Αθήνα: η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

athens-graffiti anapodi-prosefxi

Πηγή: www.olympia.gr

Η Αθήνα βιώνει την οικονομική κρίση των τελευταίων τριών ετών, σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων της. Έχοντας στους κόλπους της γύρω στους 3.000.000 κατοίκους αλλά και φιλοξενώντας πολλούς μετανάστες, εμφανίζει ένα πρόσωπο σκυθρωπό που ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Η φρενήρης αύξηση της ανεργίας, η κατακόρυφη αύξηση των αστέγων, ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν πλέον πολλές κοινωνικές ομάδες αλλά και ο ρατσισμός που εκδηλώνεται από φασιστικά- ναζιστικά μορφώματα τα οποία ενδύονται πλέον και τον κοινοβουλευτικό μανδύα, έχουν οδηγήσει την Αθήνα αλλά και ολόκληρη τη χώρα στη δίνη μίας ανθρωπιστικής κρίσης που ζητάει άμεσες απαντήσεις.

 

Πού εντοπίζεται η ανθρωπιστική κρίση: στους τομείς της στέγασης, της υγείας, της διατροφής.

Η ανθρωπιστική κρίση σε μερικές ομάδες ανασφάλιστων πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα εδώ και τώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση εθελοντών γιατρών. Δεκάδες καρκινοπαθείς φεύγουν από το ιατρείο περιμένοντας να πεθάνουν, ενώ μπορούν να ζήσουν, γιατί δεν έχουν λεφτά.

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με προβλήματα που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τι θα απογίνουν στο επόμενο βήμα αφού δεν έχουν τα χρήματα να χειρουργηθούν; Καρκινοπαθείς ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκαν αντιμετωπίσιμοι χειρουργικά όγκοι σε πρώιμο στάδιο, δεν χειρουργήθηκαν ποτέ διότι δεν είχαν χρήματα.

Στον τομέα της στέγασης τα πράγματα είναι επίσης σε ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η αύξηση των αστέγων είναι κατακόρυφη, ενώ και στον τομέα της διατροφής τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά τουλάχιστον 1.500 άτομα τρώνε στο συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής στο Δήμο της Αθήνας, ενώ συγκλονίζει η δήλωση πολιτικού αρχηγού ότι 1 στους 11 συμπολίτες μας θρέφεται σε συσσίτιο!

 

Γιατροί του Κόσμου για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο Νικήτας Κανάκης ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου περιγράφει γλαφυρά: «Εκείνο, όμως, που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η ανθρωπιστική κρίση τείνει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ανοίγει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν κάποια λίγα χρήματα και στους άλλους που είναι απογοητευμένοι. Αυτό το χάσμα διαμορφώνει κοινωνικές συμπεριφορές που δε σας κρύβω ότι εμάς μας ανησυχούν ιδιαιτέρως».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το ποσοστό των Ελλήνων που απευθυνθήκαν στους Γιατρούς του Κόσμου για να βοηθηθούν έφτασε στο 30% ενώ φέτος λένε χαρακτηριστικά ότι «Έρχονται πλέον απογοητευμένοι άνθρωποι που πριν από ένα χρόνο δεν αποδέχονταν καν ότι έχουν πρόβλημα. Και βέβαια το πρόβλημα αυτό θα επιτείνεται. Προστέθηκαν πια στον πληθυσμό που αντιμετωπίζει προβλήματα, άνθρωποι που ήταν στο ταμείο ανεργίας και τώρα πια δεν είναι, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, άνθρωποι που είχαν στην άκρη κάποιες οικονομίες και τελείωσαν».

 

Social Activism Αθηνών

 

 



Πηγές:

1. Ανθρωπιστική κρίση στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζει η Ελλάδα

2. Χειμώνα ανθρωπιστικής κρίσης προβλέπουν οι Γιατροί του Κόσμου