Επανένταξη αστέγων – Νέες λύσεις για άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους νέους

Επιμέλεια : Ελένη Καλησπεράτη,
Κοινωνιολόγος

Ομάδα τεσσάρων επιστημόνων, χάρη στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό πρόγραμμα:

«Combating Social Exclusion Among Young Homeless Populations» (CSEYHP), μελέτησαν τη ζωή αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων σε χώρες όπως την Τσεχία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία (Δείτε εδώ).

Στόχος των επιστημόνων ήταν να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση γύρω από το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των άστεγων νέων, το οποίο δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τους πολιτικούς σε εθνικό επίπεδο και τους κοινωνικούς λειτουργούς σε τοπικό επίπεδο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνεργασία λοιπόν με ΜΚΟ, αναζήτησαν λύση στη βασικότερη δυσκολία που είναι η επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η έγκαιρη παρέμβαση είτε με τη μορφή της περαιτέρω ανάπτυξης ορισμένων δεξιοτήτων, είτε της συμβουλευτικής στην επίλυση συγκρούσεων είτε της ανεύρεσης εργασίας, είναι σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση του οικογενειακού άγχους (κακοποίηση, ψυχικές ασθένειες, φτώχεια), που δημιουργεί άστεγους νέους.

Όπως ανέφερε μάλιστα η επικεφαλής του κέντρου κοινωνικής ανάπτυξης MOVISIE, ΤέαΜεινέμα «βάσει του έργου των επιστημόνων σε διάφορες χώρες, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις μας θα αξιοποιηθούν στο μέλλον στην εθνική πολιτική και σε αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οσο για τη δυσκολία που αντιμετωπίστηκε στον εντοπισμό ανέργων και κοινωνικά αποκλεισμένων νέων η κυρία Μεινέμα είπε «ήταν δύσκολο σε κάποιες χώρες να βρεθούν συγκεκριμένες ομάδες νέων για να μιλήσουμε μαζί τους. Μέρος της εργασίας περιλάμβανε άστεγους νέους που ως συνεργάτες έπρεπε να εκπαιδευτούν και έτσι συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ηταν σε διαρκή κίνηση κι ήταν δύσκολο να κρατάμε επαφή μαζί τους. Ημασταν εξαρτημένοι από τη συμμετοχή τους και τη διάθεσή τους να μοιραστούν πράγματα στο πρόγραμμα». Παρόλα αυτά όπως τόνισε η ίδια, η συμβολή τους έφερε μόνο θετικά αποτελέσματα στο έργο των επιστημόνων.

Πηγή: www.protothema.gr