Γλωσσάρι

A

AddThis –Το AddThis είναι μια υπηρεσία social bookmarking που δίνει στους χρήστες έναν κωδικό για να βάλουν στις ιστοσελίδες τους, έτσι ώστε οι επισκέπτες των σελίδων αυτών να έχουν τη δυνατότητα να τις κοινοποιήσουν (share) μέσω του Facebook, Twitter, κ.λπ. H υπηρεσία ανάλυσης (analytics) του AddThis, μπορεί να σας δείξει ποιες σελίδες είναι περισσότερο δημοφιλείς, ποιά είναι τα σημεία αλληλεπίδρασης των επισκεπτών με την εταιρία σας, και ποιά είναι τα σχόλιά τους για το περιεχόμενό σας στο Twitter.

Algorithm – Ένας αλγόριθμος είναι ένα σύνολο από τύπους που αναπτύχθηκε για να εκτελέσει ένας υπολογιστής μία συγκεκριμένη λειτουργία. Αυτό είναι σημαντικό στο social sphere, καθώς οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν ιστότοποι σαν το Facebook και το Google, είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη contentsharing στρατηγικής.

Application Programing Interface (API) – Ένα API είναι ένα περιβάλλον σε γραπτή μορφή που επιτρέπει σε μια εφαρμογή λογισμικού για να αλληλεπιδράσει με μια άλλη. Παραδείγματα αυτού είναι το Twitter API.

Avatar – ένα avatar είναι μια εικόνα ή ένα username που αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο μέσα στα forums και τα κοινωνικά δίκτυα.

 

B

BackType – Η BackType είναι μία εταιρία που αναλύει τα social media βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μετρήσουν την κοινωνική συμμετοχή τους στο χώρο αυτό. Παλαιότερα, η υπηρεσία ξεκίνησε σαν μία μηχανή αναζήτησης για blog comments.

Bitly – Το Bitly είναι μια δωρεάν υπηρεσία συντόμευσης URL που παρέχει στατιστικά στοιχεία για τα links που κοινοποιούν οι χρήστες online. To Bitly χρησιμοποιείται ευρέως για τη συντόμευση πολύ μεγάλων URLs ώστε να είναι ευκολότερο να αναρτηθούν στα κοινωνικά δίκτυα τύπου Twitter.

Blip.TV – Το Blip.TV είναι ένα online video sharing site που παρέχει μία δωρεάν ή επί πληρωμή πλατφόρμα για άτομα και επιχειρήσεις που διεξάγουν οnline video shows.

Blog  To Blog είναι μια λέξη που δημιουργήθηκε από δύο λέξεις: “web log.” Τα Blogs είναι συνήθως στην κατοχή ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης και δέχονται συχνά σχόλια, περιγραφές γεγονότων, ή άλλο υλικό, όπως γραφικά ή βίντεο. Οι αναρτήσεις συνήθως εμφανίζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά. “Blog” μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως ρήμα, δηλαδή να προσθέσετε περιεχόμενο στο δικό σας ή σε κάποιο άλλο blog.

Blogger  Το Blogger είναι μια ελεύθερη πλατφόρμα blogging που ανήκει στο Google που επιτρέπει σε άτομα και επιχειρήσεις να διατηρούν και να δημοσιεύουν το blog τους συνήθως με ένα subdomain. Για παράδειγμα: yourblogname.blogspot.com

Blog Talk Radio Το Blog Radio Talk είναι μια δωρεάν web εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να φιλοξενήσουν ζωντανά online ραδιοφωνικών εκπομπών.

BoardReader Το BoardReader είναι μια μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν λέξεις-κλειδιά που βρίσκονται μόνο σε αναρτήσει και τίτλους σε online forms.

BoxeeTo Boxee είναι μια social βίντεο εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν σε απευθείας σύνδεση βίντεο στην τηλεόραση και στους υπολογιστές τους. Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν και να παρακολουθήσουν βίντεο από ποικίλες πηγές σε απευθείας σύνδεση δωρεάν.

Bookmarking – Το bookmarking online ακολουθεί την ίδια ιδέα της τοποθέτησης ενός σελιδοδείκτη μία έντυπη δημοσίευση-απλά μαρκάρετε κάτι που βρήκατε σημαντικό, κάτι που απολαύσατε, ή το σημείο που αφήσατε την ανάγνωσή σας για να συνεχίσετε αργότερα. Η μόνη διαφορά online είναι ότι αυτό γίνεται μέσω των διαθέσιμων υπηρεσιών bookmarking, όπως για παράδειγμα το Delicious.

 

C

Chat – Το Chat μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, αλλά συνήθως αναφέρεται σε μία επικοινωνία onetoone μέσα από μία εφαρμογή κειμένου γνωστή ως instant messaging application.

Circles – Κύκλοι είναι οι ομάδες φίλων ενός χρήστη στο Google +, που σημαίνει ότι είναι δυνατή η ομαδοποίηση επιλεγμένων ατόμων μέσα στο Google+ σε κύκλους – όπως είναι οι συνεργάτες, οι συνδέσεις από το πανεπιστήμιο, η οικογένεια, κλπ. Όταν θέλετε να μοιραστείτε περιεχόμενο με τα άτομα ενός μόνο κύκλου, είναι δυνατό να το κάνετε απλά προσθέτοντας τον κύκλο που επιθυμείτε στις επιλογές δημοσίευσης του περιεχομένου.

Comment – Σχόλιο θεωρείται η απάντηση / αντίδραση σε ένα blog post ή σε κάποια ανάρτηση σε ένα κοινωνικό δίκτυο. Τα σχόλια είναι η  πρωταρχική μορφή της αμφίδρομης επικοινωνίας στον κοινωνικό ιστό.

Connections – Ότι σημαίνει για το Facebookfriend’ είναι το ‘connection για το LinkedIn.’ Επειδή το LinkedIn είναι ένα social networking site, τα άτομα με τα οποία συνδέεστε δεν είναι απαραίτητα και φίλοι σας παρά απλοί γνωστοί με τους οποίους συνδέεστε μέσω τρίτων ή έχετε απλά συστηθεί σε κάποια περίπτωση.

 

D

Delicious Το Delicious είναι μία δωρεάν online bookmarking υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να σώσουν online τη διεύθυνση ενός ιστοτόπου δημόσια ή όχι, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ότι έχουν σώσει από οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη με το internet.

Digg – Το Digg είναι ένα ειδησεογραφικό κοινωνικό website που επιτρέπει την υποβολή άρθρων και την ψηφοφορία τους από τους χρήστες. Τα άρθρα με τις περισσότερες ψήφους εμφανίζονται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου και συνεπώς τα βλέπει ο μεγαλύτερος αριθμός των μελών του website, όπως επίσης και άλλοι επισκέπτες.

 

E

Ebook To ebook είναι η ηλεκτρονική μορφή ενός έντυπου βιβλίου. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα ebooks δεν διατίθενται και σε έντυπη μορφή (εκτός αν τα εκτυπώσετε). Συνήθως τα είναι διαθέσιμα σαν PDF.

 

F

Facebook – Το Facebook είναι μία κοινωνική λειτουργία που φέρνει σε επαφή ανρώπους (φίλους, συνεργάτες, συμφοιτητές) μεταξύ τους. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο με περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες.

Firefox – Το Firefox είναι ένας open-source web browser. Έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες περιήγησης στον ιστό και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αλλαγές στον περιηγητή τους μέσω άλλων επεκτάσεων από τρίτους (third-party extensions).

Flickr – Το Flickr είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που σχετίζεται με την ανάρτηση και κοινοποίηση φωτογραφιών online. Η υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν φωτογραφίες online και μετά να τις μοιράζονται με άλλους χρήστες μέσω των προφίλ, των γκρουπ, των sets, αλλά και άλλων τρόπων.

Forums – Γνωστό και ως message board, το  forum είναι ένα site όπου γίνεται μία συζήτηση online. Ξεκίνησε ως το σύγχρονο ισοδύναμο ενός παραδοσιακού πίνακα ανακοινώσεων, και την τεχνολογική εξέλιξη του πίνακα ανακοινώσεων dialup (dialup bulletin board system).

Follow Friday (#ff) – To Follow friday είναι ένα trend μέσω του hashtag #ff, κάθε Παρασκευή στο Twitter. Οι χρήστες επιλέγουν usernames άλλων χρηστών και τα κάνουν tweet με το #ff στη δημοσίευσή τους, εννοώντας πως προτείνουν αυτούς τους χρήστες για να τους κάνουν άλλοι follow. Γενικά οι χρήστες κάνουν tweets για τις αγαπημένες τους επωνυμίες, συνεργάτες τους, διασημότητες – οτιδήποτε!

 

G

Google Chrome –Πρόκειται για έναν web browser της Google

 

H

HootSuite  Το HootSuite είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης των ένα social media που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να απλοποιήσουν τις καμπάνιες τους κατά μήκος όλων των κοινωνικών δικτύων όπως το Twitter, το Facebook, το LinkedIn, και το Google+. Τα αποτελέσματα από τις καμπάνιες μπορούν να παρακολουθούνται από ομάδες ατόμων συλλογικά, και να αξιολογούνται μέσα από ένα ασφαλές, διαδικτυακό ταμπλό.

 

I

Instant Messaging Το Instant messaging (IM) είναι μια μορφή επικοινωνίας με κείμενο, άμεση και σε πραγματικό χρόνο, ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα. Πιο προχωρημένοι χρήστες του IM πραγματοποιούν την επικοινωνία τους και με πιο εξελιγμένους τρόπους, όπως με φωνητική ή βίντεο κλήση.

 

J

Joomla Το Joomla είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να φτιάξουνε websites και online εφαρμογές.

 

K

Klout Το Klout είναι ένας μετρητής της κοινωνικής επιρροής. Η υπηρεσία επιτρέπει τη διασύνδεση διαφόρων social λογαριασμών όπως το Facebook, το Flickr, το YouTube, κτλ, με σκοπό να υπολογίσει ένα συνολικό σκορ για τον κάθε χρήστη. Το σκορ είναι σε κλίμακα 1-100.  Όσο πιο ψηλό το σκορ, τόσο μεγαλύτερη και η επιρροή του χρήστη στον κοινωνικό κόσμο.

 

L

LinkedIn – Το LinkedIn είναι ένα site κοινωνικής δικτύωσης προσανατολισμένο σε επιχειρήσεις. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2002, ξεκίνησε το Μάιο του 2003, και χρησιμοποιείται κυρίως για επαγγελματική δικτύωση. Από τον Ιούνιο του 2010, το LinkedIn είχε περισσότερους από 70 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, που εκτείνονται σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές παγκοσμίως.

LinkedIn Today – Το LinkedIn Today είναι η εκδοχή του ίδιου του LinkedIn μιας κοινωνικής υπηρεσίες ειδήσεων. Κάθε κλάδος αγοράς στο LinkedIn (marketing, ειδησεογραφία, τεχνολογία, κτλ.) έχει το δικό του LinkedIn Today. Τα θέματα επιλέγονται με βάση τί είναι περισσότερο αναρτημένο και πιο δημοφιλές από τους χρήστες.

 

M

Mashup – Ένα mashup περιεχομένου περιέχει πολλούς τύπους media  που προέρχονται από προϋπάρχουσες πηγές για τη δημιουργία ενός νέου έργου. Τα ψηφιακά mashups επιτρέπουν σε άτομα ή επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο, συνδυάζοντας πολλαπλές πηγές online περιεχομένου.

 

N

News Feed – Το news feed είναι κυριολεκτικά ένα feed γεμάτο από ειδήσεις. Στο Facebook, το News Feed είναι η αρχική σελίδα του κάθε χρήστη όπου μπορούν να δουν τα τελευταία νέα από τη δραστηριότητα των φίλων τους. Το news feed στο Twitter ονομάζεται Timeline (μη μπερδευτείτε με την ομώνυμο νέο look του Facebook).

 

O

Opera To Opera είναι ένα opensource  πρόγραμμα περιήγησης. Παρότι δεν είναι τόσο γνωστό όσο το Firefox, το Opera χρησιμοποιείται ως το βασικό πρόγραμμα περιήγησης για μερικά συστήματα παιχνιδιών και κινητές συσκευές.

 

P

Podcast – Ένα podcast, ή αλλιώς ένα webcast που δεν έχει μεταδοθεί, είναι μία σειρά από ψηφιακά αρχεία ήχου ή βίντεο, που κυκλοφορούν κατά διαστήματα και κατεβάζονται συχνά μέσω RSS feed.

 

Q

Qik – Το Qik is είναι μια online υπηρεσία μετάδοσης βίντεο που επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση βίντεο από το κινητό του χρήστη στο διαδίκτυο.

 

R

Retweet – Το retweet είναι όταν κάποιος βλέπει στο Twitter το μήνυμά σας και αποφασίζει να το μοιραστεί εκ νέου με τον / τους οπαδούς του. Το κουμπί retweet επιτρέπει να ξαναστείλετε γρήγορα το μήνυμα συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία του αρχικού δημιουργού του μηνύματος.

 

S

Seesmic – Το Seesmic είναι μία δημοφιλής κοινωνική εφαρμογή για την επιφάνια εργασίας του υπολογιστή αλλά και για τα κινητά. Χρησιμοποιώντας APIs, το Seesmic επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Google Buzz μέσα από την ίδια εφαρμογή.

 

T

Tag Cloud – Το tag cloud είναι μια οπτική απεικόνιση των tags που δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες. Συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει το περιεχόμενο των ιστοσελίδων.

 

U

URL – Το URL είναι ευρέως γνωστό ως η διεύθυνση ενός ιστοτόπου στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα http://www.example.com

 

V

Viral Marketing – Το Viral marketing αναφέρεται σε τεχνικές marketing που χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα για να αυξήσουν τη δημοτικότητα του ονόματος μιας εταιρίας / ετικέτας ή να επιτύχουν άλλους στόχους marketing objectives μέσα από διαδικασίες viral αυτό-αναπαραγωγής.

 

W

Web Analytics Web analytics είναι η μέτρηση, συλλογή, ανάλυση και αναφορά των δεδομένων του διαδικτύου, προκειμένου να γίνει κατανοητή και να βελτιωθεί η χρήση του web.

Webinar – Το webinar χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή ζωντανών συσκέψεων, εκπαίδευσης, ή παρουσιάσεων μέσω του διαδικτύου.

 

Y

Yammer – Το Yammer είναι ένα εργαλείο εταιρικής επικοινωνίας που λειτουργεί σαν ένα εσωτερικό σύστημα μηνυμάτων τύπου Twitter για τους εργαζόμενους σε μια επιχείρηση. Η σκοπιμότητά του είναι να προσφέρει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για email.

 

Z

Zooomr  Το Zooomr είναι μία online υπηρεσία για να μοιράζεστε φωτογραφίες. Μοιάζει πολύ με το Flickr.

 

Πηγή: ΙΝΜΕΚΟ

 

anadrash@otenet.gr