπορείς να μοιραστείς

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζεβελέκος Δημήτριος (ΙΤ),

στη Φουσέκη Αθανασία, Ψυχολόγο

 

Εσύ τελικά τι αποφασίζεις?

(The Matrix 1999, Dir: The Wachowski Brothers / Production: Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures)

 

«Η γνώση αποτελεί αγαθό και τα αγαθά πρέπει να μοιράζονται στον κόσμο, χωρίς περιορισμό. Η χρηστική ενημέρωση και η  χρήσιμη πληροφορία λοιπόν, πρέπει  εξ΄ορισμού να μοιράζεται. Νιώθω λοιπόν περήφανος που μπόρεσα να δώσω σε ένα μέρος της κοινωνίας μας την ευκαιρία να δει και να σκεφτεί πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο νέος τρόπος ενημέρωσης. Η ενημέρωση και η είδηση γράφονται στο δρόμο και το διαδίκτυο είναι λεωφόρος.»

Α.Φ: Είσαι Τεχνολόγος Μηχανικός Η/Υ και Δικτύων  με γνωστικό αντικείμενο Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα, είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως μέλος της ομάδας IT στις εφημερίδες Social Activism & Oikopress και έχεις διανύσει τον τέταρτο μήνα του προγράμματος, τί έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πώς σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;

Δ.ΤΖ: Λέγοντας IT ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς κάνουμε. Η ομάδα του IT είναι υπεύθυνη για τις υποδομές, το στήσιμο αλλά και την συντήρηση των διαδικτυακών υποδομών, ώστε να καταστεί εφικτή η διάδoση και το έργο των δύο ηλεκτρονικών εφημερίδων από πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας. Το γεγονός ότι μου δώθηκε η ευκαιρία απασχόλησης την περίοδο που δυανύουμε, το θεωρώ θετικό. Οι νέοι πρέπει να εργαζόμαστε ώστε να μην τελματώνεται η σκέψη μας. Αποκόμισα θετικές εμπειρίες, εμπλούτισα τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου, οι οποίες προστέθηκαν στις γνώσεις που απέκτησα από τη σχολή από την οποία αποφοίτησα. Ωρίμασα γνωστικά καθώς και επαγγελματικά, ενώ μου δώθηκε και η ευκαιρία να εφαρμόσω τις ήδη αποκτηθείσες γνώσεις μου.

Α.Φ: Οι δύο εφημερίδες ανήκουν στο καινοτόμο πλαίσιο της κοινωνικής δικτύωσης. Ως διαχειριστές τους τι αποκομίσατε απ’ αυτή την εμπειρία;

Δ.ΤΖ: Η κοινωνική δικτύωση που πραγματώνεται μέσα από τα social media είναι πλέον επιστήμη. Η ορθή διάδoση της ενημέρωσης μέσω των κοινωνικών δικτύων αποτελεί μονόδρομο στην εποχή μας. Η διαδραστική ενημέρωση, η αλληλόδραση και η επέμβαση στην είδηση αποτελούν πλέον την ορθότερη οδό ενημέρωσης καθώς οι πληροφορίες διασταυρώνονται συνεχώς. Η τηλεόραση και γενικότερα τα ΜΜΕ στα οποία ο πολίτης δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει μπορούν εύκολα να τον μετατρέψουν σε «Μοντεκρίστο», σιδεροδέσμιο σε πληροφορίες που δεν μπορεί να κρίνει, να επεξεργαστεί και το χειρότερο από όλα δεν μπορεί να γνωρίζει την αλήθεια παρά μόνο  εκείνη που «απλόχερα» του προσφέρεται από δημοσιογράφους παχυλών μισθών και αμφιβόλου ποιότητας λογοκριθέντων κειμένων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των εθνοπατέρων συνδικαλιστών και πολιτικών.

Η γνώση αποτελεί αγαθό και τα αγαθά πρέπει να μοιράζονται στον κόσμο, χωρίς περιορισμό. Η χρηστική ενημέρωση και η  χρήσιμη πληροφορία λοιπόν, πρέπει  εξ΄ορισμού να μοιράζεται. Νιώθω λοιπόν περήφανος που μπόρεσα να δώσω σε ένα μέρος της κοινωνίας μας την ευκαιρία να δει και να σκεφτεί πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο νέος τρόπος ενημέρωσης. Η ενημέρωση και η είδηση γράφονται στο δρόμο και το διαδίκτυο είναι λεωφόρος.

Α.Φ: Πριν απο αυτή την εργασία ήσουν άνεργος; Είχες κάποια δραστηριότητα; Νιώθεις αδικημένος απο τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας για τους πτυχιούχους και νέους επιστήμονες;

Δ.ΤΖ: Στο χώρο της πληροφορικής, άνεργος δέν σημαίνει ότι δεν εργάζεσαι. Στην Ελλάδα η  έννοια άνεργος έχει να κάνει με το εάν έχεις ένσημα ή όχι. Το κράτος εξαναγκάζει τους νέους στο να εργάζονται ανασφάλιστοι. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα πτυχία δεν κάνουν τους πτυχιούχους. Το εκπαιδευτικό κατεστημένο έχει γεράσει και το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό και έλεγχο. Η απαξίωση των σχολών από το δίδυμο Κράτος-Ιδιώτες έχει καταντήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση κρυψώνα ανέργων. Αν το κράτος και οι επιχειρήσεις δεν μας θεωρήσουν απόκτημα, και δεν μας επιμορφώνουν, όσο τα τεχνολογικά επιτεύγματα προχωρούν το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παράγουμε κακής ποιότητας έργο. Η επιμόρφωση κοστίζει για όλους αλλά αποδίδε,ι επίσης, για όλους.

Επιπρόσθετα, όσοι αναφέρονται σε λέξεις όπως αναξιοκρατείαδιαφθοράχαμένη γενιά, τις οποίες θεωρώ τρομολαγνικές φράσεις, θα ήθελα να πω ότι είναι οι ίδιοι παθητικοί δέκτες πληροφόρησης. Ευτυχώς, μέσα από την κρίση ξεχωρίζουν οι επαγγελματίες από τους άρπαγες. Αν ο κάθε νέος καθίσει κάτω και μοιρολογεί για την κατάσταση τότε σίγουρα δεν θα προσπαθήσει για κάτι καλύτερο. Αν παλέψει όμως, σίγουρα κάτι θα κερδίσει. Πόσο μάλλον, αν παλέψει σαν μέρος ενός συνόλου. Και πόσο μάλλον αν αυτή η μάχη δοθεί δημόσια  μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς λογοκρισία.

Α.Φ: Όλο αυτό που κάνετε στην εφημερίδα σε κάνει να νιώθεις ότι συμμετέχεις σε ένα έντυπο δημοσιογραφίας πολιτών όπως αυτό τουλάχιστον παρουσιάστηκε τελευταία στην εκδήλωση στο Hilton;

Δ.ΤΖΩς μέλος της ομάδας IT στις εβδομαδιαίες ηλεκτρονικές εφημερίδες Oikopress και Social Activism Αθηνών, δεν αρθρογραφώ. Ως μέλος του τεχνικού τμήματος, όμως, νιώθω περήφανος που ανέπτυξα τα κατάλληλα εργαλεία και υποδομές, ώστε να ακουστεί η φωνή και να διαδωθεί το μήνυμα του κοινωνικού ακτιβισμού, της αλληλεγγύης και της δυναμικής διαχείρησης της γνώσης. Οι αρθρογράφοι μας, νέοι με όρεξη και αγάπη για την δουλειά τους, με καινοτόμες ιδέες για την κοινωνία μας, με κάνουν να χαίρομαι που μπορούν να διαδώσουν το μήνυμά τους μέσω των δομών που αναπτύχθηκαν από το σύνολο του τεχνικού τμήματος της Α.Μ.Κ.Ε «Ερύμανθος». Διαδίδουμε την ελπίδα και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο στην Ελλάδα του Μνημονίου και της Κρίσης.