Επισκοπήσεις για τον Δήμο Αθηναίων

Μήνυμα δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, κατά την υποδοχή του 2013 στο Θησείο

Φέτος αλλάζουμε το χρόνο εδώ στο Θησείο στη σκιά της Ακρόπολης. Στον χώρο αυτό, πριν από περίπου δυόμιση χιλιάδες χρόνια, διαμορφώθηκε σταδιακά η ιδέα ότι οι κοινωνίες οργανώνονται μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο, στον οποίο η βία δεν έχει καμιά θέση. Διδαχτήκαμε επίσης με τα χρόνια πως Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο διάλογος,αλλά και κοινωνικά δικαιώματα και προστασία των αδυνάτων. Αυτό προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε στο Δήμο της Αθήνας.

Έχει γραφτεί πως«το χνάρι που αφήνει πίσω του κάθε άνθρωπος είναι μικρό”. Πράγματι! Μια ολόκληρη κοινωνία, όμως, μπορεί να αφήσει πίσω της χνάρι μεγάλο και ανεξίτηλο. Τη δύσκολη περίοδο που περνάμε, πρέπει λοιπόν να τη μετατρέψουμε σε εποχή ριζικών αλλαγών. Να καταγραφεί ως μια Μεγάλη Εποχή, ως το μεγάλο σημερινό αφήγημα της πατρίδας μας. Μια χώρα που κρατά και προστατεύει τους δημοκρατικούς της θεσμούς, και παράλληλα σπάει τα δεσμά με τις παθογένειες του παρελθόντος.

***

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στην Κυπριακή εφημερίδα « Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» και τη δημοσιογράφο, Μαρία Ψαρά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» ο Δήμαρχος κ. Καμίνης είπε:

Ερώτηση: Η οικονομική κρίση έχει “χτυπήσει” και το Δήμο Αθηναίων. Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζετε εξαιτίας της κρίσης;

Η κρίση, κυρία Ψαρά, έχει χτυπήσει κάθε οργανισμό που στηρίζεται στην κρατική επιχορήγηση. Σας είπα και πιο πριν, ότι κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα από πριν, ενώ έχουν μειωθεί κατά 60% οι κρατικοί πόροι και τα έσοδά μας, από τα δημοτικά τέλη και τις διοικητικές παραβάσεις, έχουν μειωθεί περισσότερο από 30%. Αλλά, το πρώτο που πετυχαίνουμε είναι η αλλαγή του δήμου, από πρότυπο σπατάλης, έργων βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων, σε έναν οργανισμό ουσίας και προσφοράς προς τον πολίτη. Συγχωνεύοντας υπηρεσίες και διευθύνσεις, εμφυσώντας μια νέα αντίληψη και νοοτροπία για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο δήμος Αθηναίων, κάνουμε τις υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές και φιλικές για τον δημότη και παράλληλα κρατάμε οικονομικά όρθιο τον δήμο.

Ερώτηση: Πώς είναι η “συγκατοίκηση” με τον εκπρόσωπο της «Χρυσής Αυγής» στο κτήριο της πλατείας Κοτζιά;

Η παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο απαιτεί σκληρή και ουσιαστική δουλειά και όχι φθηνούς εντυπωσιασμούς και κορώνες. Προκειμένου να αντιμετωπίσει κανείς ακραίες αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις και φασιστικά μορφώματα, χρειάζεται απλώς να κάνει σωστά τη δουλειά του. Την κοινωνική αλληλεγγύη στην Αθήνα, την αναπτύσσει ο δήμος Αθηναίων και κανένας άλλος. Κάποιες απόπειρες να πραγματοποιηθούν συσσίτια με βάση την εθνικότητα και το θρήσκευμα, κατέληξαν σε φιάσκο. Αν δοθούν παρόμοιες απαντήσεις από την κεντρική διοίκηση και στα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη – και εδώ κάτι θετικό έχει αρχίσει να συμβαίνει – τότε πιστεύω ότι μικραίνει αισθητά ο χώρος που μπορούν να κινηθούν πολιτικά τέτοιες ομάδες. Μην ξεχνάτε, ότι η εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών, είναι μεταξύ των λίγων που τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής βαίνουν μειούμενα.

Ερώτηση: Οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται συχνά -ειδικά- τον τελευταίο καιρό σε πεδίο μάχης κατά αλλοδαπών, αλλά και μεταξύ ακραίων ομάδων. Πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα φαινόμενα;

Έχω μιλήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για την ανάγκη σύμπηξης ενός ευρύτατου δημοκρατικού μετώπου, που θα αντιταχθεί χωρίς περιστροφές στις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις και την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι ομάδες βασίζουν την πολιτική ύπαρξή τους στον τρόμο και τον θόρυβο που δημιουργούν, θεωρώ ότι δεν πρέπει να συμβάλουμε – άθελά μας – στη διαφήμισή τους. Όσο η κεντρική διοίκηση κάνει όσα πρέπει να κάνει για τις πόλεις και τη ζωή των κατοίκων και όσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το αποκούμπι των ασθενέστερων, τότε έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία στη χειρότερή της εκδοχή.

Ερώτηση: Αν σας ζητούσα να κάνετε έναν απολογισμό για το 2012 αναφέροντας τα 2-3 πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, ποια θα ήταν αυτά;

Για την Ελλάδα, θεωρώ ότι το πιο σημαντικό, για τον χρόνο που φεύγει, είναι η εξασφάλιση της θέσης της στο ευρώ. Το ζητούμενο είναι να καρποφορήσουν οι θυσίες του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση συνεργασίας να κινηθεί σε άξονες ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μείζον. Νέες δουλειές. Στα σημαντικά συγκαταλέγω επίσης και τη συνεργασία στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων. Θεωρώ ότι είναι ένα πείραμα που πρέπει να πετύχει, όχι μόνο για τους έλληνες, αλλά και για το πέρασμα της Ελλάδας σε μία εποχή συγκλίσεων, που άργησε να έρθει και που ήρθε μόνο όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν τον γκρεμό.

***

Συνέντευξη Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, στην εφημερίδα FREE SUNDAY και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει αναλάβει ο Δήμος, δηλώνει τα εξής : «Η κοινωνική αλληλεγγύη αναδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, αν όχι ο πιο κύριος, σίγουρα πάντως ένας από τους κορυφαίους άξονες της πολιτικής μας στην Αθήνα. Διαγνώσαμε εγκαίρως ότι το αίτημα για μεγαλύτερη βοήθεια από το Δήμο, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα γινόταν όλο και εντονότερο. Δημιουργήσαμε νέες δομές και κάναμε πιο αποτελεσματικές τις υπάρχουσες.»

Στην κρίσιμη ερώτηση, για το αν υπάρχει ρεαλιστική και αποτελεσματική απάντηση στην έκρηξη της φασιστικής βίας και στην ιδεολογία του μίσους, ο Δήμαρχος της Αθήνας, κύριος Καμίνης διατυπώνει: «Ναι υπάρχει. Κατ’ αρχήν να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει φασισμός και ναζισμός και κυρίως το πώς προέκυψαν. Γιατί η ιστορία διδάσκει. Και από την πλευρά των πολιτικών πρωτοβουλιών, έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι η απάντηση στα πάσης φύσεως αντικοινοβουλευτικά φασιστικά μορφώματα, είναι οι κοινές δράσεις ενός ευρύτατου δημοκρατικού και προοδευτικού τόξου. Που όμως δεν θα πέσει στην παγίδα του μιντιακού εντυπωσιασμού και κυρίως θα φροντίσει να καλύψει το πολιτικό και διοικητικό κενό, που κάποιοι βρήκαν και εκμεταλλεύτηκαν. Απέναντι στο μίσος και τον τρόμο να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου».

***

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και το δημοσιογράφο κ. Λευτέρη Μπιντέλα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης απάντησε τα εξής στις ερωτήσεις του κ. Μπιντέλα :

Ερώτηση:Η κρίση σε προσωπικό επίπεδο πως σας έχει επηρεάσει;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Όπως, φαντάζομαι, τους περισσότερους. Με έκανε να νοιάζομαι περισσότερο για τον διπλανό μου και να εκτιμώ τα μικρά. Φεύγουμε, νομίζω, από το αυτάρεσκο και καταναλωτικό «εγώ» και πηγαίνουμε σιγά – σιγά σε ένα πιο συνειδητό «εμείς».

Ερώτηση:Τι συναισθήματα σας γεννιούνται όταν συναντάτε άστεγους στους δρόμους της πόλης;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Με την εμπειρία του περυσινού Χειμώνα, μου έκανε εντύπωση ότι 8 στους 10 άστεγους αρνούνταν να μετακινηθούν από το χώρο τους και να πάνε στα ζεστά καταφύγια, που ανοίγαμε. Οι άστεγοι της Αθήνας, είναι περίπου 1.200. Είναι, πάντως, συγκλονιστικός ο τρόπος συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις, που ασχολούνται με τους άστεγους. Είμαστε σε ετοιμότητα. Ο συντονισμός του περυσινού δύσκολου Χειμώνα, αποτελεί πυξίδα.

Ερώτηση: Υποτιμήθηκε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Από τις πολιτικές δυνάμεις υποτιμήθηκε η σημασία που έχουν τα κενά στη διοίκηση και στο δημόσιο διάλογο. Διότι τα κενό πάντοτε κάποιος το καλύπτει. Οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν από το 2004 την Αθήνα, ενώ παράλληλα το δημοκρατικό προοδευτικό πολιτικό τόξο δίστασε να πει την αλήθεια για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Αυτές είναι δύο βασικές αιτίες που προκάλεσαν αυτού του τύπου τα μορφώματα.

***

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δ.Αθηναίων – “19 Γενάρη, Αθήνα – Πόλη αντιφασιστική”

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε ψήφισμα, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, εν όψει της διεθνούς πρωτοβουλίας κατά του φασισμού, που πραγματοποιείται στις 19 Ιανουαρίου 2013. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις, «Δικαίωμα στην Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη» και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας».

***

Δήμος Αθηναίων – Προϋπολογισμός 2013

Ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων για την Αθήνα εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας. Στον προϋπολογισμό του 2013 αποτυπώνονται τρεις βασικές πολιτικές επιλογές και η βούληση για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πόλης.

«Η νέα χρονιά αποτελεί κομβικό σημείο στη λειτουργία του Δήμου για την εξυπηρέτηση του δημότη, η διεκδίκηση όσο περισσότερων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αποτελούν πρώτες προτεραιότητες για το νέο έτος» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.

***

Βγαίνουμε Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Βγαίνουμε Αθήνα», που εκπόνησε ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με επιχειρήσεις εστίασης, με στόχο την τόνωση της κίνησης στο κέντρο της Αθήνας. Μέσω του προγράμματος ,κάθε Τρίτη εντεταγμένες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις, προσέφεραν καφέ στην τιμή των 2€, μενού στην τιμή των 10€, ποτό στην τιμή των 5€ και φιάλη κρασί στην τιμή των 12€.

 

***

Ελάτε να γνωρίσουμε την πόλη μας!!!

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, απεύθυνε θερμό κάλεσμα στους πολίτες για να γνωρίσουν την πόλη της Αθήνας: τους Αρχαιολογικούς της χώρους, τις γειτονιές της, τους δρόμους της μέσα από το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων. Οι πολίτες ήρθαν σε επαφή με τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης μας με την αρωγή έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών.

***

”Μια φωτογραφία για την Πατησίων” – Εκκίνηση 15 Ιανουαρίου 2013

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ , τον Εμπορικό σύλλογο Αθηνών, την Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων αλλά και τοπικούς φορείς και επιτροπές κατοίκων της οδού Πατησίων και των γύρω περιοχών, προχωράει στο 2ο ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων με τον τίτλο ”η Πατησίων μας”. Ακολουθεί η δράση ”μια φωτογραφία για την Πατησίων” που θα μετατρέψει σε εκθέσεις φωτογραφίας βιτρίνες άδειων καταστημάτων του ιστορικού δρόμου της Αθήνας.Ο Εμπορικός σύλλογος Αθηνών εξασφάλισε για το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο τις βιτρίνες 15 άδειων καταστημάτων.

***

Συγκέντρωση προϊόντων για τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας

“Ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται”.Με το σύνθημα αυτό την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο νεοσύστατος Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, υποδεχόταν τους πολίτες στην πλατεία Συντάγματος, την πιο φωτεινή πλατεία, που απέδειξε ότι μπορεί να γίνει μια πλατιά αγκαλιά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.Από την Κυριακή το πρωί ως αργά το βράδυ, κάτω από τα 16 χριστουγεννιάτικα δεντράκια της εορταστικής κατασκευής στο Σύνταγμα, συγκεκτρώθηκαν, τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης μικροσυσκευές και αποδεικνύουμε ότι “νοιαζόμαστε – μοιραζόμαστε.

“Ήταν μία μεγάλη στιγμή για την Αθήνα, που απέδειξε ότι μπορεί να παραμείνει όρθια” τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σημείωσε ότι η συμμετοχή ξεπέρασε ακόμη και την πιο αισιόδοξη προσδοκία. “Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα στο Σύνταγμα είναι μεγαλειώδες αλλά δεν θα ήθελα να το ξαναζήσω στην Αθήνα” δήλωσε ο κ. Καμίνης, λέγοντας ότι ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας θα αποτελέσει κόμβο αλληλεγγύης για όλες τις δράσεις αλληλεγγύης στο λεκανοπέδιο.

***

Το “This is ΜΥ Athens” βραβεύεται με Effie Award 2012

Η μεγαλύτερη διαδικτυακή εκστρατεία προβολής της Αθήνας από τους ίδιους τους πολίτες της παίρνει βραβείο αποτελεσματικότητας! Στην απονομή των Effie Awards Hellas 2012 που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, η δράση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) “This is Athens” αλλά και η μετεξέλιξή της σε “This is MY Athens“, βραβεύτηκαν με Silver Effie Award για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που σημείωσαν σχετικά με την προβολή της Αθήνας μέσα από τη δημιουργία του μεγαλύτερου photostream για την πόλη που έγινε ποτέ αλλά και τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα εθελοντικά προγράμματα περιήγησης παγκοσμίως, ενέργειες βασισμένες στην επιτυχημένη κινητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων της πόλης.

***