Η συμμετοχή στο Αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας μπορεί να αποτελέσει ηχηρή απάντηση στο νεοναζισμό και το φασισμό

 Γράφει ο Νίκος Γκέκας,

Δημοσιογράφος

athens antifa

«Όταν πήραν τους Εβραίους δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος, όταν πήραν τους κομμουνιστές δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής, όταν πήραν τους τσιγγάνους δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος, όταν πήραν εμένα κανείς δε μίλησε», έγραφε κάποτε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και τα λόγια του στην Αθήνα του 2012 είναι δυστυχώς πιο επίκαιρα από ποτέ…

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει πολλά δεινά στην ελληνική κοινωνία, έχει δημιουργήσει προβλήματα που δοκιμάζουν σοβαρά τη κοινωνική συνοχή, το χειρότερο όμως από όλα είναι, η αύξηση των φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού που έχουν κάνει πιο έντονο ποτέ, το δόγμα «όλοι εναντίον όλων». 

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο γίνεται κατανοητό ότι δεν θα μπορούσαν να μείνουν οι μετανάστες ανέπαφοι, καθώς όταν κάποιος ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα, επιτίθεται πάντα στους εύκολους στόχους, δηλαδή στις κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους επαρκώς και σίγουρα οι μετανάστες αποτελούν την πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα στη χώρα μας.

Επιπλέον, μετά από σχεδόν ένα χρόνο κυριαρχίας της ακροδεξιάς ρητορείας στη δημόσια σφαίρα, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως αυτά τα κρούσματα φασιστικής και ρατσιστικής βίας μπορεί σήμερα να αφορούν τους άλλους, όμως λίαν συντόμως θα χτυπήσουν και τη δική μας πόρτα, ή τουλάχιστον θα χτυπήσουν την πόρτα όλων όσων προτιμάμε να σκεφτόμαστε μόνοι μας και να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

Έτσι λοιπόν για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε ψήφισμα εν όψει της διεθνούς πρωτοβουλίας κατά του φασισμού, που πραγματοποιείται στις 19 Ιανουαρίου 2013.

Το ψήφισμα υπερψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις, «Δικαίωμα στην Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη» και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας». 

Διαβάστε το ψήφισμα για το Αντιφασιστικό συλλαλητηριο της 19ης Γενάρη αναλυτικά:


«Καλούμε τους δημότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση Αθήνα –πόλη αντιφασιστική στις 19 Ιανουαρίου με τη στήριξη συνδικάτων, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, κοινοτήτων μεταναστών. Να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και φασιστικών επιθέσεων που κλιμακώνονται επικίνδυνα, απειλώντας τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κατακτήσεις της κοινωνίας μας, που χρόνια τώρα έχει στείλει και έχει υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Να σταθούν με αποφασιστικότητα κατά της νεοναζιστικής απειλής της Χρυσής Αυγής, που προσβάλλει βάναυσα στο τόπο που γέννησε την Αντίσταση στην κατοχή και μαρτύρησαν εκατοντάδες χιλιάδες στη Καισαριανή, την Κοκκινιά, την Κάνδανο, το Χορτιάτη, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και δεκάδες άλλες μαρτυρικές πόλεις. Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στη Παιδεία, την Υγεία τις κοινωνικές και δημοτικές υπηρεσίες, σε όλους χωρίς διάκριση έθνους, χρώματος του δέρματος, θρησκείας.

Να αντιταχθούν στην υπονόμευση του δικαιώματος στην ελληνική ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα και επιθυμούν να την αποκτήσουν. Να καταδικάσουν τις απαράδεκτες εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, που προεξοφλούν αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες δεν έχει ανακοινώσει.
Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση των δημοτικών υπηρεσιών με τη άμεση καταβολή των χρημάτων που οφείλει το κράτος, ώστε οι γειτονιές να γίνουν γέφυρες αλληλεγγύης και φιλίας, καλύτερης ζωής για όλους και όχι εστίες μισαλλοδοξίας που δηλητηριάζονται από το ρατσισμό και τη ξενοφοβία».

Ας ελπίσουμε πως η Αντιφασιστική Συγκέντρωση της 19ης Γενάρη θα αποτελέσει μία ηχηρή απάντηση προς όλους αυτούς που βγήκαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και ονειρεύονται έναν κόσμο για εμάς χωρίς εμάς.