“Γείτονες” της Αθήνας στη μάχη για μια πιο ανθρώπινη πόλη

Αναδημοσίευση από την Ενημερωτική Δικτυακή πύλη «news247.gr»

 

Άλλος σκάβει, άλλος καθαρίζει, άλλος το επικοινωνεί, όμως όλοι μάχονται για μία πιο ανθρώπινη ζωή στην πόλη. Ποιοί είναι οι αφανείς “ήρωες” των γειτονιών της Αθήνας;

Κάτοικοι γειτονιών σε όλη την Αττική δεν μένουν απαθείς μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι συμπολίτες τους, αλλά ενώνονται σε ομάδες και δίνουν λύσεις όπου μπορούν.

 Δράσεις σε Πειραιά, Χαϊδάρι, Γαλάτσι, Κεραμεικό, Μεταξουργείο

Καθαρισμοί εγκαταλειμμένων κτιρίων και οικοπέδων, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, ενίσχυση πολιτών που έχουν ανάγκη, εικαστικές παρεμβάσεις, ακόμα και… τοποθέτηση εικονικών κλήσεων σε οχήματα που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, συγκαταλέγονται στις δράσεις που τα μέλη των ομάδων διοργανώνουν στον Πειραιά, στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι, στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο.

 

«Geitones»

Οι ΓΕΙΤΟΝΕΣ είναι μία ομάδα με χαρακτήρα οικολογικό, φιλανθρωπικό αλλά και ζωοφιλικό με επίκεντρο τη περιοχή του Γαλατσίου.

Έχουν ισότιμα μέλη άντρες και γυναίκες, Έλληνες και αλλοδαπούς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Κύριο γνώρισμά της είναι μόνο η θετική ενέργεια και η θέληση της προσφοράς. Χτίζουμε μια ομάδα που πιστεύει στη δύναμη της μονάδας!!!

Κύριο μέλημά τους η φύτευση δέντρων και ο καθαρισμός – καλλωπισμός κοινόχρηστων χώρων, η προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, η έναρξη ζωοφιλικών δράσεων, δράσεις για στήριξη ανθρώπων ή ομάδων.

Οι φίλοι των ΓΕΙΤΟΝΩΝ μπορούν να προσφέρουν ποικιλοτρόπως: άλλος θα σκάψει, άλλος θα καθαρίσει, άλλος θα βρει νέες ιδέες για δράση, άλλος απλά θα το επικοινωνήσει, όλοι όμως ο καθένας με τον δικό του τρόπο θα συμμετάσχει για να κάνει τη ζωή στην πόλη που ζει ή εργάζεται, πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη.

Στις πρωτοβουλίες τους έχουν συχνά τους συνδημότες τους μαζί τους, αλλά και πολλές φορές απέναντί τους.

«Δεν θέλαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με το δήμο, αλλά να συνδεόμαστε και να αλληλοβοηθιόμαστε», διευκρινίζει η Άντα Μονογιού, μέλος της ομάδας.

Και προσθέτει: «Η φιλοσοφία μας είναι ότι η μονάδα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Αυτός ο χώρος που βλέπουμε έξω, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, οι πλατείες είναι η αυλή του σπιτιού μας. Ζούμε σε πολυκατοικίες και η αυλή μας είναι ο κοινός χώρος και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε».

 

«Pire Active»

Έχοντας τη φιλοσοφία ότι «η αδιαφορία και η απάθεια είναι η ρίζα του κάθε κακού» 20 κάτοικοι του Πειραιά, κάθε ηλικίας αποφάσισαν να συγκροτήσουν το Νοέμβριο του 2010 την ομάδα «Pire Active».

Στόχος ήταν «η ανάγκη μας να αποκτήσουμε μια πιο άμεση σχέση και να έρθουμε σε επαφή με την πόλη μας, να γνωρίσουμε την ιστορία της, τις δυνατότητες της, να σεβόμαστε το χώρο που υπάρχουμε και να μάθουμε να τον ζούμε διαφορετικά, ώστε να μην μένουμε απαθείς μπροστά στην παρακμή του».

Οι δράσεις που υλοποιεί η ομάδα έχουν χαρακτήρα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν οργανώσει μεταξύ άλλων καθαρισμούς σε γειτονιές, πάρκα, σχολεία και παραλίες, ξεναγήσεις σε μουσεία και γειτονιές με ιδιαίτερο χαρακτήρα, συλλογή τροφίμων και ρούχων. «Επιθυμούμε ως ομάδα να κινητοποιηθεί ο καθένας μας κοινωνικά, πολιτισμικά, ανθρώπινα και να συμμετέχει στη ζωή της πόλης του», προσθέτουν.

Από τις δράσεις των «PireActive» ξεχωρίζουν ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων και του προαύλιου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, καθώς και η εικαστική παρέμβαση στους τοίχους του 34ου Δημοτικού Σχολείου Καλλίπολης, σε συνεργασία με καλλιτέχνες του δρόμου.

 

«ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά»

Η ομάδα «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» είναι μια πρωτοβουλία κατοίκων και επαγγελματιών που ζουν ή εργάζονται στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο.

Η ομάδα συγκροτήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. «Μένουμε και δουλεύουμε εδώ, έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς και αγωνίες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή που είναι σε μεγάλο ποσοστό αναξιοποίητη», εξηγεί η Αλεξία Μυλωνά, μέλος της ομάδας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής, όπως τα έχουν αξιολογήσει τα μέλη της ομάδας, είναι η συγκέντρωση οίκων ανοχής, η διέλευση πολλών λεωφορειακών γραμμών, η ύπαρξη πολλών εγκαταλειμμένων οικοπέδων και ακινήτων (σε ποσοστό 40%, όπως αναφέρουν), η ελλιπής καθαριότητα και η απουσία κοινωνικών υποδομών για τους πολίτες όλων των ηλικιών.

Η δράση της ομάδας έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από δύο πρωτοβουλίες, την ανάδειξη του «Δημόσιου Σήματος», του σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, «ένα πρόγραμμα που συσπείρωσε τη γειτονιά», όπως λέει η κ. Μυλωνά, και το πρόγραμμα αναβάθμισης των οδών Κεραμεικού και Σαλαμίνος με στόχο να αναδειχθούν σε άξονες πολιτισμού που συνδέουν σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους.

Για τις δράσεις αυτές η «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» συνεργάστηκε με το σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος» (κατοίκων από Γκάζι, Κεραμεικό και Ρουφ) και την Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

 

Ιστός Χαϊδαρίου

Μόλις πριν από ένα χρόνο η ομάδα «Ιστός» στο Χαϊδάρι αποφάσισε να αναλάβει δράση στη γειτονιά της. Έκτοτε οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στο παλιό δημαρχείο της περιοχής, είναι πολλές: ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων, εθελοντική νομική, λογιστική και ιατρική υποστήριξη, διοργάνωση δωρεάν καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες, ανταλλακτήριο παιδικών ρούχων και παιχνιδιών, σεμινάρια, λειτουργία Κινηματογραφικής Λέσχης, ακόμα και συνεργασία με κοινωνικό ωδείο για τη διοργάνωση μαθημάτων.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της δραστηριοποίησής τους έπαιξε η έντονη κρίση. «Θέλαμε έναν ελεύθερο χώρο που θα προσφέρει στην κοινωνία, χωρίς να υποκαθιστά τις ευθύνες της πολιτείας», παρατηρεί ο Κώστας Φωτεινάκης.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις είναι περισσότεροι από 100 και οι ωφελούμενοι καλούνται να συμβάλουν και αυτοί με τις δυνάμεις τους σε όποια δράση μπορούν. «Θέλουμε να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα ότι ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί», τονίζει ο κ. Φωτεινάκης.

Οι δράσεις του «Ιστού» δεν απευθύνονται μόνο σε δημότες του Χαϊδαρίου, αλλά σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.

 

Πηγή:

 

Ενημερωτική Δικτυακή πύλη «news247.gr» (11/2/2013)