Διασκέδαση με άδεια τσέπη, γίνεται;

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Όλοι με ρωτούν αν ανήκω στους χαμένους ή τους κερδισμένους της Πρωτοχρονιάς. Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς, απαντώ εγώ! Το φλουρί της βασιλόπιτας πέρασε ξυστά δίπλα από το κομμάτι μου, αλλά τουλάχιστον κέρδισα μια μαγεριά φασόλια στα χαρτιά! Και μάλιστα γίγαντες!

Διασκέδαση με άδεια τσέπη, δίχως χρήματα, γίνεται; Η απόκριση στο ερώτημα μπορεί να είναι θετική. Αλλαγή του τρόπου σκέψης χρειάζεται και τότε όλα θα πάνε καλά!

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από πατέντες και προσφορές όπως τα «διακοποδάνεια», διασκεδάσεις σε ακριβοπληρωμένα εστιατόρια και πίστες, με λαμέ γόβες, γκουρμέ γαλοπούλες και κούτες γλυκά με μπισκότα και σοκολάτες εκ Παρισίων, Βιέννης και λοιπών Ευρωπαϊκών κρατών, πολλοί από εμάς που δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τέτοιες «ανέσεις» αναρωτηθήκαμε πως θα περάσουν αυτές οι γιορτές για όλους εκείνους που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσαν να διανοηθούν τους εαυτούς τους χωρίς όλα αυτά τα αγαθά.empty pocket

Γιορτινά γλέντια

Κι όμως, μπορεί κανείς να περάσει όμορφα και αξέχαστα με καλή παρέα και φαντασία! Με λίγες αλλαγές το σαλόνι (ή ακόμα και το γραφείο, το λέω εκ πείρας) μετατρέπεται σε ένα σικ χώρο έτοιμο να υποδεχτεί τους πιο φινετσάτους καλεσμένους. Λίγα κεράκια, σπαρμένα κλαδιά έλατου, το κοφτό τραπεζομάντηλο της γιαγιάς που φυλάμε στα συρτάρια για μια καλή ώρα (άραγε ποια είναι αυτή;), χύμα κρασί από την κάβα της γειτονιάς, κεφτεδάκια από τα χέρια της μαμάς («σφαιρίδια μόσχου συνοδευόμενα με ντιπ γιαουρτιού», αν προτιμάτε την πιο γκουρμέ λεκτική εκδοχή τους) και άλλα καλούδια από τα χεράκια μας αρκούν για να φέρουν γιορτινή ατμόσφαιρα. Μουσική από το διαδίκτυο (δέχεται και παραγγελιές ο dj), φωτάκια που αναβοσβήνουν μέσα σε ένα παλιό βάζο στη γωνιά, χώρος για χορούς και φιγούρες και εύθυμη διάθεση. Το σκηνικό είναι έτοιμο! Πόσα λίγα τελικά χρειάζονται για ένα ιδανικό γλέντι!

Κι αν το γλέντι αυτό σας μοιάζει μάλλον χριστουγεννιάτικο, υπάρχουν κι άλλες επιλογές για διασκέδαση ανέξοδη, ή έστω με εξαιρετικά περιορισμένο budget (που λέμε και εις την ελληνικήν!).

Διαγωνισμός Super (Duper) Chefsuper chef

Ποια ήταν η τελευταία φορά που τα κορίτσια της παρέας κλείστηκαν σε μια κουζίνα και βάλθηκαν να εντυπωσιάσουν τους αγαπημένους τους με τις μαγειρικές τους; Πάει πολύς καιρός; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα για την ανάδειξη της καλύτερης μαγείρισσας της χρονιάς! Το Κυριακάτικο τραπέζι στο σπίτι μπορεί να έχει όχι απλά τη χροιά του «ρεφενέ» όπως την έζησαν οι γονείς και οι παππούδες μας, αλλά και τη χαρά της δημιουργίας από κοινού με αγαπημένες φίλες. Είναι βέβαιο πως η διασκέδαση και το γέλιο πλάι στο αλεύρι, τις ζάχαρες, τα μανιτάρια και τις σάλτσες στην κουζίνα θα είναι μεγαλύτερη από την παραγγελία οκτώ «διπλόπιτων με απ’ όλα» στο σουβλατζή της γειτονιάς! Το νου σας, αγόρια! Την επόμενη Κυριακή, βρέξει / χιονίσει, θα βγείτε για μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι!  

Χορός στα πάρκα

Θα μπορούσε κανείς να προτείνει ένα πικνικ στο πάρκο της γειτονιάς, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι συνδυασμένες όλες οι απολαύσεις και όλες οι μορφές ψυχαγωγίας με το φαγητό. Τα ξεχασμένα ακουστικά από την ακριβοπληρωμένη φορητή συσκευή που παίζει τα αγαπημένα μας τραγούδια ανασύρονται από το στοιχειωμένο συρτάρι. Το ίδιο και τα αθλητικά παπουτσάκια που αφήσαμε στην άκρη για τις ψηλοτάκουνες γόβες της Πρωτοχρονιάς που ποτέ δεν καταφέραμε να περπατήσουμε σωστά! Άνετα ρούχα, ένα μπουκαλάκι νερό και ένα τηλεφώνημα στη γειτόνισσα για παρέα αρκούν για να ξεκινήσουμε τη zumba στο κοντινό παρκάκι, ή ακόμα και την άσκηση στο υπαίθριο γυμναστήριο του Δήμου μας.

board gamesΕπιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι

Χαλιά, μαξιλάρια, ζεστός καφές ή σοκολάτα και το ταμπλό έτοιμο, στρωμένο για παιχνίδι! Αυτή την ώρα οι συζητήσεις για χαράτσια, κουρέματα, περικοπές και λοιπούς «μοδάτους» όρους της νεοελληνικής οικονομίας δεν έχουν θέση. Αρκεί που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Οι λίγες ώρες του ελεύθερου χρόνου ας είναι πιο δημιουργικές και ευχάριστες. Εναλλακτικά, αν κάποιος φίλος έχει καραόκε, επωφεληθείτε της φιλοξενίας του. Προσοχή, στις ώρες κοινής ησυχίας! Καραδοκεί ο νυσταγμένος γείτονας! Αν πάλι τα σπίτια είναι άνω κάτω και δεν περισσεύει χρόνος και διάθεση για συγύρισμα, υπάρχουν ωραιότατες καφετέριες όπου έναντι μικρού αντιτίμου μπορείτε να παίζετε με τις ώρες τα αγαπημένα σας παιχνίδια ή έστω να βγείτε για «τσάι και συμπάθεια», «καφέ και κους κους»!

Η Αθήνα δωρεάν

Οι συνήθειες διασκέδασης είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν αλλάξει. Παλαιότερες στατιστικές ανέφεραν ότι 8 στους 10 νέους επιδιώκουν να βγαίνουν λιγότερο έξω για να διασκεδάσουν. Παρά ταύτα, υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς εκτός σπιτιού με λίγα ή καθόλου χρήματα.

Η «αφραγκία» μπορεί να γίνει αφορμή για να γνωρίσουμε δράσεις όπως οι δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, οι δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία της πόλης μας, οι θεατρικές παραστάσεις χωρίς εισιτήριο, οι υπαίθριες συναυλίες, τα δωρεάν σεμινάρια και οι διαλέξεις, τα δωρεάν μαθήματα χειροτεχνίας ή κηροπλαστικής από τον πολιτιστικό σύλλογο της γειτονιάς που ως δια μαγείας ποτέ δεν είχαμε προσέξει ότι βρίσκεται στον παραπάνω δρόμο από το σπίτι μας.

Ευτυχώς, για την ενημέρωσή μας υπάρχουν και πλείστες ιστοσελίδες και περιοδικά, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι οι φορείς που καθημερινά ανακοινώνουν δράσεις για τους πολίτες με συμβολικό ή ανύπαρκτο αντίτιμο. Οι Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος της Αθήνας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς κάθε περιοχής προσφέρουν σειρά προγραμμάτων και δραστηριοτήτων και αναμένουν τη συμμετοχή μας.

Όσο η φαντασία μας λειτουργεί, όσο δεν αφήνουμε την έλλειψη χρημάτων να μας ρίχνει το ηθικό και τη διάθεση και να μας δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μας με τα κοντινά μας πρόσωπα, οι ιδέες για να διασκεδάσουμε, οι τρόποι για να ψυχαγωγηθούμε, τα μέσα για να περάσουμε όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές θα αφθονούν.

 

Πληροφορίες για Εκδηλώσεις – Προγράμματα Δήμου Αθήνας

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων

 

Ενδεικτικές Ιστοσελίδες με πληροφορίες για δωρεάν εκδηλώσεις

Ζήστε την πόλη δίχως πορτοφόλι – For Free

Ζωή χωρίς χρήματα