Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την επαναγορά των ομολόγων

Αναδημοσίευση από Naftemporiki.gr

Σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην Ελλάδα όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων.

Βέβαιος ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα πετύχει εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, λέγοντας ότι έτσι έρχεται πιο κοντά μια λύση για τη χώρα και ικανοποιείται ολόκληρη η νομισματική ένωση.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, ο κ. Γιούνκερ είπε πως έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην Ελλάδα όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων. Και γι’ αυτό, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε «μη υγιείς εικασίες» περί αποτυχίας της διαδικασίας επαναγοράς.

«Ο αποκλεισμός της “Grexit” είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα εμφανίστηκε, εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, και άλλος ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι προσδοκίες του Eurogroup από το πρόγραμμα.

«Δεν θέλω να πω, σε αυτό το στάδιο, ποιες είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι δεν είναι ασήμαντες», είπε από τις Βρυξέλλες ο εν λόγω αξιωματούχος. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ευρωζώνη αναμένει από το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Κληθείς να σχολιάσει τι σκοπεύουν να κάνουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η Ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου 2013.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του επόμενου τακτικού Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου, ο ίδιος αξιωματούχος, αφού διευκρίνισε ότι ως τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς, με ευθύνη της Αθήνας, είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας και «εργάζεται για τα συμφέροντά της».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την πάγια θέση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση» και ότι «μοναδικές είναι και οι αποφάσεις», που ελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου.

IIF: Αβέβαιο το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτιμά πάντως, από την πλευρά του, πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν αίρει όλες τις αβεβαιότητες και σημειώνει πως είναι κρίσιμο η εξαγορά του ελληνικού χρέους να γίνει αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική βάση.